Cikkek

Barikádokkal, láncokkal, észérvekkel és élő tudósítással készülnek a Ligetvédők a következő rohamra

Politikai pártok és civil szervezetek képviselői, aktivisták és újságírók éjjel-nappal őrzik a Városliget kivágásra ítélt fáit, miután csütörtökön rajtaütésszerűen megkezdődött a favágás a legnagyobb budapesti közpark beépítését célzó projekt egyik helyszínén. Videóriport.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

A csütörtöki tiltakozás után egyelőre levonultak a területről a favágással megbízott cég emberei, „de nem mentek messzire”, ezért folyamatosan 30-40 aktivista őrködik a helyszínen. A levágott fákból barikádokat építettek, és azt szeretnék ha még sokan csatlakoznának a mozgalomhoz, hogy „ha ellenállásra kerül sor”, egy nagy tömeg passzív jelenléte akadályozza meg a fák kivágását.

A jövőben újabb próbálkozásokra számítanak, és bármeddig hajlandóak elmenni a fák védelmében, „ha láncolni kell láncolni fogunk, ha mászni kell mászni fogunk, nem fogjuk hagyni hogy a fák elpusztuljanak a területen”. Karácsony Gergely zuglói polgármester is elővette a láncokat, amelyekkel 2011-ben a Parlament bejáratához lakatolta magát.

A tiltakozók szerint a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a társadalom többsége sem helyesli a Városliget beépítését, „nincs legitimitása a projektnek”. A Tilos Rádió kihelyezett mobil stúdióval van jelen, és folyamatosan tudósít a fejleményekről.

Kapcsolódó cikkeink

Jól nézze meg a Városliget fáit, most látja így őket utoljára!

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen

Illés Zoltán: Barbarizmus, vandalizmus és gyalázat a Ligetben zajló favágás

Már 890 milliót költött a Városliget átalakítását végző cég – pedig még egy kapavágás sem történt

Betonkomplexum némi zölddel: megvan az új városligeti múzeumok tervezője

Futballpályányi zöldfelület egy százéves platánfa – a Levegő Munkacsoport petíciója a Városligetért

Videóriportunkban megszólalnak: Csabai Gábor (Tilos Rádió), Heltai László (LMP), Karácsony Gergely (PM), Illés Zoltán (Fidesz), Turchányi Bálint, Alföldi Dani (Ligetvédők), Várnai László (CivilZugló), Pokorni Szilárd (újságíró).

 

 

Baranya Ákos

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás