Cikkek

Titokzatos svájci cégeken keresztül is a Rogán-Kertész üzleti körhöz köthető Fürstner József fogorvos

 

Fürstner József az Aulich utcai önkormányzati ingatlanbiznisz alapján baleknek vagy strómannak tűnik, pedig nem csak az általa megvásárolt, és Kertész Balázs cégébe apportált belvárosi lakás révén kapcsolódik Rogán Antal propagandaminiszter kávépartneréhez, hanem a tulajdonosaikat titkoló, svájci bejegyzésű cégeken keresztül is. A fogorvos felesége Balázsovits Edit színésznő, ő maga pedig tagja a mások mellett Schobert Norbert és Schmuck Andor nevével fémjelzett állovagrendnek és egy zártkörű vitorlásklubnak is.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Előzmények

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

Az Index a Rogán Antal árnyékemberének tartott Kertész Balázzsal foglalkozó részletes cikkében olvasható, hogy miként tett szert a Kertész tulajdonában lévő Monavis Consulting Kft. egy 245 m2-es, ötszobás ingatlanra, amely 2011-ig az V. kerületi önkormányzat tulajdonában volt.

A kerület sokáig “egyéb helyiség”-ként tartotta nyilván a 2008-ban 52 millió forint értékűre becsült ingatlant, majd 2010 októberében, egy hónappal a Monavis cégbejegyzése után átminősítették lakássá, és 2011 novemberében az önkormányzat 44 millió forintért adta el dr. Fürstner József fogorvosnak.

“Három hónappal később, 2012 februárjában a Monavis egyszer csak áttette székhelyét Fürstner újonnan szerzett lakásába. Eltelt két év, és a fogorvos úgy döntött, a 245 négyzetméteres ingatlant beapportálja a Monavisba. A cégbírósági adatok szerint 2014 februárjában Fürstner az apportot, vagyis a lakást 50 millió forintra értékelte, amivel az addig 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű cég 50,5 milliós tőkéjű lett. És itt jön az újabb furcsaság: a fogorvos az apporttal mindössze 10%-os tulajdonrészt vásárolt a cégben. Ez azt jelenti, innentől a lakás a Monavisé, a cégnek viszont 90%-os tulajdonosa: Kertész Balázs.”írja az Index.

Az ingatlanbiznisz alapján Fürstner nagy baleknek tűnik, vagy strómannak, akinek az Aulich utcai ingatlan megszerzése volt a feladata, hogy a kerületi Vagyonkezelő vezetésében ülő Kertész Balázs neve ne kötődjön közvetlenül az ügylethez, amelynek során az V. kerületi önkormányzat 44 millióért adott el egy szakértők szerint az értékesítés idején 100 millió, ma már akár 145-170 millió forintot érő lakást.

A svájci kapcsolat

Fürstner József fogorvos nem csak az Aulich utcába bejegyzett Monavis Consulting Kft.-n keresztül kapcsolódik Kertész Balázshoz. Fürstner 2007 óta ügyvezetője az Inweston Befektetési és Tanácsadó Kft.-nek. Az Inweston Kft.-t 2000-ben jegyeztette be Kosik Attila, aki egészen 2007 márciusáig birtokolta a céget. Kosik közben 2003 és 2010 között igazgatósági tagja volt az V. kerületi Vagyonkezelő Zrt.-nek is.

Az Inwestonban 2002-ben tulajdonos lett Kosikné Rónay Katalin is, majd ő és Kosik Attila egyszerre, 2007 márciusában szálltak ki a vállalkozásból, melynek új tulajdonosa akkor Fürstner József fogorvos lett. 2008 februárjában az Inweston egy lichtensteini cég, a Beridi Anstalt kezébe került, majd 2015 októberében lett a svájci Bergavest Aktiengesellschaft tulajdona. A Bergavest az a cég, amely a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft-n keresztül birtokolja azt a gellérthegyi villát, aminek felújítását az Átlátszó birtokába derült dokumentumok szerint Kertész Balázs rendelte meg:

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rogán Antal propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvénybizniszben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd egy patinás, kertes gellérthegyi villa felújítását rendelte meg. Az értékes ingatlan egy két éve alapított svájci cég tulajdonában van, amely titkolja tulajdonosait. Tovább az előző cikkre.

 

 

A svájci cégnyilvántartás szerint a Bergavest ügyvezetője Osterhaab Andrea, a vállalkozás részvényei azonban bemutatóra szólnak, tehát titkolhatja tulajdonosait. Az Inweston Kft. cégbírósági aktájában viszont benne van a 2015. októberi adásvételi szerződés, mely szerint a Bergavest 15.360,45 svájci frankért (mintegy 3 millió forintért) vette meg a 3 millió forint tőkéjű Inwestont.

A megállapodáshoz csatoltak egy svájci cégkivonatot, és annak hitelesített fordítását is, amiben az áll, hogy a Bergavest részvényeinek tulajdonosa 100%-ban a svájci Treuhand- und Revisionsgesellschaft Mattig-Suter und Partner. Egy svájci cégadatbázis szerint az 1960-ban létrehozott vagyonkezelő cég tőkéje 560.000 svájci frank, ügyvezetője Franz Mattig-Suter, tulajdonosairól azonban nincsenek információk.

 

bergavesttulaj

 

bergavesttulajmagyarul

 

Fürstner József bár 2008 óta már nem tulajdonosa, de 2007 óta változatlanul az Inweston ügyvezetője, ezen nem változtatott sem a lichtensteini, sem a svájci tulajdonos. Szintén nem változott évek óta az Inweston székhelye sem: 2012 óta az V. kerületben, a Haris köz 5. szám alatt található. Az első emeleti, Fürstner lakcímeként is bejegyzett ingatlan a földhivatali nyilvántartás szerint két külön lakás, az egyik 57, a másik 97 négyzetméteres, és mindkettőt 2006-ban vette a fogorvos. Hat évvel később, 2012 május 2-án nyilatkozott Fürstner arról, hogy az általa ügyvezetett Inweston székhelyként használhatja a tulajdonában lévő Haris közi ingatlant.

A Haris köz 5. szám alatt mindenesetre semmi nem utal sem az Inweston Kft.-re, sem Fürstner Józsefre. Sem a fogorvos, sem a Kertész Balázshoz köthető svájci cég tulajdonában lévő, évek óta Fürstner által ügyvezetett Inweston neve nincs kint a kapucsengőn. Az első emelet 16-os kapucsengőhöz kiírt fogászat a J&J Dental, ami nem Fürstner Józsefé.

 

A Haris köz 5. a Petőfi utca felől. (fotó:Átlátszó)

A Haris köz 5. a Petőfi utca felől. (fotó:Átlátszó)

 

Szintén 2012-ben, a lakáshasználati nyilatkozat napján kelt az a dokumentum is, amellyel Fürstner József az akkor még a lichtensteini Beridi Anstalt kezében lévő Inweston ügyvezetőjeként meghatalmazta Karafiát Katalin ügyvédet, hogy a cégbírósági bejelentések során képviselje az Inwestont.

Karafiát személye azért érdekes, mert az ő ügyvédi irodája a kézbesítési megbízottja a svájci Bergavestnek, ami 2015-ben vette meg az Inwestont, és a gellérthegyi villát is, aminek felújítását Kertész Balázs rendelte meg. Emellett a Karafiát Ügyvédi Iroda jár el az V. kerület cégügyeiben, és  a Hír TV beszámolója szerint Karafiát Katalin irodája képviseli azt az offshore társaságot is, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. A Hunguard pedig onnan ismert, hogy annak tulajdonosaival közösen jegyzi Rogán Antal a digitális aláírással kapcsolatos találmányát, amelynek üzleti hasznosítása az Index szerint Kertész Balázs feleségéhez, Pozsgai Petrához került.

 

karafiatmeghatalmazas

 

Az Inweston ügyvezetésében mindössze egy változás történt 2012-ben, még a lichtensteini Beridi Anvalt időszaka alatt: Fürstner mellett ügyvezető lett a siófoki Hetei Zétény Gyula is, és azóta is ketten vezetik az Inwestont.

Heteiről mindössze annyit tudni, hogy ugyanezzel a meglehetősen egyedi névvel, és az övével emeletre és ajtóra megegyező siófoki lakcímmel szerepel (PDF, 40. oldal, 2174. sor) egy férfi a NAV legfrissebb, 2016. szeptember 30-án közzétett listáján, amelyen a (legalább) 180 napja 10 millió forint feletti adótartózással rendelkezők adatait teszi közzé az adóhatóság.

Az adóhátralékosok listáján már 2015-ben, 2014-ben, 2013-ban és 2012-ben is szerepelt Hetei Zétény Gyula nevű ember, tavaly óta az Inweston ügyvezetőjének jelenlegi siófoki, korábban az előző, Budapest III. kerületi, Gyűrű utcai lakcímével.

Híres feleség és máltai állovagrend

Kertész Balázzsal ellentétben Fürstner Józsefet nem nehéz megtalálni az interneten. Sőt, kifejezetten könnyű. A nevét viselő fogászati rendelője, a Fürstner Dentistry az I. kerületi Hattyú-házban található, a rendelő domain-ét a Fürstner kizárólagos tulajdonában lévő Fogászati Biotechnológiai Rendelő (rövidített nevén IBD) Kft. használja.

A fogászat honlapján közzétett életrajza szerint Fürstner az orvosi diplomáját a SOTE-n szerezte, majd a párizsi Pierre et Marie Curie Egyetem ösztöndíjasa volt, és “A doktort a Nepálban végzett fogászati jellegű jótékonysági munkájáért a Máltai Lovagrend tagjává választották.”

Ez igazából azt takarja, hogy 2008. november 8-án dr. Fürstner Józsefet a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) lovaggá avattaEz az az állovagrend, amelynek tagja Schmuck Andor és Schobert Norbert is, és amelynek kamuegyetemén Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, azaz „Tüzépes Kati”, a zöldhatóság volt vezetője is doktorált.

Korábbi cikkeink az állovagrendről

Egyetemi diplomája sincs a zöldhatóság vezetőjének?

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

A KMFAP honlapján szerint a tagság anyagi kötelezettségvállalással is jár. Van egy egyszeri, a jelentkező lehetőségeitől függő nagyságú egyszeri díj felvételkor, majd a tag által szabadon választott mértékű, 200, 500 vagy 1.000 eurós éves tagdíj. Vagyis a jelentkező saját felvételi kérelmét követően választják be a kamulovagrendbe, és a felvétel pénzbe is kerül, tehát Fürstner egy fizetős elitklub tagja.

A KMFAP honlapján szereplő beszámoló szerint az állovagok 2010-ben részt vettek az Operabálon, “egyénileg és szervezett formában, Sir Pánczél Zoltán, Sir Schmuck Andor és Sir Nagy Károly András Máltai Lovagok (KMFAP) anyagi támogatásának köszönhetően.” A hírhez mellékelt egyik fotón Fürstner József is látható, amint épp feleségével, Balázsovits Edit színésznővel táncol. A fénykép a színésznő honlapján is megtalálható a galéria „család” almenüjében.

Balázsovits Edit legutóbb 2016 márciusában mesélt a házasságukról  a sajtónak, a Nők Lapjának adott interjút a Blikk szemlézte. A színésznő 2004-ben ment hozzá Fürstnerhez a Tihanyi Apátságban, az esküvőről a Habostorta nevű bulvároldal úgy számolt be, hogy “Még Rogán Antal is feltűnt a násznép között”.

furstnereskuvoje

 

Zártkörű vitorlásklub Csopakon

Fürstner József egyébként meglehetősen aktív üzletember, a Monavis és az IBD mellett több más cégben is tulajdonos vagy tisztségviselő, és vállalkozásai közül többnek is a Haris közben található ingatlan a székhelye.

 

furstner

Infografika: Céginfo.hu

 

A Kertész Balázzsal kapcsolatban álló fogorvosnak üzletemberekhez illő költséges hobbija van. Fürstner József ugyanis évek óta szenvedélyesen vitorlázik, ami a vadászathoz hasonló drága sport, a gazdagok egyik közkedvelt szórakozása. Fürstner vitorlázómúltjának több nyoma is van az interneten: olvasható például 2003-ban az Atlanti-óceánon való átkelés Fa Nándorral és másokkal egy hajóban. 

Fürstner egyik alapítója és résztulajdonosa az 1999-ben Csopakra bejegyezett Kereked Kft.-nek is. A cég gyakorlatilag a Kereked Vitorlás Klub, melynek honlapján részletesen elolvasható az 1979-ben néhány “külkeres” dolgozó által alapított klub története.

Fürstner Józsefet “Dodó” becenéven említi a Porthole vitorlásmagazin 2010-es és 2011-es cikke, valamint a Pontmost 2009-es, egy kínai versenyről beszámoló írása, és a Sailing vitorlásmagazin 2007-es cikke is. A férfiről több helyen olvasható, hogy a csopaki klubban tanult meg vitorlázni, és a klub sikeres versenyzője.

A Kereked Kft. cégbírósági aktájában szereplő legfrissebb, 2016. augusztusi dokumentum szerint a 100,6 millió forintos tőkével rendelkező cégben Fürstner törzsbetétje 1,3 millió forint. Ennél három millióval több a társaság ügyvezetőjének törzsbetétje: Kis-Szölgyémi Ferencnek összesen 4,3 millió forintja van a csopaki vitorlásklubban. Kis-Szölgyémi 2009 óta tulajdonos a cégben, és 2015 óta tölti be az ügyvezetői pozíciót.

A Simicska Lajos és Fonyó Károly közeli üzleti körbe sorolt Kis-Szölgyémi a vezérigazgatója és egyedüli tulajdonosa a B+N Referencia Zrt.-nek, amely évek óta zsinórban nyeri az állami közbeszerzéseket.

Korábbi cikkeink a B+N Referencia Zrt.-től:

12 milliárd forint összértékű takarítási, felújítási munkákat nyert el a B+N Zrt.

Fonyó Károly nélkül nincs szerencséje a B+N Referencia Zrt.-nek

Jó hírek a közbeszerzések szerelmeseinek

A csopaki vitorlásklubról ezt írja a WeLoveBalaton“Jelenleg közel 200 embernek nyújt kikapcsolódási és sportolási lehetőséget, klubtagjai hazai és külföldi versenyeken is sikerrel vesznek részt. Mivel területét és szolgáltatásait csak klubtagok vehetik igénybe, így sajnos nem ez lesz az a hely, ahol vitorlást bérelünk a hétvégére.”

A zártkörű Kereked Vitorlás Klub mögött álló cégben tulajdonos volt Bujtor István és ifj. Zenthe Ferenc is. Elitklub jellegét pedig jól mutatja az is, hogy Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba is évek óta a Kereked képviseletében vesz részt különböző vitorlásversenyeken. Mint az a K-Monitor által a 2014 és 2016 közötti Kékszalag és Fehér Szalag vitorlásversenyekről készített összesítésben is szerepel, Csetényi legtöbbször Petrányi Zoltánnal és Kaltenecker Károllyal hajózik.

A 2012-es, a 2015-ös, és a 2016-os Kékszalagon is velük közösen, a Kereked Klub képviseletében vett részt a Rogán Antal Pasa parki szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba, akihez az elmúlt években állami reklámmilliárdok ömlöttek. Petrányi, Kaltenecker és Csetényi egy 2012-es interjúban meséltek arról, hogy milyen remek érzés egy 300 ezer eurós, vagyis nagyjából 90 millió forintos vitorlással szelni a habokat.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás