közbeszerzés

Közel 27 milliárd forintos Sportpark épül az MTK-nak a Kerepesi úton

A fideszes Deutsch Tamás által elnökölt sportegyesület Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton egy közel 95 ezer négyzetméteres telken gigantikus sportparkot épít. Lesz multifunkciós csarnok VIP-részleggel és sakk-bridzs szakosztállyal, valamint mélygarázs, szabadtéri pályák, kültéri fitnesz és játszótér is. A kivitelezést a Bayer Construct Zrt. nyerte, ami eddig csak alvállalkozóként vett részt hasonló projektekben, tulajdonosa egy ideje azonban Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével üzletel. A beruházást valószínűleg az állam fizeti közpénzből, de ezt nem mondták ki egyértelműen. A kormány csak a sport „nemzeti és közösségi érdekek mentén” való kiemelt támogatásáról beszél.

A kezdetben „Kerepesi úti Sportpark” néven futó beruházás története 2017-re nyúlik vissza, amikor a kormány a 2019-ben Budapesten rendezett Maccabi Európa Játékok miatt bruttó 30 milliárd forintot biztosított rá. Most jóval túllépik ezt az összeget, és a végleges költség még magasabb lehet, mert több projektelem nem része a mostani tendernek.

A Maccabi Világjátékok, a Maccabiah, vagy más néven „Zsidó Olimpia” a zsidó sportolók világversenye, melyet 4 évente rendeznek meg Izraelben, az olimpiát követő évben. A Maccabi Európa Játékokat (EMG) ugyancsak négyéves ritmusban, két év eltolással rendezik meg a Maccabi Világjátékoktól – olvasható a Wikipédián. A magyar kormány 2015-ben jelentette be, hogy a következő, 2019-es európai sporteseményt a zsűri döntése nyomán Budapesten rendezik.

A budapesti Maccabi Játékokra nem készült el

A svájci Bázel városáéval szemben győztessé nyilvánított hazai pályázatot a Maccabi Vívó és Atlétikai Club (Maccabi VAC), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ), illetve a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) nyújtotta be.

Az MTK és a Mazsihisz kétmilliárd forintot költhet el a Maccabi VAC-cal a „zsidó olimpiára” | atlatszo.hu

A pályázók bízhattak a sikerben, ugyanis a kormány részéről megnyilvánuló támogató szándék bejelentése előtt másfél héttel, október 21-én megalakították az EMG 2019 Sport Szervező Kft-t, amelyet aztán november 9-én jegyeztek be. A cégben a Maccabi Vívó és Atlétikai Club mellett tag az MTK és a Mazsihisz is.

A kormány pedig mindenben segítette a szervezőket, amiben valószínűleg fontos szerepe volt annak, hogy

az MTK elnöke 2010 óta a Fidesz egyik alapító tagja, Deutsch Tamás.

Egy 2017-es kormányhatározat (1323/2017) maximum bruttó 30 milliárd forintot biztosított a sportesemény helyszínének megálmodott „Kerepesi úti Sportpark” megvalósítására és 1,6 milliárd forintot annak terveire.

Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Fidesz EP-képviselője, valamint az MTK kabalafigurája, Gedeon, a liba, az MTK megalapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi gálaesten a budapesti Vasúttörténeti Parkban 2013. november 16-án. MTI Fotó: Beliczay László

Azonban hiába volt minden, a Nemzeti Sportközpontok által koordinált kivitelezés nem történt meg. 2018 májusában a beruházásra kiírt első, majd pár hónappal később a második közbeszerzés is eredménytelen lett. A szervezők sokáig nem árulták el az okokat, és az első tender esetében a hivatalos dokumentumokban sem szerepel semmilyen érdemi információ.

A második eljárásnál viszont az olvasható a közbeszerzési adatbázisban, hogy azért lett eredménytelen, mert a kormány úgy döntött, nem a tervezett Kerepesi úti komplexumban, hanem máshol rendezi meg a Maccabi Európa Játékokat.

A második tender eredménytelenségének indoklása 2018-ban (forrás: EKR)

Az is látszik a 2018-as papírokban, hogy a munkára akkor Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a ZÁÉV Zrt. és egy másik kormányközeli cég, a West Hungária Bau Kft. (WHB) nettó 35 milliárd forintos, közös ajánlattal pályázott. Rajtuk kívül egy harmadik NER-es nagyágyú, a Market Zrt. is jelentkezett, ám a cég ajánlata érvénytelen lett egy banális hiba miatt: néhány alapvető dokumentumot nem nyújtott be, mint egy rutintalan jelentkező.

A WHB és a ZÁÉV 2018-as ajánlata (forrás: EKR)

Az MTK megörökölte a projektet

A 2019. július 29. és augusztus 7. között rendezett Maccabi Európa Játékok helyszíne végül a Ludovika Campus lett, a megnyitóünnepséget pedig az MTK arénájában, a 7,2 milliárd forintos Hidegkúti Nándor Stadionban tartották.

A helyszínváltozásról a Miniszterelnökség 2018 őszén kiadott egy közleményt, amiben az eredménytelenség okaként a túl drága kivitelezési ajánlatokat jelölték meg. Miközben ugye a közbeszerzési iratokban a kormányzati helyszínváltoztatás az eredménytelenség indokaként, és nem következményeként szerepel.

A miniszterelnökségi közleményben viszont az is benne volt, hogy a Kerepesi úti Sportparkra szánt 30 milliárd közpénzt nem vonják vissza, hanem megkapja az MTK a létesítmény megépítésére.

„A tervezett MTK Sportpark edző- és versenyközpont megvalósítását a Kormány továbbra is támogatja, az erre biztosított költségvetési forrást erre a célra kell felhasználni, és a kormány úgy döntött, hogy az MTK Sportpark fejlesztését a korábban megítélt állami támogatásból építtetőként az MTK Sportegyesület valósítsa meg” – közölte a Miniszterelnökség.

Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás MTK-elnök a Hidegkúti Nándor Stadion avatóján 2016. október 13-án (fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

Döcögősen indult kiemelt beruházás

Még a budapesti Maccabi Játékok előtt, 2019. június végén meg is született két kormányzati döntés, amiben már MTK Sportpark néven hivatkoztak a beruházásra. A 150/2019 számú kormányrendeletben a projektet „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé” nyilvánították, az ugyanaznap megjelent 1371/2019 számú kormányhatározatban pedig intézkedtek arról, hogy a létesítmény helyszíneként kinézett ingatlanok az MTK vagyonkezelésébe kerüljenek. A kormányhatározatot 2021 februárjában felfrissítették egy újabbal (1035/2021), és ezzel a beruházás elindult a megvalósulás felé.

2021 novemberében az MTK kiírta a sportpark műszaki ellenőri szolgáltatására vonatkozó közbeszerzést, amit 2022 júliusában egy cég 210 millió forintos ajánlattal nyert el, majd az összeg hamarosan 189 millióra csökkent. Tavaly július elején az MTK elkezdte keresni a beruházás kivitelezőjét is, ám a tender ősszel eredménytelenül zárult.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentum szerint azért, mert „a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel”. Azt viszont nem tették közzé, hogy mekkora összegű volt ez a legkedvezőbb ajánlat, és kitől érkezett. Csak az szerepel a tender irataiban, hogy négyen pályáztak a feladatra:

  • a Mészáros Lőrinc és gyerekeinek tulajdonában lévő FEJÉR-B.Á.L. Zrt.,
  • a Horváth Építőmester Építőipari Zrt.,
  • a Budapest-Belgrád vasút építésén dolgozó, kínai tulajdonú China Railway Magyarország Kft.,
  • és a Bayer Construct Építőipari és Szolgáltató Zrt.

A leendő sportpark a Sagra Építész Kft. nyertes tervén 2017-ben (forrás: Sagra Kft.)

Másodjára sikerült, naperőmű is lesz

Az MTK azonban nem adta fel: 2022 decemberében, karácsony előtt néhány nappal a klub közzétette a kivitelezésre vonatkozó második ajánlattételi felhívást is. Ennek eredménye – amit elsőként az RTL vett észre – idén március elején jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Az eredménytájékoztató szerint a főváros VIII. kerületében, a Kerepesi út 17. szám alatt található 94 654 négyzetméter nagyságú telken épül egy nettó 17 556 alapterületű, maximum 4900 fő befogadására alkalmas multifunkciós csarnok. A háromszintes épületben lesz kis és nagycsarnok is, valamint VIP-szoba, étterem, és itt kap helyet a sportklub sakk-bridzs szakosztálya is.

Ezen kívül a beruházás részeként készül gazdasági épület, úgynevezett „városi tér” és alatta fedett parkoló, valamint szabadtéri pályák, pihenőterület, zöldfelületek, parkolók, utak, 2 db élőfüves labdarúgó pálya, játszótér, kültéri fitnesz park, és lesznek felszíni parkolók is. Érdekesség, hogy a hőtermelést termálkutas melegvíz-ellátó rendszerrel akarják megoldani a „Kiviteli Tervdokumentációban szereplő gázkazánok és gázellátó hálózat” helyett, ezért termálkutakat létesítenek. Azzal is próbálják csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a csarnok tetejére napelemeket tesznek, és még egy 250 kW-os naperőművet is létesítenek a telken.

A tendert a Bayer Construct Zrt. nyerte nettó 26,9 milliárd forintos ajánlattal.

A cég többségi tulajdonosa (a Foreseen Construct Holding Zrt.-n keresztül) Balázs Attila, akit a Válasz online egy 2020-ban megjelent cikkében a NER új üstököseként aposztrofált. Ennek elsődleges oka, hogy az Erdélyben született cégvezető az elmúlt években igen szoros üzleti kapcsolatba került a NER első vonalával. Üzletelt a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal és a leghíresebb Fidesz-közeli milliárdossal, Mészáros Lőrinccel is.

Forbes 100 legértékesebb magyar tulajdonú vállalatának 2021-es listáján 99. helyet elfoglaló Bayer Construct Zrt. már évek óta építője nagyobb állami beruházásoknak, igaz, sohasem a közbeszerzés nyerteseként, hanem a győztes cégek alvállalkozójaként. A cégcsoport ilyen jellegű feladatai között volt a Puskás Aréna, az MTK Stadion vagy a Ludovika Campus felépítése is. De mint arról a 24.hu, majd a hvg360 is beszámolt, a cégcsoport érdekeltségébe tartozó vállalkozások a vissza nem térítendő állami támogatásokban is bővelkednek.

Két év után újabbra cserélte magángépét Balázs Attila építőipari vállalkozása | atlatszo.hu

Az elmúlt 12 évben számtalanszor hangzott el, hogy Magyarországon valami végérvényesen megváltozott, többek szerint már sem jogállamról, sem demokráciáról nem beszélhetünk. Ehhez képest választások előtt a kihívó pártok úgy vágnak bele a küzdelembe és a média úgy tudósít ennek eseményeiről, mintha egy „szokványos” többpárti versengés volna, s nehézséget legfeljebb a választási rendszer jelent.

Még drágább is lehet

A Bayer Construct közel 27 milliárdos ajánlata sem kevés, más pályázók azonban ennél is többért vállalták volna az MTK Sportparkjának kivitelezését.

A tenderen még hárman indultak Balázs Attila cégén kívül:

  • a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.,
  • az Innoscitech Innovációs, Kutatási és Építőipari Kft.,
  • közös ajánlattevőként a West Hungária Bau Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt.

Az elmúlt öt évben maximum 9 milliárd forint árbevételt elérő Innoscitech Kft. többségi tulajdonosa Simon Levente, aki Balázs Attilával párhuzamosan 2004-től 10 évig tulajdonosa, 2009-től 2014 végéig pedig ügyvezetője is volt a Bayer Construct Zrt.-nek. Az Innoscitech ajánlatát azonban érvénytelennek nyilvánították, mert nem nyújtott be pár alapvető dokumentumot a jelentkezéséhez.

A Fidesz-közeli szuperduó, Mészáros Lőrincék családi cége és a Tiborcz István üzletfelének tulajdonában lévő WHB párosa viszont az árképzés miatt vesztett. Ajánlatuk ugyanis nettó 27,6 milliárd forint volt, ami 700 millióval több a Bayer Construct által vállalt árnál. A szegedi székhelyű Varga Mihály (nem a pénzügyminiszter) tulajdonában lévő KÉSZ Zrt. ennél jóval drágábban, nettó 29,5 milliárd forintért vállalta volna a Sportpark megépítését.

Az ajánlatok összegzése (forrás: EKR)

Könnyen lehet azonban, hogy a beruházás jóval többe fog kerülni a Bayer Construct által vállalt nettó 26,9 milliárd forintnál. Egyrészt, ugye, előfordulhat, hogy sok más nagyprojekthez hasonlóan az évekig tartó építkezés közben jelentősen megdrágul majd a beruházás.

Másrészt pedig a tenderdokumentációban több projektelemnél is az szerepel, hogy „nem része a tárgyi kivitelezési feladatnak”. Ilyen például az úgynevezett C épület, amelyről semmilyen információ nincs, sem a mérete, sem a funkciója nem szerepel a közbeszerzési iratokban. Csak az áll mellette, hogy a „helyén füvesítés történik”. Ugyanez a helyzet a „kültéri rekreációs sportpályák” (kispályás futball és teniszpályák) esetében, amelyeknek „megvalósítása nem képezik tárgyi kivitelezési feladat részét”, a leírás szerint a helyükön füvesíteni fognak.

Később persze még megvalósulhatnak, ahogy a tenderleírásban szereplő két ismeretlen méretű és funkciójú híd is. Ezek megépítéséről nagy valószínűséggel nem tett le az MTK, mert még gyepesítést sem említenek velük kapcsolatban, csak azt, hogy az „E és az F Hidak nem részei tárgyi kivitelezési feladatnak”.

Nem tudni, milyen lesz, de a kormány szerint fontos

Arról egyébként sem a közbeszerzési adatbázisban, sem máshol nem szerepel semmi, hogy miként fog kinézni a létesítmény. Csak a 2017-es, még a Maccabi Játékok előtt készült látványtervek érhetők el nyilvánosan, ám azokon biztosan változtatnak.

2021 májusában az MTK kiírta a sportpark áttervezésére vonatkozó közbeszerzést, amit nyáron – egyedüli ajánlattevőként – a 2017-es tervpályázatot is elnyerő Sagra Építész Kft. húzott be nettó 480 millió forintos ajánlattal. A tervezési költségek azonban 2022 áprilisában egy szerződésmódosítással nettó 516 millióra, majd az év decemberében egy másikkal nettó 527,8 millióra emelkedtek.

Az MTK Sportpark a levegőből a Sagra Kft. 2017-es látványtervén (forrás: Sagra Kft.)

A kivitelezési tender eredményének megjelenése után Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli kérdésben érdeklődött a sportpolitikáért is felelős Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől, hogy ki fizeti a 27 milliárd forintos MTK Sportparkot.

A miniszter az egyszerű kérdésre már-már művészi módon reagált: két mondattal, négy sorban, ám érdemi válasz nélkül. „Magyarország Kormánya 2010 óta történelmi léptékben is kiemelkedő sportfejlesztési programot valósított meg Magyarországon, mellyel több évtizedes lemaradást orvosol. A Kormány sportpolitikájának célja nem lehet más a jövőben sem, mint az ágazat nemzeti, közösségi érdekek mentén, határozott állami szerepvállalással történő kiemelt támogatása” – írta Szalay-Bobrovniczky április elején.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke beszédet mond a sportegyesület közel 1900 négyzetméteres új fedett atlétikai centruma átadási ünnepségén az MTK zuglói Lantos Mihály Sportközpontjában 2019. december 10-én. (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megosztás