Egyéb

Tőkekivonás Fellegi Tamás osztrák cégének magyar leányvállalatából

 

Kivon 30 millió tőkét magyarországi cégéből Fellegi Tamás exminiszter bécsi érdekeltsége, az EuroAtlantic Holding GmbH. Amiben tulajdonos egykori kabinetfőnöke, a most már Hernádi Zsolt Mol-elnökkel mozgolódó Komondi Zsolt magyar cége is.

Bécs történelmi belvárosának egyik csinos palotájában, az Albertina múzeum szomszédságában rendel Fellegi Tamás a második Orbán-kormány gazdasági miniszterének cége, az EuroAtlantic Holding GmbH. A társaság ügyvezetőjéről, Stefan Malaschofsky ügyvédről a HVG írta korábban, hogy az osztrák sajtó mint az orosz befektetők nagy barátjáról emlékezik meg róla. A számos, valaha általa vezetett cég egyike hátterében például a volt moszkvai főpolgármester, Jurij Luzskov felesége, a főleg Tirolban nagyszabású befektetéseket, szállodaberuházásokat megvalósító Jelena Baturina állt.

Az osztrák cégnyilvántartás szerint az EuroAtlantic Holding 85 százalékban Fellegié, a kisebbségi üzletrész a magyar Rocadura Kft. tulajdona. Ez a cég Fellegi volt minisztériumi kabinetfőnöke, Komondi Zsolt érdekeltsége. Róla nemrégiben írtuk, hogy újabban Hernádi Zsolt Mol-elnök jobb kezeként ismeri az üzleti világ, mivel Hernádi több magánbefektetésében is kulcsszerepet kapott.

 

fellegi

 

A bécsi EuroAtlantic magyar leánya, az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft. most úgy döntött, 30 millió forinttal, 20 millióra csökkenti jegyzett tőkéjét tőkekivonás céljából. A magyar cég tavaly nyereségesen üzemelt: 77 millió forint árbevétel mellett 31 millió forintos profitot termelt. 2016 nyarán az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – közös ajánlattevőként a GPS&More Ltd-vel – elnyerte az izraeli magyar kereskedőház működtetésének jogát 115 millió forintért.

A tőkekivonás mégis bizonyos háttérbe vonulást mutathat. Az EuroAtlantic-csoport valahai puccos, jelentős nemzetközi think-tank aktivitást bemutató honlapja ugyanakkor egyelőre nem ad eligazítást erről, mivel e poszt hétfő délutáni megírásakor nem volt elérhető csak webarchív változatban.

A volt miniszter a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerkedett meg a Fidesz alapító generációjával. A cégcsoport első tagja, az EuroAtlantic Kft. 2002-ben alakult, s az első Orbán-kormány alatt jutott több százmilliós keretösszegű pr-megbízáshoz az akkori kancellárián működő Informatikai Kormánybiztosságtól.

Kapcsolódó cikkek

Megússza az INA-ügyet, földbizniszben utazik Hernádi Zsolt Mol-elnök

Fellegi Tamás megint kavarja – cégfúzió az Euroatlantic-csoportban

Friends of Hungary: barátokból van a kerítés

A pénz nem számít Orbánéknak, ha Amerikában kell lobbizni

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Rádi Antónia

Megosztás