Egyéb

Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára

Vannak olyan bevándorlók, akiket szeret a Fidesz: ők azok, akik nem maradnak az országban, de finanszírozzák a költségvetést, és sokat tejelnek a húsosfazék közelében elhelyezkedő offshore vállalatoknak, míg az adófizetők buknak az üzleten. Összeállításunkban Prezi segítségével mutatjuk be, mit érdemes tudni a letelepedési kötvény üzletről.

2012 végén pattant ki Rogán Antal fejéből az ötlet, hogy a kötvénypiacon meg kellene jelenni a letelepedési kötvényekkel. A törvényt egy Fidesz-közeli ügyvéd irodája szövegezte meg, mely azóta részt vehet az adminisztratív lebonyolítás intézésében is, busás haszonért: a Figyelő információi szerint ügyletenként 5000 euróért.

A világ különböző országaiban lévő kereskedelmi lehetőségeket kartellszerűen kiosztotta a Rogán vezette gazdasági bizottság. A letelepedési kötvényt árusító cégekkel az Átlátszó is több cikkben foglalkozott. Volt olyan cég, amely más területére tévedt, a törvény szerint azonban egy országban csak egy cég forgalmazhatja a kötvényt, ezért ennek is szerepe lehet abban, hogy a bizottság időlegesen felfüggesztette az engedélyét.

A cégek javarészét offshore adóparadicsomokba jegyezték be, ugyanakkor a magyar alaptörvény érdekében a tulajdonviszonyokról nyilatkozni kell.

Korábbi cikkeink a magyar letelepedési kötvényről:

Kínai ügyvéd is árulja a letelepedési kötvényt Pekingben

Lian Wang és Boros Attila árulhatja a magyar állampolgárságot a Kajmán-szigeteken

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Egykori titkosszolga jegyzi az új magyar légitársaságot

A kaposvári tábornokper elsőrendű vádlottjának cégével társult a Sólyom Airways

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket

Az Átlátszó 2015. tavasszal a Parlamentben járt: megvizsgáltuk a szerződéseket és a nyilatkozatokat, ám ezzel csak részben kerültünk közelebb az igazsághoz. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága által kapott engedélyek birtokában ugyanis a hivatalos forgalmazók további közvetítő cégeket vonnak be a kötvényforgalmazásba, de ezek pontos szerepéről a törvényi szabályozás nem rendelkezik, így a másodlagos, harmadlagos közvetítők tulajdonosi szerkezetéről semmilyen dokumentum vagy hivatalos irat nincs.

A magyar letelepedési kötvény legvonzóbb tulajdonsága nem a magyar egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások igénybevételének a lehetősége, hanem a schengeni övezeten belüli tartózkodási engedély.

A távol-keleti országokban kötvénykereskedelemmel foglalkozó, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund nevű cég vezérigazgatója szerint a kötvényt vásárlók közül kevesebb, mint minden 20. akar valójában letelepedni Magyarországon, döntő többségük csak ugródeszkának használja hazánkat.

A Lian Wang által vezetett vállalat a legsikeresebb a hivatalos forgalmazók közül, csak 2014-ben mintegy 1800 kötvényt értékesítettek Kínában egy közvetítőn keresztül.

Jó biznisz a közvetítőknek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint 2015 első negyedévében a 250.000 eurós névértékű kötvényből 2,9 millió euró, a 300.000 névértékűből 4,8 millió euró folyt be a magyar költségvetéshez, ami forintban, 2,3 milliárd.

A Rogán vezette bizottság által jóváhagyott közvetítő cégek jelentkezőnként már 34 ezer euróhoz jutnak hozzá, ehhez jön még a 45-70 ezer euróba kerülő kezelési költség, így összesen jelentkezőként 79-104 ezer euró (forintban 23-31 milliót) üti a közvetítő cégek markát.

2014-ben közel 2000 db letelepedési kötvényt adtak el, ha idén is marad ez a trend, akkor kb. 50-60 milliárd forint jut a közvetítőcégekhez.

Felmerül azonban a kérdés, hogy az adófizetőknek mennyire éri meg kötvényüzlet. Az Átlátszó számításai szerint semennyire. Ugyanis ha a kötvényért 265.000 eurót fizet a vevő, és öt év múlva 300.000 eurót kap vissza, az olyan mintha a magyar állam kb. 2,5 százalék kamatú euró kötvényt bocsátana ki.

Habár a piaci kamatlábak ingadozók, a legutóbbi Prémium Euró Magyar Államkötvényt 2 százalékos kamattal bocsátották ki. Ebből az látszik, hogy olcsóbb volna az államnak magát a piacról finanszíroznia, minthogy olyan konstrukciót létrehozni, ahol csupán a közvetítők és a vásárlók járnak jól.

D. Kovács Ildikó – Vágó Gábor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás