közbeszerzés

2017 második negyedévében is Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést a nemzeti tőkésosztályban

 

A Duna Aszfalt és a Magyar Építő tulajdonosa 250 milliárd forinttal vezeti a mezőnyt, második a ZÁÉV 203 milliárddal, harmadik a Mészáros-család 123 milliárddal. 

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést.

A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, folyamatosan frissítjük. Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

1, Szíjj László

A tiszakécskei vállalkozónak rengeteg cége van, melyek közül legismertebb az “új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., a Gellért-hegyen villát építő Tief-Terra Kft., és az utóbbi időben egyre több állami megbízást kapó Magyar Építő Zrt. Szíjj több cégben is üzlettársa a felcsúti polgármesternek, Mészáros Lőrincnek.

A Duna Aszfalt és a Magyar Építő áprilisban nettó 237,49 milliárd forint, májusban nettó 4,41, júniusban pedig nettó 8 milliárd forint értékben nyert el különböző közbeszerzéseket. Vagyis 2017 második negyedévében Szíjj cégei összesen 249,93 milliárd forint értékű állami megbízást kaptak, ebből 149,99 milliárd az új Puskás-stadion kivitelezése, amit a ZÁÉV-val közösen végez a Magyar Építő.

2, ZÁÉV

A névleg Peresztegi Imre tulajdonában lévő, fantasztikus üzleti sikereket produkáló építőipari cég áprilisban nagyrészt a Puskás-stadionnak köszönhetően nettó 162,4 milliárd forint értékű megbízáshoz jutott. Májusban csak jelképes összegű munkát nyert, de júniusban befutott az MNV-től egy 40 milliárd forintos keretszerződés, aminek egyik szerencsés nyertese a ZÁÉV lett.

3, Mészáros Lőrincék

A felcsúti polgármester és családtagjainak különböző cégei a gyenge április után májusban nettó 7,6 milliárd, júniusban pedig 115,33 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket. A hatalmas siker egy 75 milliárdos vasútépítési munkából, és a már említett 40 milliárdos MNV-keretszerződésből tevődik össze.

4, Varga Károly

Szíjj Lászlóhoz hasonlóan ő is Mészáros Lőrinc üzlettársa. Cégei, a Magyar Vakond Kft. és a Hódút Kft. júniusban ugyan egy tendert sem nyertek, de az áprilisi nettó 91,2 milliárd forintos, és a májusi 6,4 milliárdos megbízásoknak hála Varga negyedik lett az év második negyedévében.

5, WHB

A Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungária Bau Kft. áprilisban „csak” 349 millió forint értékű megbízást, májusban pedig semmit nem kapott, de a június szerencsésen alakult. A miniszterelnöki vőtől megvásárolt leányvállalat, az Elios Zrt. befutó lett a MVM nettó 50 milliárd forint értékű napelem-tenderén, majd jött a 40 milliárdos keretszerződés az MNV-től.

6, Balásy Gyula

A nonstop plakátkampányok kivitelezője Balásy két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft, amelyek az utóbbi hónapokban sorra kapják a milliárdos megrendeléseket a propagandaminisztériumtól. Májusban az állami cégek idei 25 milliárd forintos reklámkeretéből 14,6 milliárd került Balásy érdekeltségeihez, júniusban pedig befutott egy nettó 1 milliárd forintos megbízás a Magyar Fejlesztési Banktól.

7, Kuna Tibor

Szijjártó Péter külügyminiszter barátjának cégei, a Young and Partners Kft. és Trinity Communications Kft. áprilisban és júniusban egy közbeszerzést sem nyertek, májusban viszont nettó 10,37 milliárd forint került hozzájuk az állami cégek reklámozására szánt idei 25 milliárdból. Kuna cégei népszerűsítik többek között bő 6 milliárd forintért a CÖF-öt bőkezűen támogató MVM-et, és 3 milliárdért elvégzik a vizes vb-hez kapcsolódó kommunikációs feladatokat is.

8, Market

Garancsi István fő cége májusban nem nyert egy közbeszerzést sem, és júniusban is csak az 5,2 milliárdos Vasas-stadion kivitelezése drágult 11 millió forinttal.

9, Valton

A Fidesz kedvenc biztonsági cége sem májusban, sem júniusban sem kapott állami megbízást, de áprilisban nyertek egy nettó 244,29 milliós tendert a vizes vb-vel kapcsolatban.

10, Csetényi Csaba

Rogán Antal szomszédja korábban sorra nyerte az állami reklámtendereket, de az utóbbi időben Balásy Gyula vette át a helyét. A Magyar Nemzet információi szerint Csetényi elszámolási viták miatt lett kegyvesztett a kormánynál: “a médiabirodalom több vezetője is reklamált, hogy a kifizetések késnek vagy meg sem érkeznek”. Májusban alig 165 millió forint került Csetényi cégeihez, az Affliate Network Kft.-hez és a Network 360 Kft.-hez az állami vállalatok idei 25 milliárd forintos hirdetési keretéből, áprilisban és júniusban pedig egy állami megbízást sem kaptak Csetényi vállalkozásai.

Erdélyi Katalin

Megosztás