Egyéb

303 millióért tervezteti a reformátusoknak adott Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújítását a Miniszterelnökség

A renoválást követően a református egyház tulajdonába adja a kormány a Károlyi-Csekonics palotaegyüttest, amelyben tavaly év végéig a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal működött. Miután az erről szóló megállapodást néhány napja alá is írta Lázár János az egyházi zsinat képviselőjével, elkezdődhet a felújítás tervezése is.

 

 

Nettó 303 millió forintért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium végzi el a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújításának megtervezését.

A kormány még tavaly szeptemberben határozott arról, hogy a főváros VIII. kerületében található ingatlan átfogó felújítására 2015-ben 55 millió forintot, 2016-ban pedig 385 millió forintot biztosít a központi költségvetésből. A beruházás miatt döntöttek arról is, hogy az épületben működő Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal 2015. december 31-ig máshova költözik.

A kiürített épületet aztán egy másik, év végi kormányhatározat alapján a Magyar Református Egyház tulajdonába adták, hogy azt a továbbiakban a szomszédos épületben működő Károli Gáspár Református Egyetem használhassa. Egyben felhívták a nemzetgazdasági minisztert, hogy a felújításhoz kapcsolódó „műszaki ellenőri és további műszaki szolgáltatási feladatok folyamatos elvégzése érdekében” 2016-ban 228,9 millió forintot biztosítson a költségvetésből.

A második kormányhatározat előtt két nappal, december 28-án  jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az ingatlan felújításának tervezésére vonatkozó ajánlattételi felhívás, amelyben a Múzeum u. 17. és Reviczky u. 6. szám alatt található épület teljes körű renoválásának megtervezőjét gyorsított nyílt eljárásban kereste a Miniszterelnökség. Az ajánlattételi határidő eredetileg január 6.-a volt, ám ezt január 11-én meghosszabbították január 15-ig. A kiírás szerint

„A Beruházás fő célja egy olyan reprezentatív események rendezésére alkalmas épületegyüttes létrehozása, mely amellett, hogy megfelel Államfői-, illetve Kormány szintű rendezvények lefolytatására, annak teljeskörű háttér-szolgáltatását biztosítva, egyúttal bemutatja és megőrzi az egyedi műemléki értékeket, alkalmazza a mai, modern kor technikai vívmányait, századfordulós hangulatban.

Az állagmegóvó, illetve rekonstrukciós munkák célja egyrészt, hogy visszaadja az eredeti, történeti műemlék-együttes építészeti megjelenését, másrészt, hogy korszerű megoldásokkal a hosszú távú fenntartási- és üzemeltetési költségek jelentős mértékű csökkenését is eredményezze.”

A tender eredményét április 27-én tették közzé. Eszerint a munka elvégzésére két ajánlat érkezett, az egyik Borsay Attilától (MCXVI Kft.), a másik a BME- MG Konzorciumtól, a Miniszterelnökség pedig utóbbival kötött szerződést április 12-én.

Így a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújításának megtervezését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta konzorcium végzi el nettó 303 millió forintért.

Közben április 25-én Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szabó István a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke aláírta az együttműködési megállapodást a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes egyházi tulajdonba adásáról.

A kormány honlapján közzétett tájékoztató szerint az ingatlant a Reformáció 500. évfordulójának tiszteletére ajándékozzák az egyháznak „annak érdekében, hogy a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést és lehetőséget kapjon arra, hogy társadalomépítő szerepét a Magyarországi Református Egyház hitvallásának megfelelően tölthesse be”.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás