Egyéb

Közel egymilliárd forintért vettek MÁV-üdülőt a jegybank alapítványai Matolcsyfalván

Az MNB hat alapítványa nettó 890 millió forintért megvette a Matolcsy György jegybankelnök felesége, Matolcsy Gyöngyi polgármester által vezetett Balatonakarattya területén lévő 6 hektáros MÁV gyermeküdülőt, ahol vezetéstudományi iskolát terveznek működtetni. Folytatódik a cégalapítás is, ezúttal tanácsadó vállalkozást hozott létre a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS), amelyben igazgató Matolcsy másik rokona.

A Magyar Nemzeti Bank hat alapítványa a MÁV Vagyonkezelő Zrt. pályázatán az eredeti, 890 millió forint+ÁFA hirdetési áron megvásárolta a balatonkenesei MÁV-üdülőt – olvasható az alapítványok honlapján.

Nem tévedés: Kenesét írnak, holott a több mint hat hektáros, jelentős vízparti területtel rendelkező ingatlan a szomszédos Balatonakarattyához tartozik, a település honlapja szerint még testületi üléseket is tart a terület rendezvénytermében a Matolcsy György jegybankelnök felesége, a 2014-ben független színekben, Fidesz-támogatással választást nyert Matolcsy Gyöngyi polgármester által vezetett balatonakarattyai önkormányzat.

Az elírás onnan eredhet, hogy az akarattyaiak nem túl régen, 2012-es népszavazáson döntöttek a leválásról Balatonkeneséről, a szakítás a tavalyi önkormányzati választások óta hatályos.

Nem csak a címregiszterek szorulhatnak frissítésre: az egyébként szintén fideszes vezetésű Kenese kezdetektől vitatta a területi megosztást, mondván aránytalanul sok nagy-adófizető került „Matolcsyfalvára”, nem kizárt, hogy a keneseiek bíróságon támadják meg a népszavazással eldöntött határokat szentesítő kormányhivatali határozatot.

A jegybanki alapítványok által most megvásárolt vízparti ingatlanon valaha vasutasgyerekek üdülhettek, a jelenlegi bérlő kft magánszállásokat működtet, és fesztiváloknak ad helyet, a jövőben pedig – a tervek szerint 2016 nyarától – oktatási és konferenciaközpontot működtetnek ott a Pallas Athéné-k, s a létesítményben működik majd az úgynevezett Magyar Vezetéstudományi Iskola is.

A Matolcsy família évek óta kötődik Akarattyához: Matolcsy György nagyapja horthysta minisztériumi hivatalnokként részt is vett a nyaralótelep parcellázásában, a családnak jelenleg csinos kúriája van a faluban.

Eközben tovább terebélyesedik az MNB-közeli cégháló is: Ferida Zrt. néven üzletviteli, vezetési tanácsadással foglalkozó vállalkozást hozott létre a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány.

Az új cégben – ahogy több jegybank-alapítványos vállalkozásban – igazgatósági tag lett Matolcsy György jegybankelnök rokona, Szemerey Gabriella, valamint Bánkuty Tamás, az MNB felsőoktatás és gazdaságtervezője, illetve Patakiné Gramantik Ildikó, a PADS igazgatója – az új vállalkozás fő tulajdonosa a PADS.

A jegybanki alapítvány ezúttal visszafogott volt, ami a befektetést illeti: a Ferida alaptőkéje „minössze” 5 millió forint. Emlékezetes, a közelmúltban több, milliárdos jegyzett tőkéjű társaságot is létrehoztak az MNB alapítványai.

A jegybank 2014-es beszámolójának parlamenti vitája után az ellenzék betámadta a költekezést, mondván, a központi bank csaknem 250 milliárd forintot tolt alapítványaiba, amelyek 2,4 milliárdos értékben ingatlanjuttatásban is részesültek.

Az Átlátszó főbb cikkei a jegybank gazdasági ügyeiről

Fidesz-közeli műértők irányítják az MNB 30 milliárdos műkincsvásárlási programját

Ezúttal 7,2 milliárdért csináltak ingatlancéget Matolcsyék

Milliárdos tőkével csináltak céget Matolcsyék alapítványai

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás