Cikkek

Liechtensteini cégbe mentették volna Vizoviczkiék a megmaradt vagyont

Bolhás a vonalas telefon és csak tulipiros nyelven lehet beszélni rajta – többek között így jelezték a vesztegetéssel és költségvetési csalással vádolt, előzetes letartóztatásban ülő diszkómogul, Vizoviczki László családtagjai és üzletvezetői a másra, főleg a hatóságokra nem tartozó dolgokat egymásnak. Mégis kiderült, hogy Vizoviczki élettársa és anyósa az azóta elhunyt, fideszes kötődésű adószakértő, Szebellédi István bevonásával offshore cégbe menekítették volna a még menthető vagyont. Nem konspiráltak elég jól, mert a nyomozó hatóság munkatársai a lichtensteini ügyvédig követték őket, és keresztülhúzták a család tervét.

Előzmények

„Felfuvalkodott hólyag, akit elborít a pénz” – ez ment a Vizó-birodalomban a telefonlehallgatások alapján

„… mindent zároltak. Még az ingatlant nem, de ma vagy holnap azt is… Úgy kell tűnnie a dolgoknak hogy ezt már régen, öt éve megbeszélték, mert sosem lehet tudni.” Ezt Vizoviczki László anyósa, a lehallgatási jegyzőkönyvekben MAMI, hozta fel egy telefonbeszélgetés során még 2012-ben, amikor a diszkópápa már hónapok óta a rácsok mögött ült, s a dolgok intézését a lánya és ő vették át.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai három és fél évvel ezelőtt, 2012. május 31-én vonultak ki a Hajógyári-szigetre és fogták el rendőrök segítségével Vizoviczki Lászlót. Azt rótták fel a több tucat szórakozóhelyből álló birodalmat felépítő vállalkozónak, hogy egy jól szervezett, alá-fölérendeltségi alapon működő bűnözői csoportot irányított, amelynek tagjai a diszkók működése érdekében bűnös kapcsolatot ápoltak hivatalos személyekkel, köztük vezető beosztású rendőrökkel is.

Emiatt hivatali visszaélés, vesztegetés, befolyással üzérkedés, titkos minősítésű irattal való visszaélés, bűnszervezetben való részvétel gyanúja miatt indultak eljárások. A titkos nyomozás során lehallgatott telefonbeszélgetések alapján felmerült az is, hogy nem csak legális bevételek vannak a szórakozóhelyeken, hanem eltitkoltak is, és azokról külön nyilvántartásokat vezettek.

Vizoviczki László cégcsoportjába – a nyomozati anyag megállapítása szerint – 48 társaság tartozott. Ezek mindennapi működésére Vizoviczki élettársa, aki PUMA néven szerepelt a lehallgatásokban, teljesen rálátott, így a diszkópápa előzetes letartóztatásba kerülése után átvette a vállalkozó helyét és a könyvelők, valamint az üzletvezetők rendszeresen tájékoztatták a nőt arról, hogy miként állnak az ügyek, ő pedig utasításokat adott nekik. A nyomozó hatóság szerint ebben aktívan segédkezett édesanyja is.

Beszélgetés rébuszokban

Ám nem csak ebben. A KNYF megállapítása szerint „a bűnszervezet léte alatt megszerzett vagyon eltüntetése érdekében az élettárs és az anya egy adószakértő és adótanácsadó segítségével megszervezték, hogy a cégeket és a cégek tulajdonát képező értékeket, ingatlanokat kimenekítsék egy Liechtensteinben létrehozott cégbe.”

Szebellédi Istvánt bízták meg az offshore cégalapítással

A liechtensteini cég létrehozása érdekében a Vizoviczki-család által bevont adószakértő, Szebellédi István tavaly öngyilkos lett: tette érthetetlen volt, hiszen a 64 éves milliomos üzletembernek jól futó cégei voltak és úgy tűnt ismerőseinek, hogy a családi élete is kiegyensúlyozott.

A jogász és közgazdász végzettségű sztárkönyvvizsgáló az adóhatóságnál kezdte pályáját, a magánszférában ugyanakkor pechesen indult: az első csődbe ment magyarországi pénzintézet, az Ybl Bank elnöke volt. A történtekért őt nem találták felelősnek.

Szebellédi igazi céghalmozó volt: vállalkozáscsoportjának koronaékszerei a két könyvvizsgáló-tanácsadó társaság, a Hajógyári szigeti ingatlanos cég Álom Sziget Kft.-ben is érdekelt CCA Zrt. és a CC Audit Kft. voltak, de fantáziát látott a mezőgazdaságon és a követelésbehajtáson át a vendéglátásig számos ágazatban.

Szebellédi István cégei 80 önkormányzatnak végeztek könyvvizsgálatot, s eseti szerződések alapján is dolgoztak fideszes településeknek, a CC Audit adta például a szakvéleményeket a belvárosi ingatlanokat kiárusító V. kerületi önkormányzatnak.

A legnagyobb megrendelője a Páva Zsolt (Fidesz) vezette Pécs volt. Baranya megye székhelye rejtélyes kapcsolatba került Szebellédi révén a XIV. kerületi önkormányzattal, miután 2011 novemberében a pécsi és a Papcsák Ferenc (Fidesz) polgármester vezette zuglói önkormányzat számára azonos tartalmú költségvetési koncepció készült.

Magyar Narancs szerint miután hosszasan beszélt üzlettársával és a fiával, Szebellédi István lement a garázsba és vadászfegyverével agyonlőtte magát tavaly március elején.

A két nő a külföldi társaság létrehozásának tervéről, a kiutazás időpontjáról és a kimenekíteni akart értékekről folyamatosan egyeztetett a telefonjaikon, de mivel biztosak voltak abban, hogy figyelik a csevegéseiket, igyekeztek virágnyelvet használni.

A beszélgetéseken túl azonban a konkrét lépéseket is megtették. 2012. július 31-én a reggeli órákban Vizó párja és Szebellédi István egyik munkatársa elutaztak Liechtensteinbe. Mindezt fondorlatoskodva hajtották végre, de „a figyelők zavarására tett kísérlet” sikertelen lett. A hatóság részéről azt jelentették, hogy Vaduzban egy ügyvédi irodát kerestek fel.

Itt „egy általuk még nem ismert cég bejegyzését bonyolították le… Ennek érdekében a nevezettek még kettő alkalommal utaztak ki – az előzőhöz hasonló konspirált előkészítéssel Liechtensteinbe különböző iratok elkészítése, illetve hiánypótlása végett.”

A beszerzett információk alapján a nyomozó hatóság munkatársai arra jutottak, hogy a külföldi cégalapítás célja azoknak az ingatlanoknak a kimentése, amelyeket a büntetőeljárásban nem érintett biztosítási intézkedés vagy zár alá vétel.

A cégalapításhoz szükséges iratokat a Vizó-birodalom céges ügyeit intéző ügyvéd és lichtensteini kollégája készítettek elő, majd bejuttatták a vállalkozóhoz, aki véleményezte azokat, és ha egyetértett velük, akkor aláírta. Mivel attól tartottak, hogy a magyar hatóságok észbe kapnak és lecsapnak az ingatlanokra, siettek a kinti társaság létrehozásával.

Enyhén aktív legyen, csak ne zűrös

Három évvel ezelőtt, augusztus végén az anyós arról beszélgetett egy a nyomozók által ismeretlen nővel, hogy jutott-e valamire a cégügyben. Miután nemleges választ kapott, közölte, hogy keresniük kell egy olyan vállalkozást, ami eladó, enyhén aktív és legalább nyolc éve működik.

Az asszony úgy gondolta, hogy egy használtcikkekkel foglalkozó társaság lenne a legjobb, és az sem volna baj, ha sara van a cégnek, „csak zűrös ne legyen”.

A vaduzi székhelyű vállalkozás mellett megalakítottak egy belföldi gazdasági társaságot, a Sperco Vagyonkezelő Kft-t, amelynek egyedüli tagja a liechtensteini ügyvéd lett, kézbesítési megbízottja pedig egy dunaújvárosi lakos, aki az anyós régi jó ismerőseként nyújtott segítséget. Ám mivel ezt még a családja elől is eltitkolta, a stróman nem volt teljesen nyugodt.

Az élettárson és annak anyján kívül a nyomozó hatóság szerint a Vizó-birodalom cégeinek legális könyvelését végző szakember is közreműködött az eltitkolt vagyon kimentésében. Az ahhoz szükséges adatokat ő szerezte be és továbbította Vizoviczki László párja és a céges ügyvéd felé, valamint a külföldi cégalapítás dokumentumainak előkészítésében is részt vett.

Ez a pénzügyi szakember volt leginkább képben például a cégek osztalékairól, ami azért bizonyult fontosnak az élettárs számára, mert a liechtensteini cégbe az osztalékból kapott pénzt akarta betenni.

A beszélgetések alapján Vizoviczki anyósa próbált igazán konspirálni. Amikor egyik ismerőse segítségét kéri, mondván, meg kellene beszélniük néhány dolgot, a másik fél azt javasolja, hogy telefonon zongorázzák le, az anyós elveti az ötletet.

„Nálunk a vonalas be van bolházva és csak tulipiros nyelven lehet beszélni rajta, sehogy máshogy.” A nő szerint ráadásul idő sincs, mert a lányáéknál mindent zároltak. „Még az ingatlant nem, de ma vagy holnap, azt is.” Az anyós hangsúlyozta, hogy úgy kell tűnnie a dolgoknak, mintha azt már öt éve megbeszélték volna.

 

vizo11

 

A hatóságok megtévesztése – a rejtjelezett beszélgetések ellenére – mind a bevétel eltitkolására, mind a vagyon kimentésére sikertelennek bizonyult a Vizó-birodalmat továbbvivő személyek részéről. A telefonlehallgatások miatt nem tudták menteni a menthetőt, és az eltitkolni kívánt ingatlan is felkerült a zár alá helyezettek listájára.

Az anyós és a könyvelő ráadásul szintén vádlottakká váltak a költségvetési csalás miatti büntetőeljárásban, Vizoviczki Lászlóval és az üzletvezetőkkel együtt. A vállalkozó élettársa viszont megúszta a felelősségre vonást. Az egyik vádlott védője az Átlátszó érdeklődésére azt mondta, mivel a párnak hat gyerekről kell gondoskodnia, az ügyészség elegendőnek gondolhatta azt, hogy a diszkópápa ott van a terheltek között.

Csikász Brigitta

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás