Cikkek

Tizenkét furcsaság, ami arra utal, hogy a Fidesznek kellemetlen a Vizoviczki-ügy

 

Az Átlátszó forrásai szerint a nyomozás 2012-es megkezdése óta tisztában vannak a hatóságok azzal, hogy a diszkópápa hogyan kötelezte le a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeinek otthont adó kerülethez köthető egyes vezetőket. Szerkesztőségünk kérdéseire a Nemzeti Védelmi Szolgálat a Központi Nyomozó Főügyészségre mutogatott, az pedig azt válaszolta, hogy minden szükséges lépést megtett, amit kellett. Ez azonban messze nem az egyetlen furcsaság ebben a nyomozásban, ami arra utal hogy a Fidesznek kellemetlen a Vizoviczki-ügy. Összeszedtük, mi minden nem stimmel.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

1., Sajtótájékoztatón kérte számon a Jobbik szeptember 1-jén, hogy mért nem hallgatták ki eddig a hatóságok Bús Balázst, mivel „az újabb tanúvallomások szerint a III. kerület polgármestere és helyettese is rendszeres vendégei voltak a diszkópápa szórakozóhelyein működő VIP-szobáknak”. Azokban a jobbikos politikus állítása szerint az óbudai vezetők ingyen bulizhattak, az alkalmanként 120-170 ezer forintos számlát nem kellett kifizetniük. Bús Balázs válaszközleményében azt írta, hogy lakossági zajpanaszok miatt valóban találkozott Vizoviczki Lászlóval, a többi állítást pedig visszautasította.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy a Vizoviczki László és társai ellen folytatott nyomozás kezdete óta tudott az operatív cselekményeket – lehallgatásokat, megfigyeléseket – elvégző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a nyílt eljárást lefolytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) olyan vallomásról, amelyben név szerint szerepel egy 2012 előtt is pozícióban lévő polgármester. Azt állították az illetővel kapcsolatban, hogy rendszeres juttatásként évi több tízmillió forintot kapott Vizoviczki Lászlótól, és hogy a vállalkozó szórakozóhelyeinek vendégszeretetét többször is élvezte.

Az NVSZ szerkesztőségünk megkeresésére ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az illetékes az ügyben, onnan pedig azt válaszolták a kérdéseinkre, hogy amikor bűncselekmény gyanújára utaló adat jutott a tudomásukra, megtették a szükséges intézkedéseket. Hogy milyen lépésekről van szó, azt viszont nem tudni, erre vonatkozóan ugyanis semmit nem árultak el.

Vizó-dosszié

2012 februárjában indult az eljárás vesztegetés gyanúja miatt a Hajógyári-sziget és a belvárosi szórakozóhelyek urával szemben; őt és bizalmasát, egyben testőrét 2012. május végén fogták el. Ezt követte a rendőrök lebuktatása. A nyomozás során elkülönítették az eljárástól a költségvetési csalással kapcsolatos szálat. A vesztegetési ügyet zárt ajtók mögött tárgyalják Debrecenben, míg a másik eljárás a Fővárosi Törvényszéken zajlik. Korábbi cikkeink a témáról:

Orbán Viktor a diszkópápa Vizó klubjában értékelte az öszödi beszédet 2007-ben

Az ügyészség szerint gyanúsítottként igazat mondott, a jobbikos tévének viszont hazudott Vizó bizalmasa

Felejlentéskiegészítést rendelt el a KNYF Rogán Antal állítólagos kenőpénze miatt

“Felfuvalkodott hólyag, akit elborít a pénz” – ez ment a Vizó-birodalomban a telefonlehallgatások alapján

Sokszor gyanakodtak a bankok pénzmosásra a Vizó-érdekeltségeknél

Liechtensteini cégbe mentették volna Vizoviczkiék a megmaradt vagyont

Az új pálmákat szívesebben tanulmányozta Vizoviczki, mint az elszámolásokat

Egykori testőréhez került Vizoviczki programajánló magazinja, a Flyerz

2., A 2012. május 31-én Vizoviczki Lászlóval együtt elfogott bizalmi ember, Varga István egy hónappal később házi őrizetbe került. A többi gyanúsított számára ezt nem engedélyezték. A történtek hátteréről az ügyet ismerők a hvg.hu-nak azt pedzegették, hogy az enyhébb kényszerintézkedést ügyvédváltás és egy ehhez kapcsolódó alku tette lehetővé. Varga később gyanúsítottból tanú lett. Az akkori híresztelések szerint az új ügyvédet, Késmárky Károlyt éppen az ügyészség javasolta az egykori testőrnek.

3., Vizoviczki László 2013. május végén szabadulhatott az előzetes letartóztatásból. Egyesek szerint az éjszaka császárát is csak alku fejében engedhették ki, és erre erősített rá az, hogy miután a vállalkozó hazamehetett, ő is ügyvédet cserélt. Korábbi védője, Nagy Gábor helyett a Fidesz egyik kedvenc ügyvédje, a Vida Ildikó volt NAV-elnök ügyében is feltűnt Futó Barnabás vette át védelmének ellátását. Ezt követően jelentették be, hogy részletes, érdemi vallomást tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen és minden kérdésre válaszol.

4., Nem igazán volt érthető a Központi Nyomozó Főügyészség azon eljárása, hogy a gyanúsítottakat szétszórták az ország különböző pontjain található büntetés-végrehajtási intézetekbe. Ezt azzal magyarázták anno, hogy így akarják elejét venni annak, hogy a terheltek összebeszéljenek. Ami furcsa indoklásnak tűnt, hiszen az ügyvédek bármikor – telefonon vagy személyesen – konzultálhattak egymással. Nem volt szokványos az a lépés sem a hatóságok részéről, hogy a terheltek ellen az ügyészséghez vezényelt rendőrök nyomoztak.

5., Belváros-Lipótváros volt jegyzője, Rónaszéki László annak ellenére maradt ki az eljárásból, hogy az ügy koronatanúja, a vállalkozó biztonsági embere tett terhelő vallomást a hivatalnokra. Mint már beszámoltunk róla, Rónaszékit a hatóságok egy kisebb jelentőségű vesztegetési ügyben találták meg. A perben viszont első fokon felmentették, mondván, törvénytelen volt az egykori jegyző lehallgatása.

6., A vesztegetési ügy egyik vádlottja, egy volt rendőr azért került bele az eljárásba, mert az ügyészség szerint pénzt kért és kapott a Vizoviczki-féle bűnszervezettől, hogy az V. kerületi önkormányzatnál eljárjon abban, hogy az éjszaka császárának egyik konkurense ne kapjon működési engedélyt. A férfi ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés miatt indult eljárás. Ugyanakkor arról nem tudni, hogy ki volt az a hivatali dolgozó, aki a férfinak segített volna, és azt sem, hogy az illetővel szemben is megindult-e a vizsgálat.

7., További érdekes mozzanat volt, hogy az V. kerületi rendőrökre szintén rávalló bizalmas és testőr állításai ellenére a belvárosi kapitányság volt és a nyomozás alatt még ott dolgozó rendőreivel szemben 2015-ben azzal zárta le a KNYF a nyomozást, mert az ügyek részben elévültek, részben nem lehetett azokat bizonyítani. Így nem kevesebb, mint 61 rendőr megúszta, hogy felelősségre vonják őket.

8., Az egykori energolos, a Prisztás-gyilkosságért 15 év szabadságvesztésre ítélt Portik Tamás arról beszélt a Rogán Antal által Juhász Péter ellen indított személyiségi jogi per tárgyalásán, hogy 10 millió forint értékű eurót vitt az akkori belvárosi polgármesternek. Az elmondottakkal kapcsolatban az ügyészség arra jutott, hogy a maffiózó beszámolója nem elég részletgazdag, ezért nyilván nincs semmi alapja. Ezek után a Budapesti Nyomozó Ügyészség eljárást indított Portik Tamással szemben hamis vád gyanúja miatt.

9., Portiké mellett előkerült egy másik kenőpénzes sztori is. A költségvetési, vagyis az adócsalási ügy negyedrendű vádlottja, D. Róbertné, Vizó egykori mindenese az N1 TV-nek nyilatkozva azt állította, hogy főnöke négymillió forintot vitt Rogán Antalnak, hogy az egyik helyük teraszának megnyitását engedélyezzék. Az interjúban elmondottakat valótlannak ítélte az ügyészség, mert az asszony korábbi vallomásaiban nem beszélt erről. Mint korábbi cikkünkben rámutattunk, az asszonyt gyanúsítottként nem terhelte olyan igazmondási kötelezettség, mintha tanúként kérdezték volna ki őt az ügyészek.

10., Az N1 TV-ben elhangzott interjú miatt Rogán Antalt maga Vizoviczki László védte meg a nyilvánosság előtt. A diszkópápa pedig nem sokkal az interjú leadása előtt került az előzetesből házi őrizetbe az eddigi legnagyobb hazai óvadék, 250 millió forint fejében. Az Átlátszónak ezzel kapcsolatban többen úgy vélekedtek, hogy elképzelhető, hogy ezzel a vállalkozó nem csak az enyhébb fogvatartást „vette meg”, hanem elérhet egy enyhébb ítéletet is az eljárásokban.

11., Eltűnt az a levél, amit Vizoviczki írt Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak, a Ferencvárosi Torna Club elnökének. Abban az éjszaka császára azt kérte, hogy a kampányban nyújtott segítségéért szabadlábra kerülhessen. Ennek érdekében pedig még olyan információk megosztását is felajánlotta, amelyek a pártnak hasznosak lehetnek ellenfeleivel szemben.

Kubatov Gábor mindezt azzal próbálta kimagyarázni, hogy valóban találkozott párszor a diszkómogullal. Ennek egyik apropóját a West-Balkánban történt tragédia adta, ami után a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében szükséges teendőkről ültek le egyeztetni. Vizoviczki részéről ráadásul még az is szóba került állítólag, hogy befektetne a Fradiba.

Az Átlátszó július végén érdeklődött a Ferencvárosnál arról, hogy a pártigazgató-elnök miért érezte úgy, hogy a korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított és azok miatt előzetes letartóztatásban lévő Vizoviczki László levelét át kell vennie. Rákérdeztünk arra is, hogy ha törvénytisztelő állampolgár módjára eljuttatta az ügyészséghez a Vizó-irományt, akkor azzal kapcsolatban meghallgatták-e.

Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy amikor a fiatalok biztonságos szórakozásáról tárgyaltak, tudott-e arról a Fradi elnöke, hogy Vizó szórakozóhelyein a rendőrség fiatalok eltűnése miatt is vizsgálódott, valamint, hogy a beszélgetés témája miként kapcsolódott Kubatov Gábor pártbeli, illetve Fradi-elnöki pozícióihoz. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk válaszokat Kubatov Gábortól.

12., Roppant furcsa, hogy Vizoviczki Lászlóval és szórakozóhelyeivel kapcsolatban nem 2012-ben, nem 2010-ben, hanem már egy évtizeddel az egész ügy kirobbanása előtt kemény állításokat tett a Papaként ismert Sándor István, mégsem történt semmi még több mint tíz évig.

A volt rendőr 2000-ben, az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt egyebek mellett azt említette meg a belvárosban terjeszkedő Vizoviczki László szerepéről, kapcsolatairól, hogy „a mai magyar közigazgatásban bárki bármikor, bárhol megvehető, és ha pénze van az embernek, bármi elérhető. Bármi.”

A másfél évtizede tartott parlamenti meghallgatáson rákérdeztek Sándor Istvánnál a Belváros Közbiztonságáért Közalapítvány szerepére is. Az egykori nyomozó válaszában azt mondta, hogy „az önkormányzatoknál és a rendőrségnél meglévő közalapítványokat mind az alvilág pénzelte”, illetve hogy „a Belváros Közbiztonságáért Közalapítványt húsz night club finanszírozta”. Sándor István azt is elmondta hogy szerinte ezek a helyek a Conti Car csoport kezében vannak, „nekik pedig Vizoviczki egy katonájuk”. Az alapítványról az V. kerületi önkormányzat a büntetőeljárás megindulása után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy 2006 óta csak önkormányzati támogatást kapnak.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás