Egyéb

Az önkormányzat elengedte, a bíróság nem: félmilliárd forintos tartozást kell kifizetnie a szentendrei vállalkozónak

Hiába engedte el nagylelkűen a szentendrei önkormányzat Simon Péter vállalkozó cégének félmilliárdos tartozását két évvel ezelőtt, a bíróság most jogerősen arra kötelezte a céget, hogy fizessen.

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt írtunk arról, hogy elengedte a szentendrei önkormányzat Simon Péter vállalkozó 586 millió forintos tartozását, ráadásul utána a városi projektiroda vezetőjeként, közalkalmazottként is alkalmazták a férfit. Simon cége a városi uszoda üzemeltetése során halmozta fel adósságát, de korábban a Kulcsár-féle brókerbotrány szereplőivel is üzletelt.

Simon Péter a nyolcvanas évek eleje óta él Szentendrén, a rendszerváltás előtt sportversenyeket szervezett, majd a kilencvenes évektől kezdve inkább vállalkozóként és ingatlanfejlesztőként tevékenykedett. Neve felbukkan a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban érintett Britton környékén, de az üzlettársai között ott találjuk idősebb és ifjabb Dárdai Pált is. Tovább a teljes cikkre

Simon, számos más cége mellett, 2002-ben alapította meg a QualiTeam-Consult Kft.-t, amely 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a szentendrei Vizes Nyolcas Uszodát üzemeltető Aquapalace Kft.-ben, míg az önkormányzat 30 százalékossal.

2009-ben a QualiTeam kiszállt a cégből, és az a szentendrei önkormányzaté lett. A beruházáshoz a Raiffeisen Bank adott 10,5 millió eurós hitelt, amelyhez az önkormányzat vállalt készfizető kezességet. Mivel kisebbségben volt az önkormányzat az Aquapalace-ban, nem volt közbeszerzés sem a tervezésnél, sem a kivitelezésnél.

A megnyitó után ajánlotta fel Simon, hogy elcserélné az üzletrészét az önkormányzattal, a Társaság az Élhető Szentendréért egyesület szerint azért, mert az uszoda havi 20 millió forintos veszteséget termelt, amit a tulajdonosoknak kellett volna fizetni.

Az önkormányzat többször felszólította Simonékat, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket, eredménytelenül. 2013. december 12-i ülésén aztán a fideszes képviselőtestület, élén az akkori polgármesterrel, Dietz Ferenccel, el is engedte a QualiTeam Kft. tartozását. (A Dietz-éráról hosszabban itt olvashatnak.)

Nem engedtek azonban a civilek, különböző fórumokon tiltakoztak, tüntetést szerveztek, végül a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület nyomására az önkormányzat beperelte a QualiTeam-et.

Az Átlátszónak eljuttatott jogerős ítélet szerint az elsőfokú bíróság 200 millió forint megfizetésére kötelezte a céget, az ítélet ellen a szentendrei és a QualiTeam is fellebbezést nyújtott be. A másodfokú bíróság aztán önkormányzat fellebbezését megalapozottnak találta, a QualiTeamét viszont nem, így a cégnek ki kell fizetnie az önkormányzattal szemben fennálló tartozását, valamint a 2 millió forintos perköltséget az önkormányzatnak.

Érdekes mellékszál a történetben, hogy az önkormányzat Fidesz-frakciója közben jó hírnév megsértése miatt a TESZ-t perelte be – már az új polgármester, Verseghi-Nagy Ferenc támogatásával. Azt kifogásolták, hogy a TESZ álláspontja szerint az önkormányzatnak nem lett volna szabad elengednie a tartozást.

Fülöp Zsolt, a TESZ elnöke, önkormányzati képviselő úgy nyilatkozott az Átlátszónak, hogy ezt a pert most felfüggesztették, de a bíróság jelenlegi ítélete a bizonyíték arra, hogy nekik volt igazuk és az akkori önkormányzatot terheli a felelősség a félmilliárd forintos ügyben.

D. Kovács Ildikó

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás