kémügy

Elsőfokon felmentették a fideszes kémügy vádlottjait – az ügyészség fellebbezett

Egy rágalmazás gyanúja miatt megindult eljárás során tartott házkutatás során foglalták le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azokat az adathordozókat, amelyekről szerintük kiderül, hogy magyar állampolgárok többek között az USA-nak kémkedtek. A súlyos bűncselekmény elkövetésével megvádolt Maxin Norbertet és társát, akik jó fideszes kapcsolatokkal is rendelkeztek, elsőfokon február 14-én felmentette a bíróság. Az ügyészség fellebbezett.

Előzmények

Szabálytalanul tárolhatták a fideszes kémügyben lefoglalt adathordozót

Unalomba fulladt a fideszes kémügy második tárgyalási napja; a vádakról senki nem tudott nyilatkozni

Elkezdődött a fideszes kémügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán

Udvariatlanság a Pentagont kémkedéssel vádolni – Maxin Norbert, a fideszes kémügy gyanúsítottja

Etikai vizsgálatot kért az NNI a fideszes kémügyről nyilatkozó ügyvéd ellen, de az eljárást már ma befejezik

Nagyon kellemetlen a Fidesznek a legújabb magyar James Bond – közreadjuk a levelét

Milliárdos sikkasztásgyanú az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember becsődölt vállalkozásánál

Nem kíváncsi a rendőrség az amerikai kémkedéssel gyanúsított üzletember cégügyeire és fideszes kapcsolataira

Az IMF képviselőjét és egy amerikai katonatisztet is gyanúsítottként hallgatnák meg a kémügyben

Kémkedéssel gyanúsítanak egy több éve eltűnt üzletembert

„A bíróság álláspontja találkozott azzal a védői állásponttal, hogy a nyomozás során összehordott mérhetetlen mennyiségű adathalmaz nem alkalmas arra, hogy a vádiratban leírt tényállást alátámassza” – összegezte az Átlátszónak az ítélettel kapcsolatos véleményét a ma felmentett Maxin Norbert védője, Kertész Gusztáv.

Ismert, a nyomozó- és a vádhatóság szerint a vádlottak hírszerzést folytattak egy Birodalom nevű szervezetben az Amerikai Egyesült Államok és az IMF részére, ezen belül is az első rendű vádlott, társa révén az USA nagykövetségének NATO-tisztjéhez hazánk honvédelmére vonatkozó iratot juttatott el.

A vád másik pontja az, hogy Maxin Norbert 2010-ben az IMF küldöttség vele jó viszonyban lévő vezetőjének a figyelmét hívta fel arra, hogy úgy helyezzék ki a szervezet pénzét, hogy Magyarország aktuális politikai vezetése ne tudjon abból ellopni.

Az ügyben az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa azonban nem látta megalapozottnak a vádat, ezért Maxin Norbertet, valamint társát felmentette. A bíró a döntést azzal indokolta, hogy a birodalom nem kémszervezet volt, hanem egy baráti közösség. A nyomozati iratok pedig nem támasztották alá a kémszervezet teóriát.

Kertész Gusztáv elmondása szerint a bíró leszögezte azt is, hogy az IMF részére átadott anyag nem alkalmas Magyarország hátrányára történő felhasználására, azok ugyanis teljesen nyilvános adatok voltak. Az ODC fele történt minősített irat átadásával kapcsolatban pedig a bíró szintén úgy vélekedett, hogy azok nem alkalmasak kémkedésre.

Az ítélet még nem jogerős, az ügyészség ugyanis fellebbezett.

Maxin Norberték ügyében számos érdekesség akadt a nyomozással kapcsolatban. Így például az Átlátszó megírta azt, hogy a bűnjeleket szabálytalanul tárolhatták a Nemzeti Nyomozó Irodánál, mivel az NNI munkatársai azokat nem a bűnjelraktárban tartották, hanem az egyik nyomozó páncélszekrényében.

A tárgyalás során kiderült az NNI egyik osztályvezetőjének tájékoztatása alapján egyébként az is, hogy ők már 2015 augusztusában tisztában voltak a kémkedés gyanújával, ugyanakkor magát az eljárást csak két hónappal később indították el.

Az ügyben a Fidesz semmit nem nyilatkozott, talán azért mert kellemetlen volt nekik az, hogy Maxin Norbert jó kapcsolatot ápolt több prominens pártvezetővel. A vádlott az Átlátszónak levelet is írt minderről. Ezt itt olvashatja.

Az eljárás során nyolc, illetve hat évvel ezelőtti történetekről volt szó, valamint olyan dokumentumok átadásáról, amelyek elvileg a külföldi félnek is rendelkezésére álltak. Szokatlan volt az is, hogy az eljárást a hasonló kémügyekkel ellentétben nem minősítették államtitokká.

Csikász Brigitta

Megosztás