Egyéb

Kétmilliárd forint közpénzt kapott a hétvégi videójáték-bajnokságot szervező egyesület

 

Gigantikus, kétmilliárdos állami támogatásból szervezték a hét végén Budapesten a visegrádi országok közötti e-sport bajnokságot. Van kapcsolat a kormányerők és a szervezők csapata között.

E-sport, azaz professzionálisan űzött videójáték-versenyt és konferenciát tartottak a hét végén Budapesten. A rendezvény szervezésére meghökkentő nagyságú, kétmilliárd forintos állami támogatást kapott egy tavaly év végi kormányhatározat szerint az Egymillióan a Magyar E-sportért Egyesület.

A határozatban ugyan „csak” 1,99 millió forint átcsoportosításáról rendelkezett a kormány, utóbb kiderült azonban, hogy ez sajtóhiba volt, a valós összeg nagyságrendekkel több: közel kétmilliárd forint.

A támogatást a miniszterelnöki kabinetiroda büdzséjéből különítették el, a határozat szerint a zökkenőmentes támogatási ügymenetért felelős a digitális jólét kormánybiztosa, aki per pillanat Czunyiné Bertalan Judit, a pénz odaítélésekor azonban még Deutsch Tamás volt.

A megtámogatott egyesület Facebook-oldalának kedvelői ugyan nincsenek kevesen, de számuk azért eléggé alulról súrolja a megcélzott millát: 21,5 ezren vannak. Az egyesület személyi és székhely-ágon is kötődik az esport1 portált működtető hasonló nevű kft-hez, amelyben az egyesületben is elnöklő Bíró Balázs György és mások mellett tag Czupy Dániel is.

Az ő neve még a dohánykoncessziós botrányok idején válhatott ismertté. Czupy két budapesti trafik koncesszióját nyerte, nagynénje pedig Sopronban szerzett engedélyt. A Blikk annak idején megemlítette azt is, hogy Czupy Dániel apja szoros baráti kapcsolatot ápol Gyulay Zsolttal, a koncesszió-osztogató ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. akkori vezérigazgatójával, Gyulayéknak és Czupyéknak közös cégük is működött a kilencvenes évek végén.

Kapcsolódó cikkeink

Tovább titkolják a trafikpályázatok részleteit

Heten a trafikpályázat adataiért – a Fidesz láncra verné az őrkutyákat

Rádi Antónia

Megosztás