Cikkek

Sokszor gyanakodtak a bankok pénzmosásra a Vizó-érdekeltségeknél

134 millió forintot vett fel készpénzben a diszkómogulént ismert Vizoviczki László egyik cégének számlájáról a férfi élettársa, de előfordult az is, hogy egy napon néhány Vizó-érdekeltség bankszámlájáról százmillió forintnál nagyobb összeget vettek ki. A bankok több esetben is bejelentéssel éltek a hatóságnál pénzmosás gyanúja miatt. Az Átlátszó birtokában lévő nyomozati anyagban 2002 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan szerepelnek gyanús utalások és nagy összegű készpénzfelvételek.

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2002. május 23-án a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. gyanús jellegű átvezetést észlelt: egyik ügyfele, a CP-Invest Kft. számlájáról a cég megbízottja 134,2 millió forintot utalt át Vizoviczki László élettársának magánszámlájára. Az ingatlan bérbeadást és üzemeltetést végző vállalkozást a tranzakció előtt egy hónappal jegyezték be. Tulajdonosa pedig a 2002. március 12-én cégnyilvántartásba bekerülő Base-1 Vagyonkezelő Kft., amely a diszkópápáé. Az Opten céginformációs rendszer szerint jelenleg az élettárs viszi az ügyvezetői teendőket, tulajdonosa pedig a mai napig Vizó.

Előzmények

Az új pálmákat szívesebben tanulmányozta Vizoviczki, mint az elszámolásokat

Lichtensteini cégbe mentették volna Vizoviczkiék a megmaradt vagyont

„Felfuvalkodott hólyag, akit elborít a pénz” – ez ment a Vizó-birodalomban a lehallgatások alapján

A bank jelzése alapján lefolytatott vizsgálat során a hatóság részéről kitértek arra az esetre is, amikor 2002-ben rivális bandák leszámolása során felrobbantottak egy autót, és Vizoviczki László szerint rá akarták terelni a gyanút. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkori Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának a vezetője pedig azt közölte a diszkómogulról, hogy ismert alvilági figura, aki az összes szervezett bűnözői csoporttal kapcsolatban áll, ám akkor – a vizsgálat időpontjában – nem folyt vele szemben eljárás.

„Nevezettnek több érdekeltsége van, az ismert Váci utcai vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek (Lidó, topless bárok, night klubok).”

Ezt követően ismét a nagy összegű banki utalás volt a téma a dokumentumokban, amely nem sokáig maradt a számlán. A 134,2 millió forintot ugyanis Vizoviczki László párja szinte teljes egészében felvette, csak 278 ezret hagyott a K&H-ban. A tranzakció miatt átnézték a CP-Invest – ennek a jogelődje a Belvárosi Holding Kft. 2002. 04. 12. – számlaforgalmát is, és kiderült, hogy négy hónap alatt 284,7 millió forintot írtak jóvá a számlán, ebből 254,7 millió érkezett egy Citbankban vezetett számláról. A jogcím rovatban az „utalás letétből” megjegyzés szerepelt.

A számlára érkezett 284,7 millió forintból a Belvárosi Holding Kft. 8 millió forintot kapott kölcsön tőketörlesztésként, az adóhatóságnak 1,85 millió ment át áfa-befizetésre. Ezek mellett a BH Delikát Kft. mintegy 4 millió forintban részesült kölcsön tőke-kamattörlesztés címen és a cégcsoportba tartozó Millenium Holding (MH) Kft. számlájára 100 millió forint számlájára került át, mint üzletrész vételár. Továbbá – mint fentebb írtuk – 134 millió forintot készpénzben vett fel az élettárs kamattörlesztés jogcímén.

A Millenium Holding egyébként 2002. május 30-án nyitott számlát a K&H Bankban, amire a CP-Invest ügyvezetője a cég nevében 200 millió forintot fizetett be üzletrész-vásárlásra hivatkozva. Az MH egyik felügyelőbizottsági tagja nem más volt, mint a Fashion Street tulajdonosa, a háza építésével természetkárosítást elkövető Csipak Péter üzletember, aki később tulajdonos is lett a cégben. A vizsgálat egyébként semmire nem jutott, így azt le is zárták.

„Tekintettel arra, hogy pénzmosás bűncselekmény elkövetésének gyanújára utaló adat nem merült fel, javaslom a bejelentő értesítését és az ügyiratok irattárba helyezését.”

 

vizo4

 

Újabb bejelentések sora

A Citibanknál 2003. október 9-én észleltek gyanús dolgot: a Lipótvárosi Kft. számlájára úgy fizettek be 202 ezer amerikai dollárt, hogy „a pénz egy része gumírozva volt”. Hogy az V. kerületi bank jelzésével mi lett, nem derül ki a dokumentumokból. Két évvel később ismét kigyulladtak a vészvillogók a Citibank biztonsági rendszerében, miután a Base-1 Kft-nél észleltek furcsa számlamozgásokat. A cégtől 2005. december 9-én 278 ezer euró, akkori árfolyamon 58,4 millió forint utaltak át osztalék kifizetésére. A pénzmosás gyanúját a bank a rendőrségnek azzal indokolta, hogy „az összeg nagysága szokatlan, mint osztalék és nem áll összhangban az ügyfél tranzakciós profiljába foglaltakkal.”

Tíz évvel ezelőtt, január elején azt is furcsának találták a Citibank részéről, hogy Vizoviczki László párja összesen egymillió 31 ezer forintot tett rá a diszkómogul hitelkártyáira. A gyanú alapjául a bank azt írta az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy a befizetés kis címletekben történt: 100 darab ötezressel, 200 kétszáz darab kétezressel és 131 darab ezres bankjeggyel.

A következő felhívás a Vizoviczki-cégeknek felmerülő visszásnak számítható ügyletekről a K&H Banktól származott 2007 tavaszán. A Belvárosi Holding (BH) Kft. számlájáról 60 millió forintot vettek fel készpénzben, illetve, hogy a már említett Base-1 Kft. bankszámlájáról szintén kp-ban kivettek 70 milliót és abból 15 millió forintot befizettek több, a cégcsoporthoz tartozó vállalkozás számlájára.

A cégcsoportnak 38 bankszámlája volt a K&H-nál, és mindegyik vendéglátással foglalkozott – áll az anyagban. Felhozták azt is, hogy ilyen nagy összegű készpénzfelvételek a számlákról ritkán történtek, továbbá azt, hogy

„az utóbbi egy-két hónapban az eddigi számlaforgalmakhoz képest szokatlanul nagy tranzakciók zajlottak… Gyakran cégcsoporton belül utalják tovább az összeg egy részét, a másikat pedig felveszik”

Így 2007. május 9-én 100 millió forint érkezett a BH számlájára betétfelmondás hivatkozással. Két nappal ezután pedig a Base-1 Kft. számlájáról került le 60 millió forint.

Ezzel kapcsolatban, mint a papírokban szerepel, még az is gyanúra adott okot, hogy a társaság kapcsolódik a BH Kft-hez, amelynek számláján szintén szokatlanul nagy összegek jelentek meg. Hangsúlyozták azt is, hogy mindig csak az ügyintézők és aláírók intézik a pénzügyeket, a cégcsoport valódi tulajdonosa(i) nem ismert(ek).

Mivel azonban a bank részéről a bejelentésben nem tüntették fel, hogy kiktől érkeztek az összegek, milyen jogcímen, illetve, hogy a cégcsoportba mely vállalkozások tartoznak bele és, hogy a társaságok nevében aláíró személyeknek milyen adatai ismertek, így a Nemzeti Nyomozó Iroda Pénzmosás Elleni Osztályának munkatársai pótinformációkat kértek be.

A nyomozó megállapította azt is, hogy bűnügyileg releváns információt nem talált Vizoviczki Lászlóról, csak a Citibank korábbi pénzmosás bűncselekményének gyanúja miatt tett bejelentését, ami már az irattárban volt.

A 60 és 70 millió forintos bankszámla-csapolások mellett más Vizó-cégeknél történt szintén jelentős pénzmozgásokról szóló bejelentések is előkerültek. Így az, hogy 2007. augusztus 2-án a Tiren Kft. számlájáról felvettek 27 millió forintot, a BH Kft-jéről 30 milliót, míg a Base-1 Kft. bankszámlája 54 millió forinttal vált könnyebbé. Egy nap alatt 111 millió forintot mozgattak meg.

A K&H Bank részéről arra hívták fel a figyelmet, hogy a Base-1 Kft. számlájára nagy összegű jóváírások érkeznek az azonos tulajdonosi körhöz tartozó BH Kft. szintén náluk vezetett számlájáról. Ezeket tagi kölcsönként utalták át, ám ezek visszafizetésére soha nem voltak utalások. „A beérkező összegek jelentős részét felveszik” – tették hozzá –, „illetve tovább utalják két-három különböző cég partnerbanki számlájára.”

Ezekből a bejelentésekből mégsem kerekedett ki egy pénzmosási ügy a rendőrségen, arra jutott a nyomozó, hogy az ellenőrzés során nem merült fel bűncselekményre utaló adat vagy közvetlen összefüggés, ezért javasolta az ügy irattárba helyezését.

Csikász Brigitta

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás