Környezetpusztítás

Letarolták Vasszentmihályt és környékét, a nyugati határszéli falu fuldoklik a porban

A nyugati határszélen, Szentgotthárd és Körmend térségében, a tervbe vett új M8-as részeként, Vasszentmihály és Nemesmedves között épül egy 22 méter magas, közel 600 méter hosszú híd. Egy olyan völgy felett, ami pár hónappal ezelőtt még nem is létezett. Hatalmas munkával, az elmúlt másfél év alatt lassan elkészültek hozzá a dombok is, amin átívelhet a völgyhíd, eddig szinte érintetlen, jórészt természetvédelmi terület felett.

Az új M8-as szükségességét, amelynek az ominózus vasszentmihályi völgyhíd is része, senki sem vitatja. Más kérdés, hogy a beruházás mekkora környezeti károkkal jár, ráadásul pont egy őshonos Shagya-arab ménes élőhelyét is kettészeli.

Mondhatni, járulékos veszteség lenne, ha emiatt kellene a ménest felszámolni, de eddig az építtetők lépten-nyomon elfelejtettek a helyiekkel egyeztetni. Legalábbis az elmúlt hétig így állt a helyzet.

Egy vasszentmihályi olvasónk az elmúlt másfél évben hiába levelezett minden lehetséges fórummal, ügyében – mindezidáig – sokra nem jutott.

Egy hónappal ezelőtt felhívott bennünket, hogy szeretné nyilvánosságra hozni ügyét, mi pedig leutaztunk Vasszentmihályra. Ott elmesélte nekünk, hogy egy éven át milyen kálvárián ment keresztül.

Leveleztünk aztán mi is minden fórumon, írtunk a kivitelező Duna Aszfalt Kft.-nek, a NIF-nek, a szombathelyi erdészetnek is. Könnyen lehet, hogy éppen az érdeklődésünk hatása, de a hivatalok a közelmúltban az eddigieknél kompromisszum-készebbnek mutatkoztak a panaszossal. Eltelt egy hónap, és mire kész lett a cikk, többszöri egyeztetés után helyi informátorunk visszavonta nyilatkozatát, mert, ahogy írta: “elmúlt napokban olyan előrelépések,  egyeztetések történtek az ügyben, amik a megoldás irányába mutatnak.”

Nincs ugyan jogi lehetősége visszavonni a nyilatkozatát, de rajtunk ne múljon az esetleges békés megoldás: nevét kihúztuk a kéziratból. A történet, a vasszentmihályi völgyhíd építése azonban annyi tanulsággal szolgál, hogy érdemes így is beszámolni róla.

Az új M8 alapkövét 2018. március 8-án tették le Körmenden. A gyorsforgalmi út a Szolnoknál építés alatt lévő M4-es autópályát fogja – Budapest elkerülésével – összekötni Szentgotthárdnál az építés alatt álló S7-es osztrák autópályával. Fő célja egy új kelet–nyugati irányú közúti közlekedési tengely létrehozása az ország középső részén, tehermentesítve a túlterhelt Bécs–Budapest–Szolnok útvonalat. Ennek része a Körmend-Szentgotthárd-S7 autóút-szakasz.

A neve azonban ne tévesszen meg senkit, az M8-as nem autópálya és nem is gyorsforgalmi út lesz, viszont a kezdetben 2×1, később 2×2 sávon 110 km/h-s sebességgel lehet majd közlekedni rajta. A 2017. tavaszán kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázat eredményeként 2017. október 25-én ismertté vált, hogy a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. Konzorciuma 63 milliárd forintért építheti meg ezt az új autóutat, amelynek része a vasszentmihályi csomópont.

A beruházás kezdetétől fogva tudni lehetett, hogy a szakasz egyik legjelentősebb műtárgya a vasszentmihályi völgyhíd lesz, a községtől északra. A völgyhíd a Vörös-patak és a 87108 jelű, Nemesmedvesre menő bekötőút felett ível majd át. Az út a Pinka parti Natura 2000 területek keresztezésekor 200 méter hosszan, lábakra állítva halad majd.

