Egyéb

Árverés Simicska és Töröcskei minibankjánál

Kalapács alatt a Töröcskei-Simicska érdekeltségű Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház két rákosmenti ingatlana. A zrt kötelezettségei milliárd fölött vannak.

29, illetve 43,5 millió forintért kínálja megvételre a felszámoló a közvetve Simicska Lajos partvonalra szorult egykori fidesz-közeli főoligarcha és Töröcskei István volt fő-államadósságkezelő érdekeltségébe tartozó Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt. két rákosmenti belterületi beépítetlen ingatlanát.

Az egyéb hitelnyújtással foglalkozó Platiniumot 2005-ben hozta létre a Töröcskei-érdekeltségű T&T Vagyonkezelő Zrt., a számos Töröcskei-érdekeltségben vezető tisztségviselő Deák Klára családi cége, a Dé és Dé Pénzügyi Tanácsadó Kft., illetve a Simicska-érdekeltség Mahir Zrt., s az évek folyamán ők maradtak a fő tulajdonosok.

A társasághoz a Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberben – történetesen az Orbán-Simicska háború eszkalálódása idején – rendelt ki felügyeleti biztost, a tevékenységi engedélyt idén februárban vonta vissza, a felszámolás márciusban kezdődött.

Cikkeink az oligarcha-királydrámáról

Magasfeszültség: az MVM még Simicskának tejel?

Egy oligarcha bukása: Töröcskei távozik az államadósság kezelő éléről

Simicska Lajos: “A mi médiánk ellen fog állni, és kurvára le fogja szarni, hogy az Orbán mit akar”

Korábban bedőlt a Platinium bukaresti leányvállalata: a Platinum Institutie Financiara Nebancara SA papíron máig létezik, bár a román jegybank már 2010-ben eltiltotta a tevékenységtől, miután a székhelyén nem működik, a felszámoló most le is írta a 4,5 milliós befektetést.

Az idén januártól márciusig tartó időszakra vonatkozó, már a felszámoló által készített mérleg szerint a Platinium – amelynek felügyelőbizottságát erősítette 2007-ig néhai Balsai József (Fidesz) XII. kerületi politikus, Balsai István alkotmánybíró testvére, valamint tavalyig Nyerges Zsolt, sajtóhírek szerint hosszabb tengeren túli tartózkodást tervező Közgép-elnök is – helyzete nem volt rózsás.

A cég saját tőkéje mínusz 1,2 milliárd forint volt, kötelezettségei 1,4 milliárdra rúgtak, vesztesége 258,7 milliót tett ki. A legnagyobb hitelező a mérleg szerint a szintén Töröcskei nevével fémjelzett és szintén bedőlt Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.

A felszámoló által most dobra vert két XVII. kerületi ingatlant úgy fest, mostani kikiáltási árához képest korábban számos pénzintézet többre becsülte.

Az időközbeni jogutódlások, engedményezések, végrehajtások miatt nehéz ugyan a pontos összeget nyomon követni, de egyenként százmilliós nagyságrendben meg volt terhelve a két, a helyrajzi számok szerint egymás közelében fekvő, összesen több mint hétezer négyzetméteres ingatlan, s ennek csak egy része volt keretbiztosíték.

A Platinium előtti tulajdonosok egymást váltva magánszemélyek voltak, s a hozzájuk kötődő cégek, amelyek eladták a két telket a később felszámolás alá került Millers Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-nek, amelytől 2012-ben került a Simicska-Töröcskei kisbankhoz – immár tehermentesen.

Jelenleg is az, vagyis úgy fest, a Platiniumnál nem érezték a felszámolás veszélyét, legalábbis nem tartották fontosnak, hogy hitellel terheljék a korábban remek fedezetnek tűnő szerzeményeiket.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás