Egyéb

Heti Mutyimondó: íme, a pofánk leszakad kategória esélyesei

Van a lopásnak, csalásnak, hivatali visszaélésnek, vesztegetésnek, korrupciónak az a szférája, ami előtt csak szótlanul állunk, legfeljebb a pofánk szakad le. Magyarország ebben a kategóriában is erős, íme, az elmúlt hét termése alapján néhány győzelmi esélyes. Mong Attila heti lapszemléje.

pofale.jpg

Van úgy, hogy „szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik”, van úgy, hogy nincsen szó arra, ami Magyarországon történik, amit egyesek megengednek maguknak a közpénzekkel, a közbizalommal kapcsolatban. Anyázni olyan tré, káromkodni úriember nem káromkodik, legfeljebb tényleg röhögni lehet, NapiLOL, sőt ROFL, vagy mi. Azért gyűjtsük össze legalább itt az elmúlt hét terméséből a pofánk leszakad kategória első helyének nagy esélyeseit. Íme:

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Minden, ami Felcsút

„A pofánk leszakad”-verseny földrajzi középpontja, egyben szívcsakrája természetesen Felcsút (avagy egy gifben itt van Magyarország), ahol előfordulhat az, hogy a még csak épülő stadion kapásból megfeleljen az NB I-es meccsekhez szükséges előírásoknak, miközben a Manchester United néhány éve BL-döntőt rendező stadionjában a magyar szabályok szerint egy mezei NB III-as meccset sem lehetne megtartani! Ahol a közpénzek eltűnnek: a Vastagbőr blogon arról lehet olvasni, hogy a hamarosan elkészülő felcsúti stadion mennyiben minősül közpénzből megvalósuló beruházásnak. Orbán Viktor szerint „ebben nincsen egyetlen fillér közpénz sem”, a blog viszont rámutat, hogy könnyen kimutathatóan az adófizetők pénzéből épül stadion a miniszterelnök házától 20 méterre. A beruházás pénzügyi hátterét a TAO, vagyis a társasági adókedvezmény teremti meg, olyan pénz tehát, ami végül is adóbevétel, de fizikailag nem az adókasszába fizetik be a cégek, hanem a sport céljaira ajánlják fel. És ahol – mint a népmesékben – köddé válhat egy malackonda, ha az Mészáros Lőrincé, az egykori falusi gázszerelőé, aki a miniszterelnök fenekének bejárása után immár a 100 leggazdagabb magyar listáján mosolyog.

Paks mint külön kategória

Az Energiaklub adatigényléséből az derült ki, hogy Magyarország hivatalosan nem értesítette Brüsszelt a beruházásról, pedig a kormány illetékesei ennek pont az ellenkezőjét mondták. Majdnem azt írtam, hazudtak. A kormány ezután azt állította, szólt Brüsszelnek a bővítésről, csak ott nem tudnak róla. Orbán levélben nyugtatgatta Barrosót, aki nem akart lenyugodni. Valaki tehát hazudik Paks-ügyben, és az nem én vagyok. A gyónási titkot kellene feloldani már egyszer, azt. Mondjuk a nagyon hülye helyzet mindenképpen érik, vagy az oroszoknál leszünk szószegők, vagy Brüsszelben: a magyar kormány ugyanis több mint 3000 milliárd forint támogatást nyújt a programhoz azzal, hogy az orosz hitel minden költségét átvállalja, de ezt meg az uniós versenyszabályok tiltanák.

A titkolózók, a pereskedők

Ők azok, akik közpénzmilliókat költenek ügyvédekre azért, hogy ha rajtuk múlik, sose tudjuk meg, mire költöttek közpénzmilliárdokat. Közülük is kiemelkedik a Terrorelhárító Központ, amely amellett, hogy falusi házakat száll meg, hogy megszámolja a fagyasztott csirkéket, munkaidőben perli az Átlátszót és egyéb újságokat, hogy addig se kelljen elszámolnia, mire költötte pontosan az árvízi védekezésre szánt pénzeket. Közben pedig ezt tudja a saját gazdálkodásáról a honlapján közölni – igen, jól látod: semmit. Papcsák Ferenc zuglói polgármester az Indexet fenyegeti inkább, ahelyett hogy az elszámoltatás nemes hagyományai szerint elmondaná, hogyan lett tavaly a legjobban kereső képviselő, mitől szárnyal ilyen nagyszerűen az ügyvédi irodája, miből állt össze a 160 millió forintos osztalék?

Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutyapárt ellen is!

Az ál-közbeszereztetők

Azok, akik csak a forma kedvéért közbeszereztetnek, miközben már megvan a nyertes, vagy nem is csinálnak titkot abból, hogy leszarják a versenyt. Itt van először is a kormány, amely átláthatatlanul és titokban döntött a paksi atomerőmű bővítéséről, most pedig azt állítja, lesz verseny. A poén az, hogy Lászlóné miniszter szerint nem más fog versenyeztetni, mint az orosz állami atomcég, a Roszatom, amely csak annyira korrupt, mint Oroszország, amely Banglades fölött van eggyel a világ korrupciós rangsorában a Transparency International szerint. A slusszpoén pedig az, hogy igen, lesz Simicska-klauzula a pályáztatásban, hogy az oroszok is tudják a dolgukat: a magyar kormánynak véleményezési és egyes esetekben felülbírálati joga lesz a kivitelezők kiválasztásában. Ilyen módival lett összesen 43 millió forintért stylistja az MTVA-nak, verseny nélkül.

A pofátlanul umbuldázók

Mert persze csinálhatnák finoman, csendben, észrevétlenül, úriemberhez méltóan, de nem. Nekik a pofánk leszakad rovat kell, nem adják alább. Itt indul az Átlátszó által feltárt gabona-, vagy a Sonka Papa és Macsek vezetésével a cukormaffia, akikről az Index írta meg, hogyan tudnak a NAV szeme előtt, lényegében teljesen zavartalanul, éveken keresztül milliárdokat szakítani az áfátlanított cukron. Itt versenyeznek a keszthelyi gyámhivatal ügyintézői, akik éveken keresztül sikkasztották a gondnokolt fiatalok pénzét, azok a somogyi vállalkozók, akik munkahelyteremtésre akartak igénybe venni még 2012-ben 180 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, de igazából minden valótlan volt a számláktól a megrendelőlapokon keresztül a szerződésekig. Ide tartoznak azok, akikről tavaly írt az Átlátszó, és akik a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapjának vezetésével menedzseltek valószínűleg fiktív lakcímbejelentéseket Abaújlakon. Így a 2010-es önkormányzati választások előtti napokban 30 választókorú állampolgárral gyarapodott az addig 90 fős falu lakosainak száma, közülük öt embert jelentett be a Kocsis család házába. Most az derült ki, hogy lényegében nincs Magyarországon olyan hatóság, amely megvizsgálná, hogy a fiktív lakosok tényleg ott laknak-e. És persze itt versenyeznek azok, akik offshore-ba mentik a szegények pénzét.

Az értelmetlen pénzkidobó bajnokok (avagy a lélegeztetőgép-számoló)

Legyünk egy pillanatra demagógok, mert az olyan jó, és főleg, mert Magyarország jobban teljesít! Tényleg megér nekünk 4,5 milliárd forintot, hogy egy aktképet vegyen a kormány az adófizetők pénzéből, és egy 19. századi húsos feneket nézzünk a múzeumban ezentúl? Miért költenek aztán olyan tételekre a Parlament vezetői, mint trágyadomb, leckék zászlólobogtatásból és az egymillió forintos pendrive?

További érdekességek itthonról és külföldről:

Omló szellemházak. Az Átlátszó egy évekkel ezelőtti gyanús miskolci ingatlanügylet következményeiről ír, avagy hogyan befolyásolja a városképet a korrupció. Egy korrupciógyanús ingatlanügy eredménye, hogy a belvárosban omladozik két épület.

Jogi esetek. Az Ígyírnánkmi-blog a visszamenőleges hatályú miniszteri rendelettel kijavított törvény esete a minőségi jogalkotással bonyolult címmel mutatja be a fideszes törvénygyár újabb rejtélyét. Az Átlátszón a Kétfarkú Kutya Párt kalandos alkotmányjogi esetéről lehet olvasni: az Alkotmánybíróság első szűrőjén átment a Kétfarkú Kutya Párt alkotmányjogi panasza azután, hogy elutasították a bejegyzését.

Bizniszpártok. A piszkos tizenkettő. Az Index azokról a mikropártokról ír, amelyek esélyesek a százmilliós állami támogatásokra. Jelenleg már 12 ilyen párt van, amelyeknek ugyan a parlamentbe jutásra természetesen semmi esélyük nincs, de legtöbbjük bőven beéri azzal az állami támogatással, ami bizonyos számú jelölt állítása után jár majd nekik.

Pénzmosás-statisztika-trükk. Kétszer annyi pénzmosást jelentenek be Magyarországon, mint korábban, de korai az öröm: az emelkedés oka, hogy tavaly egyes szereplők minden ügyben külön-külön küldték el az adatokat, míg mások – az addigi gyakorlatot megtartva – ügycsoportokról tettek együttes bejelentést.

Építészmutyi. Érdekes interjú az építészszakma államosításáról: egy építész nyilatkozik, hogy milyen hatása lesz annak, hogy a 2014 és 2020 közötti állami beruházások tervdokumentációját csak állami tervezőirodák készíthetik el.

Fontos AB-döntés. Az Index úgy értesült, hogy megsemmisítette a testület a Ptk.-nak azon rendelkezéseit, amelyek korlátozták a közszereplők bírálhatóságát. A szöveg méltányolható közérdekről beszélt, amikor szabadna közszereplőt bírálni, miközben senki sem tudja, ki mit ért méltányolható közérdeken. Ezt a gumiszabályt torpedózta meg az AB az értesülések szerint.

Gyanús diplomások. Az Átlátszó Oktatás blog folytatja a gyanús magyar diplomások leleplezését: a magyar elit olyan tagjairól írnak, akik könyvtár-ruhatár szakon végeztek valamelyik afrikai hátterű egyetemen. Most a Jobbik habonyárpádja van soron. Ugyanezen a blogon a szegedi HÖK-nél tapasztalható kreatív cégmenedzselésről is lehet olvasni.

A csúnya EU a magyar utakért. A magyar kormány által sokat szapult Európai Unió megint Magyarországra tol pár tízmilliárdot, amiből 2015 végéig 314 kilométernyi utat újítunk fel a Közgép támogatásával.

Civilek ellen. Új szabályozást készít elő a Fidesz a „balliberális kötődésű, magukat civilnek nevező szervezetek külföldi, elsősorban amerikai támogatását, és az azon keresztüli esetleges befolyásszerzési kísérleteinek” megakadályozására. Jönnek a békaemberek. Az Átlátszó véleménye a tervekről.

Egymilliárd a nejlonszatyorban. Őrizetbe vettek Kecskeméten egy férfit, aki fizetésképtelen cégeket vett át, majd azok nevében nagy mennyiségű fiktív számlát állított ki, és azokat értékesítette. A házkutatás során a pénzügyi nyomozók egy jól elrejtett nejlonszatyorban több mint 1 milliárd forint bruttó összegről kiállított fiktív számlákat találtak.

Ukrajna. Az elűzött elnök után oknyomozó újságírók érkeztek a rezidenciára, és a legnagyobb meglepetésükre a palota melletti tóban dokumentumok ezrei úsztak a víz tetején. Azóta éjt nappallá téve surrognak a szkennerek, több százezer oldalnyi hátrahagyott számlát, dokumentumot, szerződést őriznek meg az utókornak az ukrán oknyomozó újságírók. További ukrán témák: Julija Timosenko angyali kinézete mögött egy céltudatos, kegyetlen és korrupt üzletasszony rejlik, írja egy remek portré. Hol vannak Ukrajna milliárdjai – kérdezi a Guardian. Kárpátalján egy helyi oligarcha figyeli, nehogy a korrupt ukránok kerüljenek hatalomra. A Transparency szerint pedig az új hatalomnak bizonyítania kell, hogy az átláthatóság, elszámoltathatóság nem puszta szlogen számukra. Az EU befagyasztja az ukrán vezetők külföldi vagyonát, a Transparency üdvözli a döntést.

Törökország. Korrupciós botrány övezi a török miniszterelnököt, miután felkerült a világhálóra egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen a kormányfő nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát. A miniszterelnök szerint hamisítvány az egész. Tüntetések is voltak, aztán újabb kompromittáló felvételek jelentek meg, a török ellenzék pedig a miniszterelnök elleni korrupciós vizsgálatot sürgeti. Aki jobban akarja érteni, mi történik Törökországban, itt a Transparency International összeállítása.

Bitcoin. Borulhat a bitcoin, miután becsődölt az egyik legnagyobb bitcointőzsde. Zuhan az internetes fizetetőeszköz árfolyama is. A japán pénzügyi felügyelet nem segít a tönkrement bitcointőzsde ügyfeleinek a pénzük visszaszerzésében. A cég webszájtja offline váltott, állítólag az ügyfelek védelme érdekében. Hat másik hasonló tőzsde közös nyilatkozatban határolódott el a becsődölt társuktól. Kérdés, ki nyer.

Fehérgalléros-ügyek

Kartellezhettek az MTVA egyik közbeszerzésére jelentkező vállakozások – véli a GVH.

Betiltották az álbrókercéget: az MNB végre lépett a régóta gyanús vállalkozás ellen, amelyről hosszú ideje beszélnek internetes fórumokon.

Izraelben a volt miniszterelnök elleni korrupciós eljárásban tanúskodik egyik legközelebbi munkatársa.

Korrupcióval vádolták, lemondott, most kimondták, hogy nem volt korrupció: a német elnökről van szó, akit felmentett a hannoveri tartományi bíróság a jogtalan előny elfogadásának vádja alól.

A Forma–1-vezér Ecclestone megnyert ugyan egy kártérítési pert, de a bíró szerint igenis kenőpénz ellenében jutott egy fontos részesedéshez.

Az HSBC Bank kreatív megoldással kerüli meg az uniós szabályt, amely felső határt szab a bónuszoknak.

Egy jelentés szerint leginkább Ausztráliába menekülnek a korrupt kínai hivatalnokok.

Romániai üzletei miatt indult eljárás egy norvég hadianyaggyártó cég ellen.

Romániában eljárás készül egy volt liberális miniszter ellen hivatali visszaélés miatt.

Egy értelmes háttérírás a thaiföldi korrupciós botrányról és politikai küzdelemről.

Drágaköves Kalasnyikov, gepárd az anyósülésen – ilyen képekkel büszkélkedtek a neten az elfogott mexikói drogbáró gyerekei, egészen addig, amíg sorban el nem kezdték őket lekapcsolni.

Egy kaliforniai szenátor nem ismerte el bűnösségét, mert a vádak szerint 100 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el annak fejében, hogy bizonyos jogszabály-tervezeteket támogatott.

Antikorrupció

Egy sajtónyilatkozata buktatta le a turisztikai nevezetességet is üzemeltető Somogy megyei kft.-t, a revizorok jól megbüntették.

Bejelentések a Fizettem.hu-n az oktatási szektor kenőpénzeiről.

A TI webinarja a politikafinanszírozás átláthatóságáról.

Németország végre jóváhagyott egy ENSZ-egyezményt a politikusok, parlamenti képviselők megvesztegetésének tilalmáról.

A G20-országok megállapodtak arról, hogy bezárják az adókiskapukat.

Egyre több a korrupciós és kenőpénzügy Indiában egy PWC-jelentés szerint.

Vegyes bírálatokat kapott az EU nemrégiben bemutatott korrupciós jelentése.

Nocsak, egy most elfogadott új EU-s szabály arra kötelezi a nagy tőzsdei cégeket, hogy évente írjanak jelentést a vállalat társadalmi hatásairól, azaz, milyen a hatásuk az emberi jogok vagy a korrupció területén. Jó, jó, a Közgép nem ez a kategória, de azért mégis fontos.

Folytatódik a pápa tisztogató akciója a Vatikán Bankban: külsős szakemberek fogják vizsgálni a pénzügyeket.

Szavazz a Becsület -Oscarra!

Mong Attila

 

Megosztás