Elviselhetetlen Vasszentmihályon a forgalom

Februárban a Nyugat.hu riportozott arról, hogy irdatlan nagy porra panaszkodnak az M8-as építése miatt Vasszentmihályon – a helybéliek videóra is vették, hogy hogyan közlekedtek akkor a Duna Aszfalt Kft. és és a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumának gépei. A Youtube-ra is feltöltött felvételen látszik, hogy a falun keresztül szállítják az építőanyagot, ráadásul nyitott platójú teherautókon.

 

A kialakult helyzet miatt – írta a HVG is – február végére Császár István polgármester lakossági fórumot hívott össze, ahol a faluban élők a hatóságoktól kívántak tájékoztatást kapni arról, hogy az engedélyek kiadására milyen feltételekkel kerülhetett sor. A polgármester a fórumra hívó levelében is azt írta, az építkezés miatt jelentősen megnőtt az átmenő kamionforgalom, ez pedig

“nagymértékben veszélyezteti a fenti utcák melletti ingatlanok épségét és az ott lakók egészségét. A kamionok okozta porfelhő és rezgés néha már az elviselhetetlenség határát súrolja”

A főút mellett élők arra hívták fel a figyelmet, hogy a beruházás elején semmilyen tájékoztatást nem kaptak a várható környezeti terhelésről, ahogy arról sem, hogy a beruházáshoz két éven keresztül a 8-as főúton szállítják az összes építőanyagot.

Mindenki úgy tudta, hogy szervizutakat építenek, azon zajlik majd a munka. Novemberben – lakossági egyeztetés nélkül – azt vették észre, hogy nem épültek meg a beruházást kiszolgáló utak, az összes töltőanyagot – amit az ideiglenesen nyitott faluszéli bányából szállítanak – a főúton hordják el.

Bizonyítsák a helyiek, hogy ki veri a port

Szervizutak tehát csak épülgetnek, a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. Konzorciuma a 8-as utat használja. Amikor a falubeliek e miatt panasszal éltek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél – mutatja egy helyi a panaszra kapott választ – azt az üzenetet kapta, hogy a szállítás a 8-ason jogszerűen történik.

A környezetkárosítás miatt a Pest megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályához is fordultak (mivel az útépítés kiemelt beruházás, így ide tartozik), ahonnan fél év után az a válasz érkezett, hogy minden rendeződött.

A hatóság válaszlevelében azt is olvasható, hogy a NIF tájékoztatása szerint az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre: “felszólította (a kivitelezőt) a kőszállító autót a kiporzás csökkentése érdekében a tehergépjárművek szakszerű ponyvázásra”, a kivitelezőket az utak rendszeres locsolására, felhívta a figyelmet a KRESZ szabályainak betartására, ezért Vasszentmihályon 30 km-es forgalomkorlátozás került bevezetésre. Majd megállapította a kormányhivatal egyrészt azt, hogy “a 8. számú főút szállítási útvonalként történő használata nem ellentétes a környezetvédelmi engedélyben foglalt előírásokkal, mivel a töltésanyag szállítási útvonalának kiválasztása során a Környezetvédelmi tervben leírtak alapján kedvezőbb alternatíva nem állt rendelkezésre.”

A kormányhivatal szerint a NIF által javasolt intézkedésekkel a “szállítás okozta környezeti hatások” érdemben csökkenthetőek. Válaszukban az is olvasható, hogy az ügyben mulasztás nem állapítható meg, így a kormányhivatalnak további intézkedések megtételére nincs jogszabályi lehetősége.

Mindeközben beteríti a szemét Vasszentmihályt az M8-as építése miatt, legalábbis ezt nyilatkozták augusztus elején a nyugat.hu-nak a helyiek:

“a kivitelező által nyitott bányából a teherautók forgalomirányítók segítségével jutnak a 8-as főútra. Ezen a szakaszon szinte szemétteleppé alakult a rendezett, tiszta település. A felhalmozott műanyagot, hulladékot mindenfelé viszi a szél. A Duna Aszfalt-tól és Mészáros és Mészáros Kft.-től hiába kérték számtalanszor a lakók a hulladéktároló elhelyezését és a szemét eltakarítását. Lehet, hogy Alcsúton, Felcsúton ez a szokás, de az osztrák határ mellett mindenki megdöbben a környezetszennyezésen.”

Az elmúlt pár hónapban – mesélték legutóbb az Átlátszónak Vasszentmihályon – legalább annyi történt, hogy a portól naponta megtisztítják a főutat, mosással. így is felbecsülhetetlen, hogy a napi több száz, falu szélén kibányászott építőanyaggal megrakott teherautó mennyire károsítja a főutat magát, és a környező épületeket.

Mi is megnéztük az épülő völgyhidat

Vasszentmihály és Nemesmedves között félúton, a semmi közepén állunk meg. Nemesmedves, ezt jegyezzük meg, arról híres, hogy Magyarország legkisebb települése, zsákfalu, mindössze 20 lakossal.

A völgyhíd az oda vezető bekötő utat keresztezi majd, fent a magasban. A megkurtított területen hatalmas cölöpverő munkagépek, betonoszlopok, kicsit távolabb mesterségesen emelt dombok jelzik a beruházást. El se tudjuk képzelni, hogy pár év múlva, itt az erdőség felett autók suhannak el. Képgalériánkat megnézheti itt:

Az épülő M8-as a nemesmedvesi útról

Egy évvel ezelőtt háborítatlan környék volt ez: évtizedekig határ menti, elzárt övezetnek számított, emiatt is maradhatott meg ennyire érintetlennek a környezet. Egy éve se völgy, se domb nem volt, a területet erdők övezték, amelyek jórészt az állam tulajdonában állnak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében. Azóta azt is megkurtították a beruházás miatt. Eddig egyetlen kis bekötőút haladt erre, amit most áthidalnak – ez az ominózus nemesmedvesi út.

A helyiek persze elfogadták, hogy az autóút szükséges, biztos kell ez a völgyhíd is, csak az nem hagyta őket nyugodni, hogyha van egy értékes természetvédelmi terület, nemzeti kincsnek kikiáltott lóállomány, akkor arra miért nem lehet ezekre vigyázni?

Az illetékesek hallgatnak

Igaz, hogy Vasszentmihályon háromszázan sem laknak, Nemesmedvesen pedig alig húszan, de közülük fél éve többen megsínyik a beruházást, nem beszélve arról a természetvédelmi területről, ahol a beruházás épp zajlik.

Azért is szerettük volna megtudni a NIF-től, a Duna Aszfalt Kft.-től, valamint a szombathelyi erdészettől, és a környezetvédelmi hivataltól például azt, miért van szükség egyáltalán a völgyhídra, miért is kellett mesterséges dombokat kellett emelni, hiszen a terület eredetileg viszonylag sík volt. Továbbá, hogy:

Mennyibe kerül a völgyhíd építése? Miért nem épültek szervízutak, holott a lakosságnak megígérték? Hogy lehet az, hogy a fő úton élők semmilyen tájékoztatást nem kaptak a várható környezeti terhelésről? Igaz-e, hogy tavaly húsvétkor a  beruházók eltévesztették a Völgyhíd nyomvonalát – így feleslegesen vágtak ki egy erdőrészt? Igaz-e, hogy a Duna Aszfalt leaszfaltozott és munkaterületté nyilvánított egy magántulajdonban lévő rétet? Igaz-e, hogy az épülő völgyhíd alatt a munkagödrök folyamatosan megtelnek iszappal, amit rendszeresen a Vörös-patakba és a rétre szivattyúznak? Történt-e feljelentés, kivizsgálták-e, mekkora Vasszentmihályon a környezeti terhelés?

A Duna Aszfalt Kft.-től azt az információt kaptuk, hogy a NIF engedélye nélkül nem nyilatkozhatnak, a szombathelyi erdészettől azt, hogy továbbították a kérdéseinket az agrárminisztériumhoz. A NIF-től pedig azt, hogy “Köszönjük megkeresését, a válasz összeállítása folyamatban van, szíves türelmét kérjük.” Azóta is várjuk.

Pais-H. Szilvia

Induló képünk és képgaléria: a szerző felvételei

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás