Nemzeti Együttműködés Rendszere

Több ezer hektár vadászterületet igényelt a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke

Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az I. kerületben lévő 165 négyzetméteres önkormányzati bérlakásáért 64 ezer forintot fizet havonta. A Halmágyi-Takács által elnökölt egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel az elnököt, aki egyes vélemények szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Egy olvasónk tudomása szerint kisebb botrányt okozott a Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesületben, amikor tavaly év végén kiderült, hogy elnökük, Halmágyi-Takács István az állami Gemenci Erdő- és Vadgazdaság (Gemenc) Zrt.-hez vadászterület iránti igényt jelentett be az egyesület nevében.

Az Átlátszó olvasója szerint az elnök a zrt. 12 ezer hektáron gazdálkodó Hajósi Erdészet területét kérte volna, amelyen található egy értékes vadászház is. Hozzátette: ez a Gemenc Zrt.-nél kiverte a biztosítékot, de az Agrárminisztériumban sem talált támogatásra, még ha Halmágyi-Takács lépése mögött egy befolyásos embert, az ország fővadászaként is emlegetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sejtették is.

Ezt követően állítólag Halmágyi-Takács István egy újonnan alapított vadásztársaság, A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület nevében adott be újabb igénylést vadászterületre a Gemenc Zrt.-hez, de akkor már „csak” mintegy 4 ezer hektárra.

A történetet a Safari Club szervezési alelnöke, Lakatos Pál az Átlátszónak megerősítette. Azt közölte, hogy Halmágyi-Takács István tavaly novemberi akciójáról nem tudtak. Megjegyezte, azért sem értette a Safari Club nevében vadászterület igénylésére beadott kérelmet, mert az egyesület nem akart vadászterületet szerezni.

Lakatos Pál felháborítónak tartotta azt is, hogy az egyesület elnöke a közgyűlés felhatalmazása nélkül lépett. Hogy Halmágyi-Takács Istvánnak ebben volt-e máshonnan hátszele, az alelnök nem tudta megmondani, de úgy vélte, hogy biztos kell egy magas beosztású patrónus – államtitkár vagy miniszter – ahhoz, hogy egy állami cég vadászterületéből 3 800 hektárt kijelöljenek egy csapatnak.

„Az elnök először tagadta, hogy megigényelte a területet, de aztán elismerte. Most egyébként elválnak az útjaink, mert április 6-án új elnököt és elnökséget választunk, és Halmágyi-Takács István nem indul az elnöki posztért” – tette hozzá Lakatos Pál.

A történtekkel kapcsolatban a Safari Club Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, Hídvégi Béla is hasonlóan vélekedett. „Nem tudom, hogy mi vagy ki hatalmazta fel őt és a barátait, hogy a Gemenchez forduljon. Engem egyébként nemcsak a tagság tudomása és felhatalmazása nélküli vadászterület igénylés akasztott ki, hanem az is, hogy a lakásbérleti ügyét összemosta az egyesülettel. De ha részletesen szeretné tudni, hogy a Safari Clubban mindez miként zajlott le, akkor beszéljen Boldizsár Balázs alelnökünkkel, aki ügyvéd is” – javasolta Hídvégi Béla.

Boldizsár Balázs, az egyesület külkapcsolatokért felelős alelnöke e-mailben válaszolt kérdéseinkre. Beszámolt arról, hogy „Halmágyi-Takács István vadászterület-igénylésével kapcsolatban több irányból érkezett szóbeli jelzés az egyesület, illetve a vezetőségi tagok felé, az igénybejelentés a kapott információk szerint a Gemenc Zrt. Hajósi Erdészetét érintette. Tudomásom szerint, több tagunk is közvetlenül az ügyben érintett szereplőktől kapott tájékoztatást.”

Az alelnök hozzátette, hogy azonnal léptek is. „Az egyesület tiszteletbeli elnöke, és elnökségének többsége tájékoztató levéllel fordult Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkárhoz és a Gemenc Zrt. vezérigazgatójához. A levél utal a kapott szóbeli tájékoztatások tartalmára és rögzíti, hogy az egyesület nem kíván vadászterületet igényelni, ahhoz forrással nem rendelkezik, továbbá az egyesület elnöke nem rendelkezik a tárgyban felhatalmazással az egyesülettől.”

Boldizsár Balázs megjegyezte, hogy az egyesületük nem rendelkezik a vadászterület-bérléshez szükséges anyagiakkal (területbérleti díj, vadkár kifizetése). Az alelnök közölte azt is, hogy „az egyesület elnökségének ülésén (erre és a médiában megjelent lakásügyre hivatkozással) felhívták Halmágyi-Takácsot az elnöki tisztségről történő azonnali lemondásra és az egyesületből történő kilépésre, de az elnök elutasította azt.” Arra hivatkozott, hogyha megtenné, azzal elismerné a felelősségét.

Mivel már másodjára hangzik el a lakásügy, elevenítsük fel mi is volt az! A 24.hu közölt februárban cikket arról, hogy a Halmágyi-Takács István a Várnegyedben lévő Országház utcában jutott hozzá egy eredetileg 84 négyzetméteres, majd 165 négyzetméteres területűre növelt bérlakáshoz. Azért az önkormányzat tájékoztatása szerint kevesebb, mint 64 ezer forintot fizet havonta, ami a szociális lakbér összegének felel meg. Egyébként ebbe a bérlakásba van bejegyezve a Safari Club Egyesület is. Ennek egyébként az az oka, hogy az egyesületnek nincs saját irodája. Halmágyi-Takács István azt állította, hogy 5 millió forintot költött az ingatlan bővítésére, ami majd az önkormányzat vagyonát gyarapítja. Azt is mondta, hogy ez a bérleti díj az önkormányzati bérlakások piacán egyáltalán nem számít alacsony összegnek.

Mindenesetre Halmágyi-Takácsnak Istvánnak futja drága vadászatokra. A Safari Club Egyesület honlapján megtalálható galéria tanúsága szerint jávorszarvast és medvét lőtt Észak-Amerikában, Afrikában pedig leterített egy elefántot. Az elnök fotói között akad olyan is, amely szakmai körökben nagy felháborodást váltott ki vadászetikai okok miatt: Halmágyi-Takács ugyanis több esetben átlép az általa lelőtt vadon, ami tiszteletlenségnek számít az áldozattal szemben.

Mint olvasónk epésen megjegyezte, talán éppen a vadászatokra kiadott jelentős összegek miatt van szüksége Halmágyi-Takács Istvánnak olcsó bérlakásra. Egy elefánt lelövése ugyanis információink szerint akár 60 ezer euróba is kerülhet.

Halmágyi-Takács István az Átlátszó megkeresésére tagadta, hogy a Safari Club Egyesület nevében vadászterület-igénylést nyújtott be, azt pedig, hogy A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaságnak igényelt-e egy mintegy 4 ezer hektáros területet, nem árulta el. Több kérdésre szóban nem volt hajlandó válaszolni. Azt azonban megígérte, hogy írásos megkeresésünket megnézi, és eldönti, hogy reagál-e rá. Eddig ezt nem tette meg.

Pedig kíváncsiak lettünk volna arra is, miből gazdálkodik Halmágyi-Takács István frissen létrehozott vadásztársasága. A vadászterület fenntartása ugyanis nagyon drága: gondoskodni kell a vadállományról, bérleti díjat kell fizetni.

A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesületnek, amelyet idén január 4-én jegyeztek be a Veszprém megyei Lovasra, – a civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint – Halmágyi-Takács István az elnöke. A vadásztársaság címén található Halmágyi-Takács István könyvvizsgáló cégének, az Agreement Kft.-nek az egyik fióktelepe. Míg a vállalkozás 2017-ben 84,4 millió forintos árbevételre tett szert, és 32 milliós adózás utáni eredményt könyvelhetett el, addig tavaly 1,1 millió forintos árbevétel mellett 3,3 millió forint veszteséget termelt.

A vadásztársaság neve annyiban érdekes, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2016-ban, Las Vegasban a Safari Club International „Az év nemzetközi törvényhozója díját (International Legislator Award)” kapta meg „a vadvilág megőrzésének előmozdításáért és a fenntartható vadászat szabadságának támogatásáért”. Egy évvel korábban pedig személyesen Halmágyi-Takács István tüntette ki Semjén Zsoltot, aki ekkor az egyesület tiszteletbeli tagja lett. Ez is arra utal, amit többen elmondtak az Átlátszónak, hogy a kormány vezető politikusa jó kapcsolatot ápol a Safari Club Egyesület elnökével.

Szerettük volna megtudni a Gemenc Zrt.-től, hogy Halmágyi-Takács István erre a jó kapcsolatra hivatkozva kezdett-e a vadászterület-szerző akciójába, ezért megkeresést küldünk nekik. A Gemenc Zrt. megkeresésünket a felügyeletét ellátó Agrárminisztériumhoz továbbította, ahonnan eddig nem érkezett válasz. Az Agrárminisztériumnál rákérdeztünk arra is, hogy ez az ügy vezetett-e Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár felmentéséhez, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Próbáltuk elérni Bitay Mártont is, de nem jártunk sikerrel.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: Semjén Zsolt 2018. március 12-én a Parlamentben fogadta Paul Babazt, a Safari Club International elnökét. Forrás: Semjén Zsolt / Facebook. A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás