Cikkek

10 millió forint uniós támogatást kapott egy alkalmanként használt balatoni iroda

 

Egy nyíregyházi cég 2011-ben vásárolta meg egy ikerház felét Zamárdiban, 2013-ban pedig közel 10 millió forint uniós támogatást kaptak az ingatlan fejlesztésére. Az ügyvezető szerint alkalmanként használják a Balatontól pár perces sétára fekvő épületben kialakított irodát.

A 2006-ban alapított, nyíregyházi székhelyű Practik Kft. 2011 őszén megvásárolta egy ikerház felét Zamárdiban. A Balatontól légvonalban nagyjából 100 méterre elhelyezkedő épületre 2013 júniusában 9,8 millió forint EU-s támogatást kaptak ingatlanfejlesztés címszóval a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból.

Az uniós források költését nyilvántartó kormányzati honlap szerint a beruházás összköltsége 21,9 millió forint volt, ennek 45 százalékát fizette Brüsszel. A munkálatok 2014 áprilisában fejeződtek be, az épületről egy fénykép (lásd a címlapképet) is szerepel bizonyítékként a kormányhonlapon.

A támogatási dokumentációban az nincs benne, hogy pontosan milyen ingatlanfejlesztésre kért és kapott pénzt a cég, de az alábbi (nem a kormányzati honlapról származó) fotón elég szembetűnő a különbség az ikerház két fele között.

 

zamardi1

 

Az épületről azóta lekerült az EU-s támogatást jelző tábla, és a vállalkozást is átnevezték már Standard Primitives Kft.-re. A házra kitett táblán az új cégnév, a nem működő honlap neve (www.standardprimitives.com), és egy telefonszám olvasható, ahol be kell jelentkezni. A helyiek szerint nem használja a cég állandóan az ingatlant, csak alkalmanként látni ott valakit.

 

zamardi3

 

A cég három tulajdonosa az azonos nyíregyházi lakcímmel rendelkező Sziklay Csilla, Benyusz József és Benyusz Bence. Közülük Sziklay Csilla a vállalkozás ügyvezetője, és ő vette fel a megadott telefonszámot is.

Sziklay először nem akart válaszolni a kérdéseinkre, és azt szorgalmazta, hogy találkozzunk személyesen Nyíregyházán, de később mégis elég részletes tájékoztatást adott a cégről és a balatoni ingatlanról. Elmondta, hogy – bár a cégadatok szerint ingatlan adás-vétel a fő tevékenységi köre – a Standard Primitives egy tervező cég, amely főként reklámfilmek és fesztiválok látványelemeit/díszleteit tervezi, de épületek teljes és belsőépítészeti tervezésével is foglalkozik.

Azt mondta, nézzünk utána a munkáiknak, ám ekkor felhívtuk a figyelmét arra, hogy ezt már megtettük, de a honlapjuk nem működik, a Google pedig a céginformációs oldalakon és állásajánlatokon kívül mindössze annyi találatot ad a cég nevére, hogy a Görögkatolikus Egyház szerződést kötött velük a gacsályi Szent Anna Idősek Otthonának energetikai felújítására vonatkozó kiviteli tervek elkészítésére.

Sziklay Csilla ügyvezető-tulajdonos közölte, hogy azért nincs honlapjuk, mert anélkül is tudnak működni, kapnak megrendeléseket, és korábbi munkáikból példaként említette a Gorka Fesztivál látványelemeit, továbbá egy fővárosi ingatlant is.

Az ügyvezető szerint a tervezési munkához van szükségük a Zamárdiban fekvő ingatlanra, aminek csodálatos a panorámája, és amit nem rendszeresen, de irodaként használnak. Sziklay Csilla közölte, hogy további fejlesztési terveik vannak, ezért nemrégiben megvásárolták az ikerház másik felét is. Ott elmondása szerint nem alkalmanként használt tervezőirodát, hanem turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó szolgáltatást szeretnének megvalósítani. Hozzátette, hogy remélik, lesz majd olyan EU-s pályázat, amiből erre az elképzelésükre is támogatást igényelhetnek.

 

műhold-felvétel, Google

Műholdfelvétel, Google

 

A Standard Primitives Kft. a cégadatok szerint valóban működik, bár nem túl nagyban és elég hektikusan. A cég árbevétele az elmúlt öt évben 5 és 33 millió forint között ingadozott, eredménye pedig 500 ezer és 7 millió forint között volt.

Sziklay Csillának és Benyusz Józsefnek van egy másik közös vállalkozása is, a szintén nyíregyházi Bau-Team Kft., amelynek árbevétele 60 és 216 millió forint között mozgott az elmúlt öt évben, adózott eredménye pedig 1 és 8 millió forint között volt.

Június elején publikáltuk a a 2015 és 2017 közötti kifizetéseket nyomon követő Széchenyi 2020 térképet, amelyen megyei, kistérségi és településszintű adatokat láthatunk havi átlagos és egy főre jutó havi átlagos bontásban. A térkép adatait a Széchenyi 2020 adatbázis szolgáltatja, aminek a palyazat.gov.hu a forrása. Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy ha az adatbázis és a térkép alapján, vagy a településükön valami gyanús EU-s projektet észlelnek, akkor írjanak az [email protected].

Kapcsolódó cikkeink

Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium

Élőben, interaktív térképen közvetítjük, hogyan pörgeti ki a kormány a Széchenyi 2020 program uniós forrásait

Az ügyészség megszüntette a nyomozást a szétlopott Nyíregyháza-Sóstó-projekt ügyében

Több tucat büntetőeljárás indult Magyarországon az OLAF kezdeményezésére az elmúlt években

A DFT körüli cégháló milliárdos bevételei: pénzáramoltatás bullshitgenerátorral

„Kérjük vissza az arzénos vizet” – így sikerült a 6 milliárdos ivóvíz-projekt Felső-Bácskában

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Megosztás