Egyéb

Közel 900 ember hiányzik a büntetés-végrehajtás állományából – több mint ezren léptek ki az elmúlt évben

 

Tizenhárom hónap alatt mintegy 1100 hivatásos szolgálati jogviszonya szűnt meg a büntetés-végrehajtás szervezeteinél – derült ki abból a válaszból, amelyet a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) adott az Átlátszó közérdekű adatigénylésére. A testülettől távozók száma azért is fájhat a bv-nek, mert közel 900 ember hiányzik a teljes állományból.

Nincs adata a BvOP-nek arra vonatkozóan, hogy miért szűnt meg a hivatásos szolgálati jogviszonya 1099 embernek 2017. január 1. és 2018. január 31. között – közölték az Átlátszóval az idén februárban beadott közérdekű adatigénylésünkre. Ezt azzal indokolták, hogy a törvény nem ír elő indokolási, illetve nyilatkozat tételi kötelezettséget.

A közérdekű adatigénylést egyébként azt követően nyújtottunk be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, hogy úgy értesültünk, az újonnan kiképzett bv-sek egy jelentős hányada leszerelt, és sokan hagyják ott a szervezetet.

Így kaptuk meg a testülettől távozók számát, illetve így derült ki még az, hogy idén február 1-jén „a hivatásos, a közalkalmazotti, a köztisztviselői, valamint a részmunkaidős állományt is tekintve 863 fő betöltetlen státusszal rendelkezett a szervezet”.

Adatot kértünk arról is, hogy az érintettek közül hányan voltak olyan „újoncok”, akik a BvOP által szervezett képzésben vettek részt annak érdekében, hogy majd a büntetés-végrehajtásnál dolgozhassanak.

Erre azt a választ kaptuk, hogy „valamennyi hivatásos állományú tagnak szükséges volt a szolgálatba lépést megelőzően elvégezni az előírt képzéseket.” Az adatigénylésben feltett kérdésekre megkapott válaszok tartalmazták azt is, hogy a bv-től távozott mintegy 1100 emberből 358-an a próbaidő alatt szereltek le.

Az új felszerelőkkel egyébként egy háromoldalú felnőttképzési szerződés kötöttek meg, amely megtalálható az Oktatási Központ honlapján az alábbi linken – tették hozzá a BvOP részéről.

Korábbi cikkeink a büntetés-végrehajtásról

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adta ki a BvOP a börtönmobil-szerződéseket

Hiába van mobiljuk a raboknak börtönben, még mindig csempésznek be telefonkészülékeket

A BvOP-nak nincs elég pénze a szirmabesenyői új börtönépület megépítésére

A kormány idegenellenes kampányához igazodva szakítottak a Magyar Helsinki Bizottsággal a belügyi szervek

Csikász Brigitta

Megosztás