Egyéb

L. Simon László segítségével szerzett műemléki pincét, és már túl is adna rajta

27 millió forintért vette két éve, most 44 millió forintért adna túl a velencei Vörösmarty-pincén egy magáncég, amelynek érdekében L. Simon László még államtitkárként lobbizott a velencei polgármesternél.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Engedhet a 44 millió forintos irányárból a pince tulajdonosa – közölte az Átlátszóval a Velence panorámás részén lévő telket és a rajta található épületet meghirdető Balla Ingatlan iroda munkatársa, Farkas Zoltán.

Kínos ügyek sorozata

L. Simon László kínos bukása után szedtük össze azokat az ügyeket, amelyek a volt államtitkár, mellesleg író, költő és borász politikai pályafutását kísérték, köztük számos Velencei-tó parti bizniszt is felemlegetve.

L. Simon a Fidesz története szempontjából nagyon fontos régióból, Fejér megyéből indult: a terület teljhatalmú ura manapság a strómanoligarcha Mészáros Lőrinc, aki mellett úgy látszik, L. Simon László is elfér Velence környékén. Ezt mutatja, hogy fitnesszedző felesége természetvédelmi területet szerzett meg állami földárverés útján, és hogy miután nem tudták EU-s forrásból újjá varázsolni a család panziójához vezető közutat, azt magyar költségvetési forrásból végezték el.

L. Simon László ügyeiről szóló korábbi cikkeink

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá

267 millió forint uniós támogatás L. Simon László kiadójának vidéki kastélyára

Újabb zavaros cégügy L. Simon László körül

L. Simon László kiforgatta az örökségéből – állítja a fideszes politikus fivére

Közpénzből szépülhet L. Simon László kiadójának eladó kastélya

Kis híján elsimonozta tóparti telkét a velencei önkormányzat

Helyi hálózat: L. Simon László haveri cégei a honlapjaikat is együtt üzemeltetik

A Vörösmarty-pince műemlék, Vörösmarty Mihály több versét is itt írta. Két évvel ezelőtt – mint az interneten megtalálható jegyzőkönyv is tanúsítja – a képviselő-testülettől a polgármester révén maga L. Simon László kérte, hogy mondjanak le az ingatlan elővásárlási jogáról, hogy azt a Gros Ventres Kft. megvásárolhassa.

Természetesen nem ütközött ellenállásba a dolog, de érdekes módon a vállalkozás már a neki zöld utat adó döntés meghozatala előtt letett 3 millió forintot foglalóként. A 2014-es vételár 27 millió forint volt.

A politikus a következővel indokolta a kérést: „a maga részéről örülne neki, ha a Vörösmarty-pince újra bekerülhetne a jellegének megfelelően a kulturális körforgásba.”

A 2001-ben alapított Gros Ventres, idén február óta NPT 99 Kft. főtevékenysége – az Opten cégadatbázis szerint – társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés. Jelenlegi tulajdonosa Molnár Attila, de a korábbi tagok között ott található Hornyák Tibor, L. Simon László korábbi kabinetfőnöke is.

A társaság 2014-ben mintegy 8 millió forint, 2015-ben pedig 25,1 millió forint árbevételt ért el, tavalyi mérleg szerinti eredménye 300 ezer forint volt. Ez a pénzügyi adat a Vörösmarty-pince megszerzésének évében, 2014-ben nem volt túl fényes: nagyjából mínusz 300 ezer forintot tett ki.

A pince mégsem került vissza az L. Simon által áhított kulturális körforgásba, hanem rövid idő elteltével újra árulni kezdték, de mint az ingatlanos elmondta, a mai napig nem talált vevőre a pince.

Az Átlátszó megkérte Farkas Zoltánt, jelezze a tulajdonosnak, hogy beszélni szeretnénk vele, hogy megtudjuk, miért változott meg az elképzelése és nem tart igényt ma már az ingatlanra. Eddig egyikük sem jelzett vissza.

Az új tulajdonos két éve 27 millióért vette meg a pincét, most viszont jóval magasabb áron szeretne túladni rajta. Igaz, közben az önkormányzat a pincét felvette a helyi értékek közé is.

Személyes és céges kapcsolatok

Egy idén május 8-án elhangzott rádiós interjúban Velence polgármestere, Koszti András a május végén megtartott Orbán-napi borünnepen résztvevő borászatok között elsőként említette meg L. Simon László borászatát. A jeles alkalommal hol máshol tarthatták volna a borkóstolót, mint a Vörösmarty-pincében: a programot a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szervezte, amelynek elnöke Bársony Péter, aki a Velence Resort & Spa igazgatója is.

A hotel üzemeltetője a az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt., amelynek L. Simon László érdekeltsége már nem csak beszállítója, hanem a felesége cége által immár üzlettársként is kapcsolódik hozzá.

 

 

Az Eventhotelsben korábban ügyvezetőként tevékenykedett majd egy éven át Csapó Tamás, aki Demján Sándor cége, a jelenleg felszámolás alatt lévő Arcadom Zrt. vezérigazgatója volt: Csapó irányításával zajlott az etyeki Korda Stúdió beruházás is.

Csapó Tamás életútja igencsak változatos: 2012-ben a Honvédelmi Minisztérium médiacégénél, a HM Zrínyi Kommunikációs Kht-nál elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. A Fővárosi Törvényszék 2014 februárjában emiatt folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 5 év börtönbüntetést és 5 év közügyektől való eltiltást szabott  rá ki, valamint azt, hogy a kht.-nak fizessen meg 81,7 millió forintot.  Másodfokon viszont tavaly új eljárás lefolytatására kötelezték a törvényszéket, mert az nem tett eleget indoklási kötelezettségének és nem derítette fel kellően a tényállást.

Az Eventholtels Zrt. egyszemélyes részvényese Csapó András Béla, aki Csapó Tamás édesapja. A cég tavaly március óta működik zártkörű részvénytársaságként. A 2015-ös pénzügyi adatok szerint 260 millió forintos árbevétel mellett 105 millió forintos mérleg szerinti eredményt ért el.

Feljelentették a polgármestert

Az Eventhotels Zrt-vel kapcsolatban az Átlátszó korábban megírta, hogy velencei önkormányzat a cégre ruházta volna át egy mintegy 29 ezer négyzetméteres tóparti telek tulajdonjogát, cserében pedig a szállodaüzemeltető átvállalta volna azt a potenciális jövőbeli veszteséget, amire egy holdinggal való pereskedés miatt számított a város vezetése, holott akkor még nem volt bírósági döntés a várostól követelt kártérítésről.

Korrupcióellenes Szövetség nevű civil szervezet azonban kiszúrta a visszásságot, és a megyei kormányhivatalhoz fordult az ügylettel kapcsolatban. Ezért vagy sem, de a velencei önkormányzat sietve visszavonta a döntését.

L. Simon Lászlónak egyébként ezzel kapcsolatban is volt egy terve, Fejér megyei kormánybiztosként álmodott egy uszodát is az Eventhotels által üzemeltetett Velence Resort & Spa hotel mellé, amelyet TAO-ból és EU-s forrásokból, illetve Velence hozzájárulásából építettek volna.

A velencei viszonyok ismerői szerint a város vezetője, Koszti András is jóban van az Eventhotelshez kapcsolódó emberekkel, sőt ezért már a rendőrségen is feljelentették. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Takács József az Átlátszó megkeresésére megerősítette, hogy a Tatabányai Rendőrkapitányság vizsgálódott a feljelentés miatt.

A megyei főkapitányság „hivatali vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettessel szemben. Hatóságunkat az Országos Rendőr-főkapitányság jelölte ki a nyomozás lefolytatására.” A tatabányai rendőrség végül arra jutott, hogy a feljelentésben megjelöltek nem minősülnek bűncselekménynek, ezért a nyomozást megszüntették.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás