közbeszerzés

Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést 2017 első negyedévében a nemzeti tőkésosztályban

 

Összegyűjtöttük, hogy 2017 első három hónapjában tíz kormányközeli vállalkozó/vállalkozás mennyi közbeszerzést nyert. Mészáros Lőrinc két üzlettársa 160,2 és 124,7 milliárd forinttal vezeti a toplistát, amin a Mészáros-család 10,8 milliárddal az ötödik helyen végzett.

Kigyűjtöttük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a leginkább kormányközelinek mondott tíz vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kapott 2017 első negyedévében.

A dobogó első helyén Szíjj László végzett, akinek cégei konzorciumi partnereikkel együtt 160,2 milliárd forint értékű állami megbízást kaptak március végéig.

Második Varga Károly 124,7 milliárd forinttal, harmadik a ZÁÉV 14,3 milliárd forinttal, negyedik a WHB 11,1 milliárddal. A Mészáros-család csak az ötödik lett 10,8 milliárd forint összértékű munkákkal.

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, a későbbiekben folyamatosan frissül.

Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

1, Szíjj László

A tiszakécskei vállalkozónak rengeteg cége van, melyek közül legismertebb az „új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., a Gellért-hegyen villát építő Tief-Terra Kft., és az utóbbi időben egyre több állami megbízást kapó Magyar Építő Zrt.

2016 augusztusában a Duna Aszfalt a felcsúti polgármester fő cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen megalapította a MARLERA-ISTRIA Ingatlanfejlesztő Kft.-t, amellyel neve alapján horvátországi üzleteket terveznek bonyolítani. Szíjj más szálakkal is kapcsolódik Mészároshoz: mindketten egyszerre, 2015 nyarán szereztek tulajdonrészt a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben és a CLH Klímaszerviz Kft.-ben, melyeket azóta közösen birtokolnak Varga Károllyal, aki korábban Szíjj üzlettársa volt a Duna Aszfaltban.

A Duna Aszfalt egyik leányvállalata, a Körösaszfalt Zrt. 2015-ben vette meg a Magyar Építő Zrt.-t, amely azóta már több állami megbízást kapott.

Összesítésünk szerint Szíjj két cége, a Duna Aszfalt Kft. és a Magyar Építő Zrt. összesen nettó 160,2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2017 első negyedévében. Az összeg nagy részét kitevő tendereket konzorciumi partnerekkel közösen vitte el a Duna Aszfalt, míg a Magyar Építő Zrt. négyből három megbízását egyedül, a negyediket pedig Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével közösen végzi.

2, Varga Károly

A tiszakécskei üzletember sokáig Szíjj Lászlóval közösen birtokolta a Duna Aszfalt Kft.-t, ám 2015-ben kiszállt a cégből. Szíjj pedig azóta nem tulajdonos a Magyar Vakond Kft.-ben és a Hódút Kft.-ben, melyeket Varga Károly 2015-től egyedül birtokol.

A két cég 2017 első negyedévében konzorciumi partnereivel közösen nettó 124,7 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el. Az összeg nagy részét kitevő, nettó 101,7 milliárdos megbízásban épp a Duna Aszfalt a Hódút társa.

Varga és Szíjj 2015 nyarán szereztek tulajdonrészt Mészáros Lőrinccel közösen a a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben és a CLH Klímaszerviz Kft.-ben.

3, ZÁÉV 

A Peresztegi Imre tulajdonában lévő ZÁÉV Zrt. nettó 14,3 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el 2017 első három hónapjában. Az összeg nagy részéért, nettó 11,9 milliárdért a ZÁÉV a Pallas Athéné Egyetem új kampuszát építi az MNB-alapítványok cégének megbízásából, és 2 milliárdos tétel a pécsi Kosárlabda Akadémia.

4, WHB

A miniszterelnök vejével üzletelő Paár Attila tulajdonában lévő West Hungaria Bau Kft. nettó 11,1 milliárd forint értékű közbeszerzés győztese lett 2017 első negyedévében.

Az összegből 3 milliárdot tesz ki a vizes vb ugrótornya, és 3,9 milliárdot a Széchenyi Egyetem fejlesztése, amit a WHB az Euro Generál Zrt.-vel közösen végez. Az Euro Generál tulajdonosa az Opimus Nyrt., amelyben március elején szerzett tulajdonrészt Mészáros Lőrinc.

5, Mészáros Lőrincék

A felcsúti polgármester cégbirodalmának zászlóshajója, a Mészáros és Mészáros Kft. egy 10 milliárdos tender elnyerésével indította 2017-et,  és ennél nem sokkal több, nettó 10,8 milliárd forintnyi közbeszerzés jött össze a Mészáros-családnak március végéig.

A sikerhez hozzájárult a polgármester gyerekeinek tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. is, amely a Szíjj László kezében lévő Magyar Építő Zrt.-vel közösen húzza fel a bicskei járási hivatal új épületét.

 

6, Csetényi Csaba

A Pasa parkban Rogán Antal propagandaminiszter szomszédságában lakó reklámipari vállalkozó két cége, a több drága kormányzati kampány lebonyolítójaként elhíresült Network 360 Kft. és Affiliate Network Kft. közül 2017 első három hónapjában csak az utóbbi nyert közbeszerzéseket.

Az összesen nettó 3,1 milliárd forint értékű megbízás nagy részét a magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-vel kötött 3 milliárd forintos szerződés teszi ki, amelyet vélhetően a többivel együtt felfüggesztett a Budapest 2024 Zrt. február közepén, az olimpiai pályázat visszavonása után.

7, Kuna Tibor

Szijjártó Péter külügyminiszter jóbarátjának két cége, a Young and Partners Kft. és a Trinity International Communications Kft. nettó 2 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert 2017 első negyedévében. Az összeg döntő része egy vizes vb-vel kapcsolatos reklámszerződés.

8, Valton

A Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft. nettó 1,8 milliárd forint értékű közbeszerzés győztese lett 2017 első negyedévében. Az összeg nagy része két vizes vb-s és egy városligetes szerződésből tevődik össze.

9, Balásy Gyula

A többmilliárdos kormányzati reklámtortába nemrég beleharapó Balásy két cége, az emlékezetes „Ha Magyarországra jössz” feliratú plakátokat készítő Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. 2017. március végéig nettó 450 millió forint értékű közbeszerzést nyert. Ez egy kommunikációs megbízás a Magyar Nemzeti Banktól.

10, Market

Garancsi István építőipari nagyvállalata 0 forint állami megbízást kapott 2017 első negyedévében.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten szolgáltatta.

Megosztás