vizes vb

Még 1 milliárd a vizes vb ugrótornyára

 

Múltkor az ugrótorony kivitelezésére kapott két milliárd forintot a WHB, most kiegészítő munkálatokra még egyet. Vagyis eddig összesen három milliárdot.

Egy hete az Index írta meg, hogy a kormányközelinek tartott West Hungária Bau Kft. nettó 1,9 milliárd forintért épít óriás ugrótornyot a nyári vizes vb-re. A kivitelezési szerződést 2016. november 28-án kötötte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a WHB-val, de most kiderült, hogy a Parlamenttel szemközt elhelyezkedő létesítmény ennél is drágább lesz.

Az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztatás szerint március 7-én újabb szerződést írt alá az MNV és a WHB, melynek értelmében Paár Attila cége további nettó 1 milliárd forintot kap az ugrótorony kivitelezésére és kiegészítő munkákra.

Pedig a novemberi tender leírásában úgy tűnt, minden benne van:

„Óriás toronyugrás platformjának létesítésére irányuló kivitelezés megvalósítása az Ajánlatkérő által jóváhagyott kiviteli tervdokumentáció alapján, továbbá műszaki üzemeltetési feladatok ellátása, a Világbajnokság megrendezését követő helyreállítási bontási munkálatok elvégzése, valamint a platform és az ideiglenes létesítmények védelmére vonatkozó tervezési és engedélyezési feladatok ellátása a műszaki leírásban, valamint a szerződéstervezet és annak mellékleteiben részletezettek szerint.”

Az MNV azonban újabb feladatok elvégzését látta szükségesnek:

„Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak ellátása a műszaki leírásban, valamint a szerződéstervezet és annak mellékleteiben részletezettek szerint.”

Természetesen mindkét eljárás hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés volt, mert sürget az idő, mindjárt kezdődik a vizes vb. A sportesemény, aminek nyitórendezvényére a legfrissebb hírek szerint a Rolling Stonest szeretnék meghívni a szervezők, akik azt várják, hogy világszerte 6 milliárd ember fogja nézni a versenyek tévéközvetítését.

Kapcsolódó cikkeink:

Még 7,8 milliárd a vizes vb-re

Ha azt hitte, hogy a vizes vb szállodaköltségei nem szállnak el, van egy rossz hírünk

Újabb 2,1 milliárd forint a vizes vb-re

Jegyek, akkreditáció, közlekedés – nem áll le a vizes vb-s közbeszerzési gyár

Újabb 2 milliárd a vizes vb-re, Kuna Tibor cégének

2015-ben ugyan még arról beszélt a kormány, hogy a vizes vb megrendezésének költsége 25 milliárdba fog kerülni, de azóta kiderült, hogy csak a Dagály Úszóaréna ennek közel duplája lett. Az összköltség nagyjából 100 milliárd forint körül jár, de a 3 milliárdos ideiglenes ugrótorony mellett a Margitsziget kertépítészeti munkálataira költött 300 millió forint már eltörpül.

Erdélyi Katalin

Megosztás