Egyéb

Heti Mutyimondó: sír-e Angela telefonja?

Lehallgatták a német kancellár, a római pápa és Orbán Viktor telefonját. Simicskáék belevágtak a kiállítási üzletágba, Tiborczék lámpácskái világítják be az országot, Kerényi milliárdos jókedvre derül, a betétdíjmaffia pedig virul. Mong Attila lapszemléje.

yeswescan.jpg 

Rögtön egy szolgálati közlemény az elején: semmiképpen ne felejtsd el, hogy szerda estére érdekes programot ajánlunk Budapesten. Az Átlátszó-beszélgetések sorozat keretében arról lesz szó, hogy kik a magyar oligarchák és hogyan ejtették rabul a magyar államot. Mivel utána Mutyimondó író-olvasó találkozó is lesz, mindenképpen gyere el, és találkozzunk. A helyszín a Müszi, este hét óra.

És akkor nézzük, mi történt a héten.

Először is az, hogy Edward Snowden, az egyik legfontosabb amerikai titkosszolgálati szervezet, az NSA kiugrott alkalmazottja által kiszivárogtatott dokumentumok szerint lehallgatták Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját, amihez pedig legendásan hozzá van nőve. Aztán lehallgatták a római pápát. És minden valószínűség szerint még Orbán Viktort is lehallgatták. Budapest ugyanis felkerült egy érdekes térképre: a WikiLeaks kiszivárogtatásának hála kiderült, hogy a budapesti amerikai nagykövetségen is dolgoztak páran az európai szövetségesek lehallgatásán. Közzétették az NSA elektronikus lehallgatásra szakosodott egysége, a Special Collection Service lehallgató-átjátszó központjainak térképét, és ezen Budapest is szerepel. A követség magyarázkodik.

A magyar miniszterelnök ugyan nem egy mobiltelefon-virtuóz, de nyilvánvalóan van neki. Bár a legutóbbi WikiLeaks-botrány óta tudjuk, hogy nem azt kell figyelni, hogy mit mond, hanem, hogy mit tesz, de én mégis rettentő kíváncsi lennék, miről beszélget fontos munkatársaival. Ha lehetne tehát, szívesen kikérném a lehallgatási jegyzőkönyveket az amerikai titkosszolgálatoktól, vagy ha valaki olyan helyzetben van, legyen szíves szivárogtassa ki.

A Lázár Jánossal folytatott hosszú beszélgetések leiratából végre megtudhatnánk, mit is gondolt a kormányfő a trafikmutyiról. Most, hogy már lassan az összes koncessziót kiosztották a csókosoknak, csak azt kell kitalálni, hogyan lehetne megszerezni az új szabályozás miatt virágzó cigi feketekereskedelmet. Itt vannak az első beszámolók arról, hogy a dolog nem lehetetlen, hiszen csempészcigit találtak a koncessziós trafikokban.  Egyesek már vették a lapot, maffia felirattal láttak el néhány budai trafikot. Lázár János, az uniós támogatások szuperfelügyelője tudhat arról is, hogy mi a valódi célja az uniós támogatást elnyert cégek kötelező átláthatósági auditjának. Amellett, hogy a magunk részéről minden ilyen kezdeményezést üdvözlünk, érdemes elolvasni egy figyelemre méltó cikket, amely szerint valószínűleg ez is a kampánnyal függ össze. Lehet, hogy esetleges “kampánytámogatásért” cserébe szívatják azokat az uniós támogatáshoz jutott cégeket, amelyek tulajdonosi háttere nem patolyattiszta. Az átláthatóság nagyon is pártolandó követelményét kissé szelektíven fogják alkalmazni az elmúltnyolcév jegyében, a lista részletes tanulmányozása érdekes ereményeket hozott. (Itt a lista azokról az offshore (vagy nem világos) hátterű vállalkozásokról, amelyek kaptak EU-támogatást, de határidőre nem töltötték ki az NFÜ által megkövetelt átláthatósági nyilatkozatot.)

Lajossal is nyilvánvalóan jó sokat beszélget Orbán, főleg az út- és vasútépítés közgépesítéséről. Bejelentették, hogy mega útfelújítási program kezdődik 33 milliárd forintból, a Fidesz honlapja egyelőre nem közölte, mennyit nyer ebből a Közgép, de ne legyenek kétségeink. Nem ártana azonban, ha Lajos előbb befejezné végre a Margit-hidat. Simicskáék a héten szépen elnyerték az állami kiállítási standok építésének több százmillió forintos üzletét 2015-ig, megnyugodhattak, hogy jövőre majdnem 78 milliárd folyik át a közmédia rendszerén, hogy annak egy része a másik oldalon az ő cégeikbe áramoljon, és nem lennék meglepve, ha hamarosan belevágnának a kaszinózásba: ilyen létesítményt ezentúl csak az nyithat, akit a kormány megbízhatónak tart.

(Csak zárójelben: nem is nagyon értem, hogyan maradhattak ki a kormányközeli oligarchák abból a szuper üzletből, amelynek magyar szálaival a héten volt tele a világsajtó. Német lapok szerint magyarországi gyárakban készülnek azok a PET-palackok, amelyekkel német szupermarketeket károsít meg a betétdíjmaffia: az ottani üvegvisszaváltás gépesítve van, és a magyarok – litvánok segítségével – megtalálták a tuti trükköt, amivel eurómilliókat lehet nyerni. Bingó. Akárki is volt az ötletgazda, megérdemli a mutyizás Steve Jobs-a címet. Plusz ez a téma országimázs szempontjából sem rossz, remekül tévériportosítható: már látom, amint készülődnek a nemzetközi stábok, hogy a betétdíjmaffia európai központját filmezzék. Na erre varrjon gombot a Kumin Ferenc.)

Gondolom, sokat kell aztán telefonálni a rokonsággal, élükön Tiborczékkal is. A nász a közvilágítás-korszerűsítésbe vágott bele pár évvel ezelőtt, pont akkor, amikor kiderült, a kormányzat célul tűzte ki az ország közvilágításának gyors ütemű fejlesztését, mert NER plusz villamosítás egyenlő kommunizmus. Lenin lámpácskái kutyafüle ahhoz, ami itt van. Hamarosan Vác és Kecskemét jön sorra.

De engem érdekelnének a ritkább és rövidebb beszélgetések. Például arról, hogy Kerényi Imre hogyan kér magának mostanra már lazán  egymilliárd forint fölötti támogatást a különböző ötleteire, a nemzeti vezérrendező által generált féktelen jókedv egyébkén lassan eléri az általános iskolásokat is. Vagy arról, hogy nem sok-e kétmilliárd forint egy Trianon-múzeumra (nyilvánvalóan nem, főleg, ha ennek a kétharmada is elvész kézen közön), vagy, hogy miért sikerült úgy alakítani a választási szabályokat, hogy akár baráti társaságok is viszonylag könnyedén juthatnak párttámogatásokhoz. A Transparency tiltakozik, és módosítást kezdeményez, de kérdés, véletlenül változtattak pont így a szabályokon, vagy valakik már nagyon ácsingóznak ezekre a százmilliókra.

Szóval, ha valaki tudja, hol lehet az NSA-tól közérdekű adatigényléssel ilyen dokumentumokat megkapni – szóljon. Valaki egy hasonló probléma ügyében már fölhívta őket, bár nem járt sok sikerrel.

További érdekességek itthonról és külföldről, tematikus bontásban:

Fehérgalléros-ügyek:

Hivatali visszaélésért nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Molnár Gyula szocialista politikus, volt XI. kerületi polgármester, szabaddemokrata helyettese, Lakos Imre pedig hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A vád szerint 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbálták magáncégnek, konkrétan az oligarcha Leisztinger Tamás egyik érdekeltségének átjátszani egy 38 hektáros telket. Az ítélet másodfokon született, fellebezni még nagyon szűk körben lehet. Az érintett politikai elfogultsággal, meghurcoltatással, alaptalan gyanúsítgatással vág vissza az igazságszolgáltatásnak, a kerület mostani, fideszes polgármestere pedig lájkol.

Egy összefoglaló egy nagystílű nemzetközi fehégallérosról, és magyar érdekeltségeiről: a dollármilliárdos Rich, aki idén nyáron hunyt el, egy időben az FBI által leginkább keresetteket felsoroló “most wanted” listán is szerepelt.

Több százmillió forint pályázati pénzt csaltak ki a mezőgazdasági hivataltól, papíron zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemeket létesítettek, a valóságban viszont mindennek fele sem volt igaz.

A nyelvvizsgabotrányban elévülés miatt megússzák az érintett politikusok, miközben hatszáz civil “bennragadt” a gigaméretű büntetőeljárásban.

A cseh Skoda cég bíróságra megy a Budapesti Közlekedési Központ ellen, amelyik szerinte igaztalanul “leoffshore-ozta”.

Hajléktalankasszából sikkasztottak el 20 millió forintot, egy zalaegerszegi közös képviselő pedig éveken keresztül zsebre rakta a ház közös költségét, és a családja hiteleit fizette belőle.

Az amerikai hatóságok kiterjedt vízumhamisító bűnszövetkezetet lepleztek le Ukrajnában.

Bizonyítottság hiányában zárták le a nyomozást a Bálna, leánykori nevén a CET-beruházásként ismert büntetőügyben. Közben titkolják annak az ügyésznek a nevét, aki több elmúltnyolcéves ügyet szúrhatott el. Viszont vádat emeltek a MÁV Informatika volt vezetői ellen hűtlen kezelés miatt: fiktív munkaszerződések, cégpénzből fizetett magánutazások és egyéb érdekességek.

Szabálytalanul rúgták ki a Vizoviczki-ügyben korrupcióval vádolt BRFK-s vezetőt, a bíróság hétmilliós kártérítést ítélt meg neki.

A Hagyó-perben a 4-es metró projektigazgatója tett vallomást.

Vietnamban a vállalkozások háromnegyede fizet kenőpénzt, hogy elkerülje a bürokráciát.

Pénzmosás: elképesztő hír – megtartotta első ülését a bahamai pénzmosásellenes bizottság.

Putyin elnök ellenzéki ellenfele új vádak ellenében kénytelen védekezni. Navalnijt csalással, pénzmosással, sikkasztással vádolják.

Antikorrupció:

Alig tesznek bejelentést korrupciós ügyeken a magyarok. A kormányzati e-mailcímekre leginkább levélszemét érkezik, ha valahol, akkor elsősorban a civil szervezeteknél jelentkeznek az emberek. Meglátjuk, mi lesz az ombudsman által felállított új főosztály teljesítménye ezen a téren.  Az egy hónapja megválasztott biztos egy interjúban arról beszélt, hogy a korrupcióellenes közérdekű bejelentések elemzésére új főosztályt állítanak fel, ennek munkatársai nemzetbiztonsági átvilágítás után kezdhetik meg a tevékenységüket.

Egy alapos jelentés arról, hogyan használják a strómancégeket terrorizmus finanszírozására vagy korrupcióra.

Egy európai korrupcióellenes szervezet Németországot bírálja, mert nem fogadta meg a tanácsait a politikafinanszírozás átalakításáról.

Horvátország gazdaságát továbbra is erőteljesen visszaveti a korrupció: a vállalatok átlagban 2000 kunát (77 ezer forint) fordítottak egy-egy állami alkalmazott megvesztegetésére, méghozzá úgy, hogy 50 százalékban maguk a cégek voltak a kezdeményezők.

Oligarchák:

Csányi Sándor lenyomta Bige Lászlót egy mezőgazdasági érdekeltség megszerzéséért vívott harcban, igaz valószínűleg ehhez egy strómant használt.

Külön figyelném mostantól, hogy mennyi pénz jut természetjárásra, természetvédelemre: a vezénylőtábornok egyik minioligarchájával terepszemlézett egy turistaházban.

Közpénzszivárgás:

Majdnem 80 millió forintra rúg az az összeg, amit eddig az erdélyi Tusványos környékére utaltak különböző fesztiválokra, nyári egyetemekre a külföldi magyarságot támogató alapítványok segítségével. És ez csak a látható része.

Internetes biztonság:

Üzembe helyezték a világ első Bitcoin ATM-jét Kanadában.

Egy brit férfit azzal vádolnak, hogy amerikai kormányzati rendszereket hackelt meg, és lopott onnan bizalmas adatokat.

Barack Obama twitterjébe is simán be lehetett jutni, e-mail segítségével.

Kiszivárogtatás:

Az Átlátszó aggódik, hogy a Btk. tervezett fideszes módosítása lényegében lehetetlenné teszi az oknyomozó újságírói munkát, és megnehezíti a kiszivárogtatók dolgát. Pedig itt egy remek cikk arról, hogy milyen módszerekkel lehetne ez még jobb.

Az oknyomozó portál a Magyar Nemzet brüsszeli emberének levelét szivárogtatta ki, amelyben Lovas lefaszfejezi és szarevésre buzdítja a Magyarországgal foglalkozó a külföldi tudósítókat. Azt persze nem mondja meg, mit igyanak rá.

Egy whistleblower, aki az amerikai Fed-nél dolgozott, egy interjúban mesél megpróbáltatásairól.

Szolgálati közlemények:

Szerda este az Átlátszó-beszélgetések sorozat keretében arról lesz szó, hogy kik a magyar oligarchák és hogyan ejtették rabul a magyar államot. Mivel utána Mutyimondó író-olvasó találkozó is lesz, mindenképpen gyere el, és találkozzunk. A helyszín a Müszi, este hét óra.

Elindult a Mutyimondó rovat új prémium szolgáltatása. Ha nem akarsz lemaradni egyetlen korrupciós hírről, pletykáról, érdekességről sem, és mindenkinél korábban akarod olvasni a Heti Mutyimondót, akkor iratkozz fel az email-hírlevelünkre.

„Azért lettem újságíró, mert mindennél jobban szeretem a szabadságot, és nem vagyok hajlandó senki kedvéért, egy fikarcnyit sem feladni belőle. Ezért dolgozom az Átlátszónál. A magyar médiában most itt lehet korlátok nélkül, teljesen szabadon újságot írni.” Előfizetőket keresünk – olvasd el támogatási felhívásunkat.

Mong Attila

Megosztás