Cikkek

Folyik a szar a Tiszába, de Kuna Tibor PR-cége negyedmilliárd forintot keres az államosított szennyvíz-bizniszen

 

Miközben azon megy a vita az érintett felek között, hogy ki állja azt a 14 millió forintot, amennyibe a súlyos tiszai környezetszennyezés kezelése kerülne, Szíjjártó külügyminiszter barátja szépen kap a vízközmű-szektorból is apanázst: a központosított állami kommunikációs közbeszerzésen a Trinity International Communications Kft. 244,5 millió forintot nyert az öt állami vízközmű-holdingnak nyújtandó kommunikációs és rendezvényszervezési szolgáltatásokra.

 

tamogatoi_800_450

 

Az úgy van, hogy nem folyik tisztítatlan szennyvíz a Tiszába a vásárosnaményi telepről, de az egészről a vásárosnaményi önkormányzat tehet – nagyjából így foglalható össze a szennyezésért felelős Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. (TRV ) reakciója az immár konkrét mérési eredményekkel is bizonyított súlyos környezetszennyezésre.

Korábbi cikkeink a vásárosnaményi szennyvíztisztítóról

Senki nem érzi felelősnek magát a napi kétezer köbméter, a Tiszába ömlő szennyvízért Vásárosnaménynál

Rezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynél

„ A Tiszába a TRV Zrt. üzemeltetése óta a telepről nem folyik tisztítatlan szennyvíz, a folyóba csak a technológiai berendezésekkel kezelt víz kerül. (…) A korábbi üzemeltető a kombinált levegőztető műtárgyat a 2002-es években állította le, a TRV Zrt. 2013. január 1-jén így vette át a telepet.” – ezzel reagált a TRV üzemigazgatója korábbi cikkeink állításaira, illetve Baranyi Krisztina Együtt-politkus ezt követő akciójára.

Megszólalt az ügyben Vásárosnamény fideszes polgármestere is: egyrészt óvatosan felsorakozik a helyes álláspont mellé, súlyos tárgyi tévedésnek nevezve a telep kapacitásáról írottakat, másrészt cáfolja a TRV állítását, miszerint a holding úgy vette volna át a telepet, hogy az töredék kapacitással működött. Ahogy egyébként az átadás-átvételkor készült jegyzőkönyv szerint is minden műtárgy jó/megfelelő műszaki állapotban volt.

Mondhatnánk persze, tök mindegy, hogyan kommunikál a TRV, a lényeg, hogy minél előbb szűnjön meg az a gyakorlat, hogy a de facto kezeletlen szennyvizet némi hókuszpókusz után a Tiszába engedik. Csakhogy a TRV nem ingyen beszél ostobaságokat, van neki professzionális kommunikációs partnere, mégpedig a Trinity International Communications  Kft. nevű cég.

Kapcsoódó cikkeink Kuna Tiborról

Kuna Tibor cége két közbeszerzést is nyert ugyanazon a napon

Szijjártó barátjának cége fogja reklámozni a szombathelyi stadiont

Szijjártó haverja rosszul, Rogán szomszédja jól szerepelt egy közbeszerzésen

200 millió forintért reklámozza a kormány a földárveréseket

Az állami vízművek is tejelnek a Young&Partners-nek

Igen, a megállíthatatlan Kuna Tibor ide is betette a lábát, a TRV-nek konkréten 24 millió forintért adnak PR-komm tanácsokat. És milyen jól célzottan vannak elköltve azok az adóforintok, hiszen már az ajánlattételi felhívásban is feladataként szerepelt a kríziskommunikáció:  „A nyertes Ajánlattevő az Ajánlatkérő kérésére konfliktuskezelési tanácsadással segíti a problémás helyzetek, szituációk kezelését.”

Nem állítjuk, hogy feltétlenül kidobott pénz egy regionális közműszolgáltatónak PR-ra költeni, de Kunáék teljesítménye felől a fenti kríziskezelés alapján azért vannak kétségeink. Különösen, ha hozzávesszük, hogy a vásárosnaményi telepet újra működőképessé lehetett volna tenni egy 10-14 milliós beruházással – igaz, ebben az esetben nem lenne szükség kríziskommunikációra.

Első cikkünkben a Ténytár elemzésére hivatkozva megírtuk, hogy a központi költségvetésnek évről-évre tízmillárdos nagyságrendben kell pótlólagos forrást biztosítani az államosított vízközműcégek veszteségeinek fedezésére, de – mint más példák is mutatják – ez sokszor még a haváriák kezelésére sem elég.

Kunáék üzletét viszont nem rontja a nagy spórolás: a tavalyi évet 5,7 milliárd forint üzemi veszteséggel záró Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. is talált valahol 24 milliót a Trinity Communicationsszel való PR-kommunikációs szerződésre. Forintra ugyanennyiért és szó szerint ugyanarra szerződött a Trinity a Duna Menti regionális Vízmű Zrt-vel, igaz a DMRV tavaly csak 1,3 milliárd forint mínuszt hozott össze.

Jutott 24-24 millió a Kuna-cégnek az Északdunántúli Vízmű Zrt-től és az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt-től – ezek ketten tavaly 3 milliárd forint mínuszt csináltak -, több állami vízközmű-szolgáltató meg nincs. Ez összesen kerek 120 millió, de ezzel még nincs vége: ugyanez ez az öt cég szerződött a Trinityvel rendezvényszervezésre is, egyenként  24,9 millió forintért.

Vagyis 2016-ban 500 ezer forint híján 245 millióért ad kommunikációs tanácsokat és szervez rendezvényt a Trinity az amúgy tízmilliárdnyi veszteséget termelő állami vízközmű cégeknek.  Ezért a pénzért persze mg kell dolgozni, különösen a rendezvényszervező üzletágnak – Kunáék cége egész évben pörögni fog ezért a rongyos ötször 25 millióért.

A közbeszerzés eredménytájékoztatójából konkrét részleteket is megtudhatunk arról, mi mindent fog szervezni és bonyolítani a Trinity például a naményi szennyezésért felelős TRV-nél. A Házi Focibajnokság lebonyolítása után mindjárt jön a Nemzetközi Nőnap, feladatok garmadájával: „minden hölgy részére 1-1 szál virág; helyi szinten apró vendéglátás”.

Az év végi hajrában pedig nagyon oda kell tennie magát a Trinitynek, valóságos rendezvénydömping lesz a vízközmű-cégeknél: „Nyugdíjas Találkozó: az egykori munkatársak meghívása, étkezés, kisebb ajándék biztosítása; Mikulás ünnepség: egy vagy két helyszínen programok, szolgáltatások szervezése (étel-italfogyasztás, mikuláscsomagok, fellépők, kézműves foglalkozás, utaztatás); Karácsony: helyi szintű kisebb ünnepségek vendéglátással, műsorral.”

A nagy tervben persze szerepelnek más feladatok is, és az egyes szerződések tartalma is eltér bizonyos pontokon, de a Trinitynek 244,5 milliót hozó szerződések lényegi tartalmában nincs sok különbség.

Közben azért a tiszai környezetszennyezés ügyét nem sikerült PR-komm eszközökkel megoldani: az első cikkeink nyomán megszólalt Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős helyettes ombudsman, aggasztónak nevezve a szennyezésről szóló híreket, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy intézkedjenek az ügyben.

Nem tétlenkedett az Illatos úti környezetszennyezés kapcsán országosan ismertté vált Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa sem: két helyen mintát vett a telepről kifolyó szennyvízből, és egy akkreditált laborban elemeztette azokat. Az eredmények bizonyos paraméterek tekintetében rosszabbnak a vártnál: a hírhedtté vált „lebegőanyagból ” például az egyik mintában a megengedett határérték 30-szorosát mutatta ki a labor.

Megfejtésre váró ellentmondás, hogy a TRV két hónappal korábbi vizsgálata „lebegőanyagból” is csak ennek az értéknek az 1 százalékát találta a mintában, vagyis a cég saját vizsgálata szerint továbbra bőven a határérték alatti szintre tisztítja a telep a beérkező szennyvizet.

A mintavétel eredményét nyilván szakértőknek kell kiértékelni, de első ránézésre mindenben igazolja az eddigi állításainkat: nagyon úgy néz ki, hogy a telepről lényegében tisztítatlan szennyvíz folyik ki, de a „lebegőanyag”, vagyis lényegében a szennyvíziszap lerakódik a Tiszáig vezető csatornában.

Onnét persze nem csoda folytán távozik, hanem egy-egy nagyobb eső átöblíti a csak a szennyvíz elvezetésére szolgáló medret, és kezdődik minden elölről.

A TRV és a többi érintett a tényleges cselekvés helyett tovább folytatja a kommunikációs kampányt, a naményi polgármester például arra hivatkozik, hogy ők egy KEOP-pályázat eredményeképp 27 millióért megírattak egy, a szennyvíztelep korszerűsítéséről szóló megvalósíthatósági tanulmányt.

Senki nem állíthatja, hogy a  polgármester ne volna humoros ember, hiszen közleményének érdemi része ekképp zárul: „Tehát a beruházás megvalósítása már csak a körülbelül 1 Mrd Ft-os uniós támogatás függvénye.” Addig meg kezeli a problémákat a Trinity.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás