Cikkek

Hülye kérdésre hülye választ! – interjú a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökével

 

A magyar viccpárt a tavalyi siker után immár másodjára komoly ellenkampányba kezd. Plakátozni fognak, és a kormány által kezdeményezett kvótanépszavazáson érvénytelen szavazat leadására buzdítják szimpatizánsaikat. Indulnak a 2018-as választásokon, Felcsútot méltatlanul elhanyagolt településnek tartják, és megnevelnék a politikusokat. Interjút készítettünk Kovács Gergellyel, a párt elnökével.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

Újra ellepték az országot a kormány kék plakátjai. Mit válaszol erre a Kétfarkú Kutyapárt?

Megpróbálunk még egyszer pénzt kérni saját kampányra, ha már tavaly ilyen jól sikerült. Húszezer forint és százmillió forint közötti összeg a cél.

A netet ellepő, mémmé váló kék plakátok köztéri megjelenítése a cél csupán, vagy lesznek más eszközök is a kampányban?

Igen, a külsejük a plakátoknak nyilván nagyon hasonló lesz, annyi különbséggel, hogy kénytelenek leszünk egy másik betűtípust használni, mert olvashatatlanok a kormány plakátjai.

Mi lesz olvasható betűtípussal olvasható?

A kormány úgy mondja, hogy ez nem is egy igazi kampány volt idáig, eddig csak egy tájékoztató jellegű információs kampányt folytattak. Mi is egy tájékoztató kampányunkban szeretnénk  bemutatni azt egyrészt, hogy bármitől lehet félni, és bármi ellen lehet úgy kampányolni, hogy azt beállítsuk félelemkeltőnek, akár a vizet, a napot, a levegőt, vagy bármit.

Illetve egy csomó minden kimaradt ebből az információs kampányból. Például, hogy a gyűlölködés milyen kellemetlen biológiai folyamatokat okoz. Illetve az sem kapott hangsúlyt, hogy a legtöbb korrupciós bűncselekményt politikusok követik el. Nyilvánvaló, hogy valamelyest a Kutyapártról is beszélnünk kell, hogy a többi nyolcmillió ember is megtudja, aki még nem tudta, hogy lehet majd ránk szavazni 2018-ban.

Lehet? Elindul az MKKP a választásokon?

Persze! Sőt megnyerjük!

2014-ben nem indulhattak a választásokon

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot évekig tartó huzavona után, 2014. szeptemberében jegyezték be hivatalos politikai pártként, így a 2014-es országgyűlési és önkormányzati választásokon még nem tudtak indulni. Akkor 16 perccel azelőtt kapta meg a párt az értesítést a bejegyzésről, hogy lejárt az idő, ami az önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésére áll rendelkezésre.

Kúria: nem erkölcstelen és nem megbotránkoztató – be kell jegyezni a Kétfarkú Kutya Pártot

mkkp

Milyen politikai célokkal indulnak?

Örök élet bevezetése, ingyen sör, hegy Szegednek, felcsúti űrállomás. Igazából ugyanaz, mint eddig. A mostani kampánnyal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy nem nagyon szeretünk reagálni a magyar pártokra, mert annyira csak utálkozással van tele a magyar politika, és tényleg nincs erőnk se kedvünk, hogy azt csináljuk. A kormány legnagyobb bűnére azért mégiscsak kell reagáljunk, arra, hogy milliókból a gonoszt sikerül kihoznia, és ez marha káros az országnak.

Mire buzdítják a Kutyapárt szimpatizánsait a népszavazáson?

Érvénytelen szavazatra. A bojkott önmagában kevés. Ha valaki nem megy el szavazni, abból nem érthető, hogy nem érdekli ez az egész, vagy ellene van. Azt gondoljuk, hogy hülye kérdésre, hülye választ érdemes adni. Érvénytelen szavazattal ki tudod fejezni azt, hogy érdekel ez az egész dolog. Foglalkoztat, de nem vagy hajlandó az ő játékszabályaik szerint játszani. Ez egyszersmind a Kutyapártra leadott szavazatnak is minősül.

Mit várhatunk a kampánytól? Minden faluban ott lesz a párt, vagy csak az óriásplakátokat láthatjuk, mint legutóbb?

Lesz minden. Lesznek óriásplakátok biztosan, hogy mennyi, az attól függ, mennyi pénzt kapunk. Lettek aktivistáink, elkezdünk egy klubot csinálni, volt kilenc alkalommal, és onnan jönnek majd sokan. Lesz az a vonal is, hogy átragasztgatunk óriásplakátokat. Egy tavalyi eset alapján ez nem büntetendő, mert a politikai véleménynyilvánítás körébe tartozik.

Illetve most kihelyeznek az utcára farostlapokat is a kampány idejére, amikre lehet majd legálisan plakátozni. Ettől egy kicsit zavarban is vagyunk, mert viszonylag ritkán csinálunk legális dolgokat. Így megpróbálunk az egész országban plakátozni.

Lesz még más is persze a  kampányban: újsághirdetés, rádiószpot, ahogy alakul, de főleg óriásplakát. Szerintem az a leglátványosabb. Bár mondjuk kicsit reménytelen ezen a téren a kormánnyal küzdeni, mert tényleg szürreális mértékben elborította az országot ez a szemét, amit csinálnak.

 

barmikor

 

Nem gondolják, hogy az emberek unják már a kék plakátokat, így a Kutyapárt kék plakátjait is unni fogják?

Az biztos, hogy unják. Igazából én is unom. Erre mégiscsak így lehet adekvátan válaszolni. Az szerintem mégiscsak fontos, hogy ne ezekkel az iszonyatosan nyomasztó dolgokkal legyen tele az ország. Hanem legyen olyan is, ami ezt oldja.

Nem bánnám, ha az ellenzéki pártok csinálnák, vagy egy más párt csinálná az ellenkampányt. Nagyon úgy tűnik, hogy ők ezt nem csinálják, vagy nem alkalmasak, vagy nem képesek rá. Érdekes, hogy az a harmincmillió forint, amibe a tavalyi kampányunk került, egy államilag támogatott ellenzéki pártnak semmi. Nyugodtan meg tudta volna csinálni azt a kampányt saját pénzből bármelyik ellenzéki párt, de valamiért mi csináltuk.

Tavaly 33 millió forintból teleplakátolták az országot

2015 nyarán a kormányzati propagandakampányra válaszul az MKKP és a Vastagbőr blog ellen-plakátkampányt indított. Eredetileg hárommillió forintot kértek ötven darab parodizáló plakátra. Akkora sikere volt az ötletnek, hogy hét óra alatt össze is gyűlt az összeg. Végül több, mint harminchárom millió forintból kilencszáz plakátot helyeztek ki az ország egész területén.

A társadalmi szolidaritásért fog kampányolni és kormányra készül a Kétfarkú Kutya Párt

urallomasepul_grid2_fekvo_lead

 

A következő választáson akkor nem csak a kormányt, hanem az ellenzéket is elsöprik?

Óhatatlanul.

Akkor ki lesz a Kutyapárt ellenzéke?

Azt még létre kell hozni. Fontos a saját ellenzék. Ha kormányon leszünk létrehozunk egy-két kamu pártot, és velük tudunk majd hadakozni.

Most még a jelenlegi rendszerrel hadakoznak. Elindultak nagyobb projektek a Kutyapárt irányításával, és elég vegyes az önkormányzatok fogadtatása. Milyen a kapcsolatuk a hatóságokkal?

Igen, valóban vegyesek voltak a reakciók. Úgy látom, hogy ha mi úgy állunk hozzájuk, és nem szidjuk őket, akkor sok mindent elérhetünk. Az óbudai polgármester is először viszonylag kellemetlenül reagált arra, hogy lesz egy Bud Spencer park. Én nem szóltam egy rossz szót sem, és úgy tűnik két hét alatt meggondolta magát, hogy mégiscsak legyen.

Ugyanígy, amikor  az újpesti polgármester is kiposztolta a levelünket, és kommentelt hozzá egy vicceset, akkor az ő oldalán is azok voltak a kommentek, hogy igen, végre nem ez az utálkozás van, hanem normális a hozzáállás.

Szerintem lassan meg lehet nevelni ezeket a politikusokat. Meg kell őket nevelni, hogy nem feltétlenül egymás köpködése és szidása a hatékony, és nem ez működik. Ez amúgy egy tök fontos dolog. Annyira megszokták, hogy ebből áll a politika, hogy lehányjuk a másikat. Az látszik, mivel mi viszonylag szerethető dolgokat csinálunk, nem igazán működik, hogy elkezdenek köpködni, mert azt a szavazó se szereti.

Szóval vegyes a kép. A hetedik kerületi fideszes polgármester például feljelentett minket matricázásért. Matricáért?! Amikor nem is kaptak el senkit, csak azért, mert a honlapon fent van egy kép egy ugyanolyan matricáról. Teljesen nevetséges. Ott van mellette a fideszes matrica is. Mi nem tettünk feljelentést, mivel úriemberek vagyunk.

Mit csinál a Kutyapárt, amikor nem kampányol?

A kéthetente keddenként megrendezett klubban végigmegyünk azokon a módszereken, amikkel a városban lehet csinálni vicces, szép, és hasznos dolgokat. Elkezdtünk körúti padokat festeni, szellőzőnyílásból gombákat festettünk a metrókijáratoknál, tetőt csináltunk a buszmegállónak, aminek nem volt. Elkezdtünk egy gerillakertészetes projektet is.

Négy színre festjük a repedések mentén a járdákat. Azt is néha nem hagyják a rendőrök, néha hagyják. Ott is lesz egy per belőle, aztán kiderül, hogy ezt lehet-e csinálni. Főleg ezt a vonalat nyomjuk. Az űrállomást tényleg el kell kezdeni lassan Felcsúton, mert hát megígértük. Egyenlőre kibérelünk egy házat, vagy egy telket és akkor azon kezdjük el az építkezést. Majd ha megnyerjük a választást, akkor a stadiont alakítjuk át űrállomássá.

 

mkkp1

 

Miért pont Felcsúton?

Mert az egy méltatlanul elhanyagolt település, amivel senki nem törődik és egy fillért nem költenek rá. Még a miniszterelnök utcájában is két-három házzal odébb nem működik a kút. Nagyon rossz a járda és az úttest. Csak azért, mert a miniszterelnök lakik ott, nem lehet az, hogy ne fejlődjön egy település.

Mi lesz az államforma, ha Felcsútról az Önök kezébe kerül a hatalom?

Bázisdiktatorikus demagóg populista köztársaság.

Mikor fognak elkurvulni, amikor a Parlamentbe kerülnek, vagy csak ha megnyerik a választást?

Amikor a tizenhét százalékot eléri támogatottságunk. A Parlament számunkra egy eszköz, mint a padfestés. A cél az, hogy vicces hasznos, és jó dolgokat csináljunk. Az biztos, hogy több lehetőségünk lenne, ha Parlamentből csinálnánk a dolgokat.

Ki az az ember ön szerint, aki legtöbbet tett Magyarországért az elmúlt száz évben?

Farkas Bertalan.

Milyen idegen erők állnak Önök mögött?

A Ganümédeszi Galaktokolonialista Párt.

…és a Föld bolygóról?

Sörös György.

Hány tagja van a pártnak?

A legtöbb tag még nem tud róla, hogy Kutyapárt tag. Összesen kilenc és fél millió.

Mi a legjobb dolog Tusványosban?

A Quimby koncert. No meg az, hogy vannak medvék.

Melyik a kedvenc Fidesz intézkedése?

A vasárnapi boltzár eltörlése. Nem is értem, miért nem kampányoltak vele. Simán meglett volna a 80%.

Ha valami miatt mégsem nyerik meg egyedül a választást, kivel lépne koalícióra?

Létre kell hozni saját szatellit pártokat. A mostaniak nem alkalmasak koalíciós partnernek.

 

korrupcios-1024x532-1024x532

 

Ha azon kapja magát, hogy össze kell állítania egy kormányt, ki az az első három név, aki eszébe jut?

Bodoky Tamás, Zámbó Jimmy és a savat köpő majom.

Minden főszerkesztőnek ajánl kormányzati tagságot, akinek az újságjának interjút ad?

Nem mindenkinek, csak bizonyosaknak. Például a Hahota magazinnak igen.

Hócipő?

Nem.

 

mkkp

 

Hogyan oldanák meg a menekültválságot? Beengednének mindenkit, vagy senkit sem?

Felüljárót építenénk Röszkétől Hegyeshalomig, hogy áthaladjanak az országon. Ide úgysem akar sok menekült jönni. Az alapvető válság megoldásaként átvennénk a hatalmat Szíriában.

Ha komolyan kormányozni kellene, akkor is elhülyéskedné a kérdéseket?

Attól függ mennyire komolyak a kérdések. Ha olyanok, mint a mostani népszavazás, akkor hülyéskedünk.

Vágó Gábor

Képek: Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Gyanús összefonódások: Kovács Gergely pártelnök az Átlátszó önkéntes grafikusművésze, Victora Zsolt alelnök külső munkatársunk. A Vastagbőr blog is összefüggésbe hozható az Átlátszóval. Az interjút készítő Vágó Gábor a szerkesztő keresztkérdésére elismerte, hogy a Kutyapárt politikai tanácsadója. Ügyvédeink is dolgoztak a Kutyapártnak. Lapunk etikátlan eljárása miatt a korrektor.hu-n lehet panaszt tenni.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás