Egyéb

Pesti Srácok Emlékpark: programok napi másfél millióért

 

Az 56-os emlékév kiemelt rendezvénye volt a pestisracok.hu oldalt is működtető Gerilla Press Kft. által működtetett józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark. A cég a kerületi önkormányzat jóvoltából a Horváth Mihály teret ingyen használhatta szept. 5. és október 26. között (majd a rendezvényt egy héttel tovább is tartották). Az 1956-os Emlékbizottság 68 320 000 Ft támogatást biztosított, honlapjukon a program betűhű leírása a következő: „A 8. kerültben a Pestisrácok.hu és Udvari Kamarszínház egy komplex rendezvénysorozatot kíván megvalósítani a kerületi polgármester támogatásával. Pesti Srácok Emlékpark elnevezéssel egy olyan kulturális, közösségi színteret hoznának létre, ahol az 56-os események emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg. Az esemény időtartama 2016. szeptember 6-október 23-ig.”

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Előzmények

Józsefváros ingyen átadta a Gerilla Pressnek a Horváth Mihály teret közel két hónapra

23 cikkben népszerűsítette a Liget-projektet a Gerilla Press Kft. 1,8 millió forintért

Cégbíróság: Huth Gergelyt eltiltották a cégvezetéstől, de ügyvezető maradhat

A szponzorált cikkek tartalmát is egyezteti a PestiSrácok a minisztériummal

“Üzleti titok”, hogy mennyit fizetett a kormány a PestiSrácoknak és a TV2-nek a menekültellenes kampányért

Várhegyi, Kaminski és Huth cégei a Fidesz-frakció szerződéslistáján

A szervezők a kerületi önkormányzathoz benyújtott kérelme szerint a rendezvény „választ ad arra a kérdésre, hogy kik voltak a pesti srácok? Hogyan éltek: étkeztek, öltözködtek, szórakoztak, kik voltak a példaképeik? A rendezvény minden nap l0 órától 21.30-ig lesz nyitva, hétfő kivételével. Folyamatos kiállítással, a kor divatját, étkezési szokásait, szórakozási lehetőségeit bemutató előadásokkal, divat és főző show-val, hagyományőrzőkkel, filmvetítéssel, előadói esttel, könnyűzenei koncerttel. Diákoknak rendhagyó történelemórával, melyre a józsefvárosi és a fővárosi felsős általános-, illetve középiskolások szervezése már zajlik.”

Végül egy nagy rendezvénysátor készült el, amiben a kiállítás volt, valamint itt tartották a programokat is. A bejáratnál néhány macskakőhalom idézte a régi barikádokat, az installáció egy „Halál az ÁVÓ-ra, illetve „Ruszkik haza” oldalfestésű korabeli személyautóval, egy katonai terepjáróval és egy ágyúszerűséggel egészült ki, és néhány hétvégén ki lehetett próbálni az airsoft-lövészetet is.

Az emlékpark szeptember 20-án nyitott, és heti 6 (hétfőnként zárva volt) nappal számolva 40 napig működött, a támogatás napi 1,7 millió forint volt. Persze ez nem ment mind a programra, és hétfőnként is őrizni kellett az egészet, mégis elég sokat költhettek a rendezvényekre.

A teljesség igénye nélkül néhány program:

A megnyitó sajtótájékoztatót Schmidt Mária, Kocsis Máté, Rácz József Sándor és Stefka István tartotta, Havas Szófia igazságáról politikai vitázott Huth Gergely és Puzsér Róbert, és beszélgettek például Bayer Zsolttal (Magyar Hírlap) és Szentesi Zöldi Lászlóval (Magyar Demokrata) arról, hogy rendezte-e a viszonyát a baloldal 1956-tal, vagy Kárpáti György olimpikonnal „az 1956-os Melbourne-i vérfürdőként ismerté vált olimpiai vízilabda-mérkőzés pillanatai”-ról.

Szellemi táplálékot nyújtott Stefka István több dokumentumfilmje, aki zenére vágyott, mehetett koncertre (pl. Balázs Fecó, Rackajam és Both Miklós, Mistery Gang), vagy megismerkedhetett a korabeli divattal, konyhával, esetleg a retrofodrász munkájával.

Hogy minderre hányan voltak kíváncsiak, nem tudni, az eseménysorozatot leginkább a pestisracok.hu oldal dokumentálta, és a kerületi önkormányzat tudósított róla sokszor. Mindkét forrás szerint sikeresek voltak a programok, a kerületi tudósító többször használja a „nagy érdeklődésre való tekintettel” fordulatot, a pestisrácok teltházas programokról is írnak. Az biztos, hogy nem minden program volt ilyen sikeres, például ha végignézzük a videókat – bár keveset mutatják a nézőteret – egy október eleji koncertet nem túl sokan élveztek, és többnyire hasonló látogatottságot tapasztaltuk mi is, mikor néhányszor arra jártunk.

 

 

A látogatottság nagyvonalú ismeretében furcsának hatott az október végi bejelentés, mely szerint „a nagy érdeklődésre való tekintettel” november 4-éig meghosszabbítják a nyitva tartást. Október 29-én (szombaton) a délután 5 órai nagy érdeklődés az alábbi képen látható, az este 8 órásról meg már fénykép sincs, mert addigra bezártak.

 

DSC_1199

 

Annak végiggondolása, hogy erre a programsorozatra valóban szükség volt-e, illetve elérte a látogatottsági célját (ha volt ilyen), a szervezőkre, esetleg a támogatást nyújtókra marad. Mindenestre ez az egy támogatás több mint a Gerilla Press tavalyi éves bevételének a fele, innen nézve ez egy kiemelt program. Meg a másik oldalról is: az 1956-os Emlékbizottság „Sinkovits Imre” programjában messze a Gerilla Pressé a legnagyobb támogatás, őket a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége követi 20 213 000 Ft-tal.

Az azért erősen kérdéses, hogy a program a látogatóknak nyújtott-e bármi „kiemeltet”, ahogy az is, érdemes-e, lehet-e egy öthetes rendezvénysorozatot barikádra, fehér sátorra és egy színpadra építeni. Persze csak akkor, ha cél, hogy a saját csapaton kívülieket is elérjék.

Virág Tamás

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás