választás 2019

Akadozva, de alakul az ellenzék összefogása a vidéki városokban az önkormányzati választásokra

Szombathely, Pécs visszahódítható, Szeged megtartható az ellenzék számára, amely azonban továbbra sem tud (akar?) mit kezdeni a debreceniek elkötelezett fidesz-imádatával. Egyelőre Kaposvár évtizedes első embere, Szita Károly is nyugodtan alhat, a legizgalmasabb mérkőzéshez Hódmezővásárhelyen melegítenek – ez derül ki sok egyéb mellett az Átlátszó regionális tudósítóinak elemzéséből. Látszik az is, hogy ezúttal nem a pártok központi agytrösztje blokkolja a megállapodásokat, mármint ahol akadoznak a tárgyalások, sokkal inkább a helyi érdekű politikusok egója viseli nehezen a kompromisszum-kötögetést. Önkormányzati választási esélylatolgatásunk első részét olvashatják.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Fél a Fidesztől, az arcát menti a debreceni retróbal vagy a háttérben lemutyizták a kormányerőkkel a helyi választást? A Cívisváros közéletének ismerői is csak kapkodják a fejüket. Egyelőre “a 21. századi” koalíció látszik a fasorban, de jelöltjeik nekik sincsenek. Máshol jobban állnak az ellenzéki egyeztetések.

Hajdú-Bihar megye: épp csak a megyeszékhely hiányzik

A napokban jelentette be a debreceni Jobbik, az LMP és a Momentum, hogy sikerült megállapodniuk, és közös polgármester- és képviselőjelölteket indítanak Debrecenben. Együtt állítják össze a programokat és koordinálják a kampányt. „Legfőbb célunk, hogy minden körzetben egy jelölt álljon a Fidesszel szemben, mert úgy gondoljuk, hogy 1:1-es felállásban Debrecenben is legyőzhető a kormánypárt, éppen ezért nagyon várjuk a többi párt és civil szervezet csatlakozását is” – tudtuk meg Kiss Lászlótól, a Momentum észak-alföldi regionális koordinátorátorától.

Ugyanakkor a DK – élükön Varga Zoltánnal – szerint ez közel sincs még véglegesítve. Tehetséges képzavar-generátorként posztolt a helyi pártvezér: “Hónapokkal ezelőtt nyilvánvaló volt, hogy Debrecenben a Jobbik, a Momentum, és az LMP ragyogó vezetői, miközben az összefogás illúzióját bábozták el éppen, néhány sör mellett szövögették amatőr kis hálójukat. (…) Király kis terv volt, valljuk be! Kiállni meglepetésszerűen, miközben a többi párt még a tárgyalóasztalnál azon gondolkozik, hova is lettek a Jobbik, Momentum, LMP képviselői, biztos csak pisilni mentek ki, majd karakán módon bejelenteni, hogy Debrecenben is összejött a nagy összefogás, saaaajnos néhányan nem csatlakoztak hozzájuk, de nyitva az ajtó. Az ajtó, ami soha nem is létezett. Jó buli. Tényleg patent is lehetett volna. Csak nem lett az. Mert lebuktak. Mert olyanok, mint a tisztítatlan ablaküveg. Ugyan sok mocsok tapadt rájuk, de azért még így is át lehet rajtuk látni.”

A hangsúly nyilván nem a sör mellett szövögetett amatőr hálón van, hanem, hogy a többi párt tárgyalóasztalnál lenne. De ha megfeszülünk sem találni egyelőre nyomát a megbeszélések eredményének. Pedig Papp László, aki Kósa Lajost követte a város élén 2014-ben több mint 56 százalékkal nyert, a második legjobb eredmény (15%) a jobbikos jelöltté volt, a közgyűlésben is nyomasztó a Fidesz fölénye.

A megyében más városokban azonban sikerül elérni az ellenzéki konszenzust. Így például Berettyóújfaluban az MME, LMP, MSZP, Momentum és Jobbik állapodott meg első körben. Itt volt egy érdekes közjáték, ugyanis a már fentebb idézett DK-s Varga Zoltán (aki alufólia-sisakos performanszával tett szert országos ismertségre) az itteni megállapodást is szét gondolta trollkodni. Mondván: Úgy gondolom, hogy a DK többet érdemel annál, hogy papírmasé figura és statiszta legyen valaki mögött, majd az ezt követő közfelháborodás hatására visszavonta korábbi nyilatkozatát, így végül a Demokratikus Koalíció sem indít saját jelöltet. 

Hajdúszoboszlón jelenleg is folynak a tárgyalások, a Momentum regionális koordinátora szerint ott is pozitív eredmények várhatók. Balmazújvárosban tavalyi időközi önkormányzati választáson a teljes ellenzék támogatta Hegedűs Péter független polgármesterjelöltet. A választást azért kellett kiírni, mert Varga Margit független polgármestert elítélték vesztegetés miatt (ügyének részletei, a fideszes Tiba István dicstelen szerepével ebben az átlátszós cikkben olvashatók). Hegedűs nyert, a városban tehát már eleve adott az összefogás, úgy tudjuk, egyik párt sem kíván változtatni ezen. 

Somogy: össze is fognak, meg nem is

A somogyi megyeszékhelyen április 8-án lépett hivatalosan a nyilvánosság elé az őszi önkormányzati választásokra készülő ellenzéki összefogás, amely előtt nem kisebb feladat tornyosul, mint megdönteni Szita Károly és a Fidesz több évtizedes uralmát.

Kaposváriakért Egyesület néven hozott létre ernyőszervezetet a DK, Jobbik, LMP, Momentum és az MSZP, ez indítja majd az említett pártok által támogatott közös jelölteket és a polgármester-aspiránst.

Utóbbi személye ugyan még nem hivatalos, de egy név már kiszivárgott: Horváth Ákos kaposvári vállalkozó, cégvezetőről van szó, aki 2012-ben az ún. Kaposvári Cégszövetség frontembere volt. Ez a rövid életű társaság lázadt fel annak idején a Szita-féle városvezetés ellen, miután az önkormányzat többszörösére kívánta emelni a vállalkozások által fizetendő telek- és építményadót.

Az emelés, ha nem is a tervezett mértékben, de megtörtént, a cégszövetség pedig elenyészett: mindenki megkötötte a maga kis kompromisszumát a városvezetéssel, Horváth pedig eltűnt a közéletből, a helyi vállalkozói központ alapítvány elnökségéről is lemondott.

A helység kalapácsa – helyi oligarchia és vazallusmédia Kaposváron

Szita Károly kaposvári polgármester, akire egykor sokan leendő kormánytagként tekintettek, 2002-től fokozatosan kiszorult az országos politikából – ettől kezdve a helyi ügyekre összpontosított. 2006 óta a választókerületi elnöki tisztséget is Bánki Erik tölti be Somogyban, helyi források szerint az alsóbb szinteken felmerülő kérdésekben is ő dönt.

A jelölt és a Kaposváriakért Egyesület elnöke, Fejes István a közösségi oldalon elismerték a felkérés tényét, mely, úgy tűnik, mégis kissé korai volt, miután a támogató pártok helyi szervezetei még jóvá sem hagyták, s a jelölt is csak néhány napja mondott igent – feltételekkel. Egyelőre a hivatalos bejelentés is várat magára.

Az összefogás minden helyi szereplője előszeretettel hangsúlyozza, hogy a közös indulást és az ehhez szükséges bizalmat az emlékezetes 2016-os „gumiégető-lázadás” alapozta meg, melynek során a helyi ellenzék története során először mért megrendítő csapást Szita Károlyra. Egy hónap alatt közel tizenkilencezer aláírást gyűjtöttek össze, s így megakadályozták, hogy egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég, a Homatech használt autógumikat feldolgozó pirolízis-üzemet telepítsen a városba.

Az összefogást, bár többen szorgalmazták, 2016-ban nem építették tovább. Arra pedig, hogy a szereplőket alig leplezett pártlogika mozgatja, jellemző, hogy minden különösebb indoklás nélkül kihagyták, mondhatni elárulták egyik harcostársukat, azóta is aktív helyi szervezetet, a Polgári Szabadság Platformot, amely így most az önálló indulást fontolgatja.

A PSZP 2010-ben létesült, az önkormányzati választáson már önálló jelöltekkel vett részt. 2013-ban együttműködési szerződést kötött a Bajnai Gordon vezette pártszövetséggel, s Kaposváron ők képviselték a pártot kettős tagsággal. Az Együtt tavalyi megszűnése után folytatták a korábbi, helyi ellenzéki tevékenységüket: a Hadházy Ákos által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez helyben a legtöbb, 2500 aláírással járultak hozzá. Tegyük hozzá: 2016-ban is az egyik legtöbb aláírást gyűjtő csoport volt.

A kirekesztésre – egyelőre – semmiféle érdemi magyarázat nincs, hacsak az nem, hogy az összefogás szereplői politikai pártok voltak és maradnak: ahogy pl. Baranyi Krisztinát, a volt Együtt egyik legaktívabb és legeredményesebb tagját is kigolyózták pártalapon a VIII. kerületben, Kaposváron is csak a bejutásig tart a barátság, aztán visszavedlik mindenki a saját pártja színeibe: nem kell a kakukktojás.

Baranya: Pécsett már dübörög a kampány

Valahol könnyen, máshol nehezebben ment a közös jelölt állítása az ellenzéknek a baranyai városokban, de mostanra nagyjából kialakult a mezőny.

A megyeszékhelyen nem indul újra (a 2017-re több milliárdos hiányt felhalmozó, majd „gyámság alá kerülő”) Páva Zsolt, helyette Vári Attilát támogatja a Fidesz. Ezt június elején közleményben tudatta a kormánypárt. A Fidesz pécsi elnöksége szerint Páva nem vállalta az indulást, és maga helyett Vári Attilát, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót ajánlotta polgármester-jelöltnek, amit a párt elfogadott.

Olyannyira, hogy már meg is kezdődött mellette a kampány: Vári szinte minden jelentősebb eseményen, átadón felbukkan a jelenlegi városvezetés mellett, sőt, a június utolsó hétvégéjén zajló Zsolnay Fényfesztiválon is szerepet kapott: a szakmai zsűri tagjaként az ő arcát is felvetítették a pécsi székesegyház falára. Tekintve, hogy a Zsolnay Light Art versenyprogramot többször is levetítették a négynapos rendezvényen, a nézők száma pedig a több ezret is eléri egyetlen alkalommal (összesen 80 ezren vettek részt a fesztiválon), ez elég jó reklám lehetett a Fidesz jelöltjének.

Persze Péterffy Attilát, az ellenzék közös jelöltjét már nem „festették fel” a falra, talán azért, mert a megfelelő helyeken igyekeznek „ördögként” feltüntetni a Pécsi Hőerőmű egykori igazgatóját. Ennek ellenére Péterffy mögött mostanra ott áll az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a DK is. Az LMP nem támogatja Péterffyt, de vélhetően nem is indít ellene önálló jelöltet. 

Hasonló a helyzet Baranya megye második legnagyobb városában, Komlón is, ahol – a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával – szintén nem politikust indít az ellenzék. Ferenczy Tamás cégvezető, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara komlói szervezetének elnöke a Komló Összeköt Egyesület nevében küzd majd a polgármesteri székért, akárcsak a képviselő-jelöltek.

A csapatban egyébként régi és új arcok is vannak: egykori független és polgári körös, valamint jelenlegi képviselők mellett felbukkantak olyanok is, akik csak most kezdik politikai karrierjüket.

Közéjük tartozik egyébként Ferenczy is, aki eddig szintén nem politizált, hiszen munkái miatt  jó viszonyt kellett ápolnia a mindenkori városvezetéssel. Ez egyébként most is így van, hiszen ősszel, még a választások előtt szervezi meg például az önkormányzat által is támogatott Komlóért Expót.

Ferenczyvel szemben a Fidesz jól bevált emberét, a 9 éve regnáló polgármestert, Polics Józsefet indítja. Az ellenzéki aspiránsnak nem lesz könnyű dolga, hiszen az egykori bányászvárosba az elmúlt két ciklusban több milliárd forint uniós támogatás érkezett, amit Polics és a terület fideszes országgyűlési képviselője, Hoppál Péter saját sikereként ad elő. A polgármesternek ráadásul egy-két kellemetlen ügyön kívül nagy botránya nem volt, így viszonylag nyugodtan várhatja az őszt. Az ellenzéki jelöltnek viszont reményt adhat a 2014-es önkormányzati választás, ahol a két ellenzéki jelölt összesen több szavazatot kapott, mint a végső győztes Polics, illetve a tavaszi EP választás, ahol az ellenzéki pártok több mint ezer voksot vertek a kormánypártra. 

Komárom-Esztergom: megosztó az esztergomi jelölt

Mint azt lapunk korábban megírta, Esztergomban sikerült megállapodnia az ellenzéki pártok és civil szervezetek jelentős részének a polgármesterjelölt személyében. A Fidesz nagy meglepetést okozott, ugyanis a jelenlegi polgármesterük, Romanek Etelka helyett a városban ismeretlen, ám neves családból származó Hernádi Ádámot küldik ringbe októberben. A személyes ismeretség hiányát némileg kompenzálja Hernádi Zsolt MOL-elnökkel, a város erős emberével való rokoni viszonya, de elégnek bizonyul-e akkor, ha egy-egy elleni felállás lesz (ami 2010-ben nem kedvezett a kormánypártnak), még nem tudni.

„Nem a Fidesz az ellenfelünk ezen a választáson, hanem a közöny” – Cserép János, az esztergomi ellenzék közös polgármesterjelöltje

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Az ellenzék közös polgármesterjelöltet indít Esztergomban az őszi önkormányzati választáson. Cserép János vállalkozót jól ismerik a városban, ő üzemelteti az egyik helyi hírportált, a Szeretgomot. Interjú. Székesfehérvár, Miskolc, Szigetvár, Eger, Pécs, Baja, Orosháza, Komló és Szombathely után Esztergom is bejelentette, hogy az ellenzéknek sikerült megállapodnia egy közös polgármesterjelölt állításában.

Ugyanakkor kérdésessé vált, hogy valóban egy-egy jelöltes felállás lesz-e. Az összefogás jelöltje, Cserép János személye ugyanis erősen megosztja a közvéleményt. Bejelentése óta többen is jelezték, hogy nem tudnak, és nem is akarnak egy platformon dolgozni vele, neve mellett pedig bizonyos körökben már-már epitheton ornans-ként tűnik fel az „önjelölt” kifejezés. Néhány eklatáns példa:

Zentai-Plajner Zsolt megyei képviselő (Mi Hazánk Mozgalom) egy helyütt így kommentálta Cserép ambícióit: „De azt is el kell mondani, hogy Cserép János önjelöltsége óta minket nem keresett, velünk nem tárgyalt.  Ha Kertvárosba olyan embert szeretnének aki eddig is tett az itt élőkért, aki nem csak 5 évente a választások idején bújik elő a semmiből, akkor szerintem Stámusz Andrea megkerülhetetlen, kihagyhatatlan szereplője bármilyen megállapodásnak, összefogásnak. Véleményem szerint hamarosan más civil szervezet is bemutatja a csapatát. És nem az a fontos ki lépett előtt a „színpadra”, hanem, hogy kik a csapat tagjai és eddig mit tettek. Ezeknek a civil szervezeteknek pedig beszélniük kell egymással, mert ennek hiányában ismét a Fidesz fog nyerni. Ha pedig Cserép Jánosnál lesz (van) alkalmasabb jelölt a Fidesszel szemben, akkor ha János tényleg hisz az összefogásban és az egységben, reméljük visszalép a másik jelölt javára.”

Stámusz 2014-ben a Jobbik színeiben, listáról jutott be a képviselő testületbe, és bár abban az évben polgármesteri ambíciókra is tört, végül mindössze 621 szavazatot szerzett (5,29%), amivel releváns eredményt nem ért el, ellenben jelentősen hozzájárult Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) győzelméhez (Romanek és előde, Tétényi Éva között mindössze 409 szavazatkülönbség volt). 

Cserép egy szerencsétlenül megválasztott metafora miatt Bangónéi magaslatokra emelkedett az országos médiában, amikor is a kormánypárti politikusokat férgekhez és tetvekhez hasonlította.

Manga Gyula, a DK helyi elnöke elhatárolódásáról biztosította a nagyérdeműt egy zárt Facebook-csoportban: „A Demokratikus Koalíció esztergomi szervezete elhatárolódik minden nemű tisztességtelen, nemtelen, politikai ellenfenfelet lejárató kijelentésektől. Ehhez nem adjuk a támogatásunkat.” Egy ízben pedig azt fejtegette homályos, ám a mi hazánkos Zentai korábbi kijelentésével kísértetiesen egybehangzóan, hogy „egyes információk szerint a helyi önkormányzati választásra nem csak egy jelölt pályázik.”      

A Haladó Esztergomért Egyesület elnöke, Kőszeghy Lajos is leszögezte: „Azért egy fontos tényezőre felhívom a figyelmet! Esztergomban jelentős ismertséggel rendelkező civil egyesület nem támogatja Cserép urat!”

Oroszlányban ellenben úgy fest, tényleg sikerült megállapodniuk az ellenzékieknek, így 5 párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum) és a legnagyobb civil egyesület (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre) közösen indítják a mostani polgármestert, Lazók Zoltánt (akit öt éve az MSZP, DK és Együtt támogatásával választottak meg), valamint az egyéni körzetekben is közös jelöltek indításáról döntöttek. 

„Komoly megtiszteltetés és hatalmas felelősség. Ezek jutottak eszembe, amikor megkaptam az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület felkérését, hogy öt párt és az ő támogatásukkal induljak polgármester-jelöltként az önkormányzati választáson. […] Hosszú hónapok munkája és egyeztetése van mögöttünk, de létrejött a politikai erők összefogása, én pedig bízom benne, hogy csapatommal összefogva folytathatom a megkezdett munkát. Nem a baloldali, vagy a jobboldali érzelműeknek kedvezve, hanem minden oroszlányi boldogulására!”

Tatabányán tudomásunk szerint komoly tárgyalások zajlanak az ellenzéki pártok összeboronálása érdekében, ám ezidáig még nem rukkoltak elő semmivel. Május végén ugyan már azt rebesgették, hogy az LMP-n kívül minden pártnak sikerülni fog megegyeznie, és hamarosan bejelentik a közös jelöltet, ám ez a mai napig nem történt meg.

Vas: hatékony és fegyelmezett hatalomátvétel készül

Szombathelyen, az országban elsőként, már februárban bemutatta közös jelöltjeit az egységes ellenzék. A koordinációs szerepet az Éljen Szombathely! Egyesület vállalta magára.

A szervezet elnöke a korábbi MSZP-s Tóth Kálmán. A Fidesz ezért rendszeresen álcivil szervezetnek bélyegzi az egyesületet. A civilek mögé eddig az LMP, az MSZP, a DK, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és olyan kisebb szervezetek, mint a helyi V, mint Vas Egyesület, a Szolidaritás, és a XIX. századi polgármesterről elnevezett Éhen Gyula Baráti Kör is felsorakozott.

Hogy a Jobbik csatlakozik-e a szövetséghez egyelőre nem tudni, mindenesetre az Éljen Szombathely szinte minden a választást érintő sajtóeseményen elmondja, hogy továbbra is egyeztetnek a párttal. Nemény András, az összefogás polgármester-jelöltje már februárban azt mondta, hogy a jelöltek személye még változhat attól függően, hogy ki az, aki csatlakozik hozzájuk, és lesz-e az adott körzetben, szerintük, esélyesebb jelölt.

Nemény “régi motoros” a politikában. 2006-tól 2010-ig töltötte első ciklusát az önkormányzatban, 2010 és 2014 között az MSZP színeiben volt parlamenti képviselő. 2014-től ismét önkormányzati képviselő, jelenleg is az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakciójának vezetője. 

Eddig egy komolyabb változás történt. Czeglédy Csaba bejelentette, hogy elindul korábbi városi körzetében. Az összefogás ugyan nem támogatja a büntetőeljárás alatt álló MSZP-s Czeglédyt, de a körzetben visszaléptették az ősszel, az időközi választáson győztes László Győzőt. László a lista első helyén kapott helyet. 

Szombathelyen speciális helyzet van, hiszen jelenleg az ellenzék van többségben. Januárban ugyanis az ellenzék át tudta vinni egy rendkívüli közgyűlésen akaratát, így nem csak hogy ellehetetlenítették a rabszolgatörvényt az önkormányzati cégeknél, de a Pro Savaria-s Molnár Miklós szavazatával 11-10-re áll a közgyűlés.

Vagyis ha valahol, a vasi megyeszékhelyen bizonyított a következetes, fegyelmezett ellenzéki együttműködés hatékonysága.

A Fidesz szerint Szombathelyen „bevándorláspárti szivárványkoalíció” vette át a hatalmat

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Kirúgták a médiaközpont igazgatóját, pénzügyi ellenőrt kap a közvilágítás-csere, újraosztják a városi közbeszerzési bizottsági helyeket – ilyesmiket döntött a helyi Fidesz bénázása miatt többségbe került szombathelyi ellenzék. A kormánypárti városvezetésnek az időhúzás és az obstrukció maradt. Sokat foglalkoztunk már a Szombathelyen átrendeződött politikai viszonyokkal .

Vasban még két kisebb városban jelentettek be hasonló összefogást. Az egyik ilyen Sárvár, ahol egy korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, Szabó Lajos is képviselőjelöltje a Híd a Jövőnkért Egyesületnek, amely tömöríti az ellenzéki erőket. Bár jelöltséget nem vállalt, az egyesület támogatója Markó Péter is, aki korábban 8 évig volt a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, de most éles kritikusa a pártnak. Az összefogás polgármester-jelöltje Németh Zsolt, aki a Márky-Zaj Péter féle Mindenki Magyarországa Mozgalom Vas megyei koordinátora. 

Szentgotthárdon a Jobbik és annak parlamenti képviselője Bana Tibor fogja össze az ellenzéket. Itt február végén mutatták be a Közösen Szentgotthárdért Egyesülettel közös jelöltjeiket az ellenzékiek. Bár egyelőre polgármester-jelöltet nem állítottak az ellenzékiek, az biztos, hogy az egyik legjobb (nevű) képviselőjelöltjük nekik van, ugyanis Orbán Viktor is elindul a Fidesz ellen Szentgotthárdon. Természetesen “csak” névrokon, nem is párttag, a Szentgotthárdért Egyesület színeiben méreti meg magát.

Kőszegről és Körmendről is hallani olyan híreket, hogy formálódik az összefogás, egyelőre azonban ezekben a városokban hivatalos bejelentés nem volt a közös indulásról. 

Pest: kampánytéma a csatornapénzek sorsa

Nagykőrösön június 21-én, a Facebookon jelentették be az ellenzéki pártok és két civil szervezet választási együttműködését. Az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a Momentum, a DK, az LMP, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jobb Nagykőrösért polgármesterjelöltje a Jobbik helyi elnöke lett.

Zágráb Nándor évekkel ezelőtt a lakossági csatornapénzek visszaszerzése érdekében kifejtett civil tevékenysége révén került be az országos sajtóba. Kiemelten fontos szerepe volt abban, hogy a nagykőrösi háztartások visszakapták – utóbb az uniós és költségvetési támogatások révén – feleslegesen befizetett önrészük egy részét. Igaz, ezt a számlát az állami költségvetés állta.

A szövetség tagjai az egyéni választókerületekben induló jelöltek személyében is megállapodtak. Május 26-án, az EP-választáson a Fidesz az országos átlagot négy és fél százalékkal meghaladva 57,17 százalékot ért el.

Az ellenzék két aláírásgyűjtési akcióval próbálja mozgosítani a szavazóit: a strand önkormányzati tulajdonba vételének ügye mellett a csatornapénzek visszakövetelését akarják a kampány központi témájává tenni. Kérdéses, hogy a petíciókkal le tudják-e győzni a Nagykőröst uraló Fideszt és polgármesterét, Czira Szabolcsot, aki 2014-ben 57,92 százalékkal nyer.

Hiába várják a nagykőrösiek a csatornapénz második részét karácsony előtt

Elérhető közelségbe került, hogy a nagykőrösi ingatlantulajdonosok hozzájussanak a csatornapénz második részletéhez – a település fideszes polgármesterét kész helyzet elé állították. Az elszámolási eljárást befejezték, a víziközmű-társulat mégsem szűnik meg. Tovább tart a huzavona arról, hogy kinek kell kifizetnie a csatornapénz második, negyvenezer forintos részletét.

Érden a Jobbik, az LMP, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd, valamint a Mindenki Magyarországa mellett még két civil szervezet közös polgármester-jelöltje Csőzik László. A 44 éves ügyvéd-politikus politikai karrierjét az SZDSZ-ben kezdte, 2007 és 2010 között mostani riválisa, a fideszes T. Mészáros András alpolgármestere volt.

Az együttműködő szervezetek egyelőre nem hozták nyilvánosságra az egyéni választókerületekben induló jelöltek névsorát. Érd igazi “billegő” város: a helyi Fidesz az országos pártátlag (52,56 százalék) alatt végzett 48,40 százalékkal. Gyengíti az esélyüket ugyanakkor, hogy – bár ez nem érdi specifikum – a kormánypárti médiafölénnyel szemben az ellenzéknek nincs saját sajtója, a helyi médiában alig kapnak lehetőséget a megszólalásra. Az érdi ellenzéki koalícióról itt olvashat további részleteket.

Érden is tető alá hozták a teljes ellenzéki megállapodást az önkormányzati választásokra

Karancsság Község Önkormányzata képviselő-testület Karancsság Község Önkormányzata képviselő-testület A PE-06/KTF/6309-29/2019 sz. határozat Milyen jogcímen kapott Habony Árpád diplomata útlevelet? Klór-dioxid ivóvíz fertőtlenítésre Klór-dioxid ivóvíz fertőtlenítésre Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások NGM – támogatások NGM – szerződések KIM – támogatások KIM – szerződések

Bács-Kiskun: Kecskeméten arcoskodik a DK, Baja hozható

Bács-Kiskun megye nagyobb városai közül először Baján lett közös jelölt. A Sikeres Bajáért Egyesület polgármester-jelöltjét támogatja a Momentum, az MSZP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Jobbik, és a DK is. A merce.hu beszámolója szerint az ellenzék jelöltje Nyirati Klára, a Momentum helyi elnöke, angoltanár. Külön érdekesség, hogy a ’90-es választások idején még a Fidesz tagja volt. Az Átlátszó Hajdú Miklóstól, a  Sikeres Bajáért Egyesület tagjától megtudta, mind a 10 választási körzetben sikerült közös jelölt állítani.

Kecskeméten viszont döcögősen halad a megegyezés. A városvezetői székért még nem tudni, hogy újra indul-e a fideszes Matolcsy-rokon, Szemereyné Pataki Klaudia. A hirosveny.hu az ellenzékiekről azt írta, az EP választások után a Demokratikus Koalíció országos erősödése rúgta fel a kecskeméti megállapodást.

Úgy tudni, többszöri nekirugaszkodás ellenére sem sikerült megállapodnia a kecskeméti ellenzéknek az októberi választási összefogásról, pedig áprilisban még minden simán ment. Király József, az MSZP közgyűlési képviselője azt mondta az Átlátszónak, hogy az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik és az LMP egy közös civil szervezetben indul a 14 választási körzetben. A tárgyalások azonban még folynak.

Csongrád: Szeged az örök Fidesz-bukó, Hódmezővásárhely necc lehet

Szeged nem hagy föl a hagyománnyal, miszerint az országos politika inverzét mutatják be. A csongrádi megyeszékhelyen hivatalosan nem állt be ugyan az ellenzék Botka László mögé, de nem is indítanak ellenében senkit. Itt a jobboldal megosztott a végtelenségig.

Öten indulnak a polgármesteri székért. A jelenlegi városvezető Botka Lászlónak így négy kihívója akadt. Az egyik legismertebb a Szeviép-károsultak kifizetéséből profitáló Szabó Bálint. Ő – aki saját bevallása szerint jó kapcsolatok ápol Lázár Jánossal – 2018-ban jelentette be, hogy megmérkőzik Botka Lászlóval.

Polgármester-jelölti ambíciókat dédelgethet a Szeviép-csőd ügyében Botkát vegzáló aktivista

Kevesen jelentkeztek, keveset kérhettek – harmadjára is módosít az állam Szeviép-kártalanítási ügyben. Hogy miért nem sikerült elsőre rendezni a 2010 óta pénzükre váró vállalkozók sorsát, rejtély. Annyi biztos, hogy a kormánysajtó előszeretettel használja a szegedi szocialista polgármester vegzálására az építőipari cég ügyét.

És nem csak ő. Sokáig úgy tűnt a városban, hogy Szabó lesz a Fidesz embere, aztán változott a világ. A helyi Fidesz, a pártigazgató Kubatov Gábor vezetésével egy civil mögé állt be. Az építőipari vállalkozó Nemesi Pálról május elején írta meg a 24.hu, hogy a Fidesz-jelöltje lehet, amit Nemesi a fidesz-lapban tagadott. Az önkormányzati tulajdonú szeged.hu mutatott rá, hogy Nemesi Pál független jelöltként a Fidesz embere lesz az őszi önkormányzati választáson. Mint írták, Rovó László rektor a Délmagyarország címoldalán ajánlotta Szeged figyelmébe a Ferroép első emberét.

Szintén városvezetői székre pályázik a Szegedet Építő Polgárok nevében a polgárőr Sándor János. Akárcsak az egykori fideszes polgármester, Bartha László is.

Makón a DK egyelőre 2 körzetben lép vissza, 6 körzetben indul. Polgármesterjelöltet tudomásom szerint csak mi állítunk – mondta az Átlátszónak Mucsi Tamás, a DK helyi elnöke. A jelölt nevét viszont nem árulta el.

Hódmezővásárhelyen izgalmas mérkőzés készül. Márki-Zay Péter indul közös ellenzéki jelöltként, ellenfele Lázár János expolgármester, exminiszter, országgyűlési képviselő lehet, a helyi Fidesz őt kérte fel, de még nem derült ki, elfogadja-e a felkérést.

Kubatovék, ha már a megyében vannak, egészen biztos, hogy teszik, amihez értenek: mérnek és számolnak. Alighanem ettől is függ, amortizálják-e az egykori erős embert, volt kancelláriaminisztert, netán win-win-re játszanak: ha legyőzik az ellenzék ikonikus emberét, Márki-Zayt, remek, de az sem baj, ha még egyszer megjáratják a canossát a valamiért a mézeskosárból mára kijjebb szorult Lázárral. 

Összeállításunk szerzői: Faragó Priszcilla (Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom), Farkas Bazsi (Vas), Huszka Imre (Somogy), Katus Eszter (Baranya), Kis Zoltán (Pest), Segesvári Csaba (Bács-Kiskun, Csongrád). Szerkesztő: Rádi Antónia.

Címlapkép: Az Éljen Szombathely! képviselőjelöltjei, támogatói és polgármester-jelöltje (középen, beszédet mond), Vágvölgyi Bálint felvétele

Megosztás