Egyéb

Korrupcióinfó: titkolózik az EMMI, ha a Lázár felesége-féle alapítvány támogatásáról kérdezik

 

Nagyon titkol valamit, kitakarta a lényeget az EMMI a Hadházy Ákos LMP-társelnök adatigénylésére kiadott dokumentumokból – mondta el a politikus szokásos csütörtöki Korrupcióinfóján. Hadházy annak kívánt utána nézni, megkaphatta volna egyáltalán a gigatámogatást az a koraszülött-segítő alapítvány, amelyiknek egyik kurátora Lázár János felesége.

Döntéselőkészítő és személyes adat – a szokásos adatgazda-kibúvót vetette be Rétvári Bence, az emberminisztérium államtitkára Hadházy Ákos írásbeli parlamenti kérdésére válaszolva. Hadházy arra várt választ, miért takartak ki szokatlanul sok adatot az egyébként 20 ezer forint költségtérítés ellenében beszkennelt dokumentumokból.

Hadházy az emlékezetes koraszülött-segítő uniós projekt kapcsán igényelt adatokat az EMMI-től. A nagy vihart kavart eset lényege: a Korábban Érkeztem Alapítvány 1,2 milliárd forint uniós támogatást kapott tavaly augusztusban arra, hogy mentorházakat hozzon létre koraszülötteknek és szüleiknek Szegeden, Kecskeméten és Gyulán.

Ugyanerre a célra két másik alapítvány is kapott pénzt, feleekkora összeget. Hadházy erősnek tűnő túlárazásokra – például 50 milliós jogi tanácsadásra, 50 milliós tanulmánykészítésre – hívta fel a figyelmet.

A Korábban Érkeztem Alapítvány kuratóriumában a birosag.hu nyilvántartása szerint jelenleg is tag Lázárné Megyeri Zita, Lázár János kancelláriaminiszter felesége.

Az LMP-s országgyűlési képviselő most arra jutott, lehet, a Lázárné-féle alapítvány pályázata egyáltalán nem nyerhetett volna. Az eredeti kiírás ugyanis előzetes ajánlatkérést írt elő a jelentkezők számára. A politikus azért igényelt adatokat az EMMI-től, hogy kiderüljön, a Korábban Érkeztem kért-e és mellékelt-e ilyen dokumentumokat. A kiadott, és erősen satírozott paksamétából azonban ez nem derült ki.

Rádi Antónia

Kapcsolódó cikkeink

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság megfúrta a WHB-Opera-mutyit

Korrupcióinfó: Hadházy feljelentést tesz Kósáék cégügyében

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Korrupcióinfó: a legdrágább beszállítótól vett takarítószereket a Debreceni Egyetem

Megosztás