Cikkek

Hétezer katonát sem tudunk kiállítani a határra – állítja egy honvédségi szakértő

Két nap alatt mintegy tízezer menekült érkezett hazánkba a magyar-szerb határszakaszon, a rendőrség honlapján található adatok alapján. A további áradat megállítására nem csak határrendészeti igazgatóságokat hoztak létre, hanem a katonákat is a határra küldenék. Hogy hányat, nem tudni, de egy volt parancsnokhelyettes szerint a bevethető katonák száma nem is olyan sok. A honvédség pedig 8 ezres létszámhiánnyal küzd.

„A jelenleg rendelkezésre álló, mozgósítható haderő lent van a határon a kerítésépítés óta” – vélekedett az atlatszo.hu-nak Kovács Gyula a megszüntetett pécsi tüzérdandár egykori parancsnokhelyettese, aki azt hangsúlyozta, hogy a honvédségnél jelenleg uralkodó, nem túl jó állapotok miatt inkább egyszerű nyugállományú katonának mondja magát. Kovács Gyula a hadsereg „megreformálásáról”, költségvetési és létszámhelyzetéről többször is nyilatkozott a sajtóban.

Ismert, a kormány a határvédelem erősítése érdekében a katonákat is be akarja vetni, ehhez azonban módosítani kell a honvédelmi törvényt. Első körben nem volt meg az ehhez szükséges képviselői szavazatok száma. Az Országgyűlés legközelebb szeptember 22-én fogadhatja el a törvény-módosítást, ha akkor átmegy a javaslat, akkor a katonák októberben már segíthetik a rendőröket a határon.

Az Országgyűlés által 25 ezer főben meghatározott haderőből mintegy 8 ezer hiányzik, ennyi hely nincs feltöltve.

„Még az első Orbán-kormány idején Szabó János honvédelmi miniszter irányítása alatt a honvédséget különválasztották a Honvédelmi Minisztériumtól és egyéb olyan intézményektől, mint a Honvédkórháztól, vagyis az Állami Egészségügyi Központtól. Akkor 29 ezer honvéddel számoltak, mára ez a létszám mintegy 25 ezer fő lett.”

Ez persze nem a teljes hadra fogható állomány – fejtegette Kovács Gyula. „A végrehajtók száma mintegy 13 600 emberre tehető. A maradék 11 900 ember a vízfejhez tartozik. Ez nem szerencsés, mert ekkora haderőnél ötezer fős vezetés lenne a megfelelő.” Kovács Gyula megjegyezte, a nemrég lemondott honvédelmi miniszter, Hende Csaba, tavalyi kinevezésekor az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán közel 6 ezer fős hiányról beszélt. „Ehhez hozzá jönnek még azok, akik azóta leszereltek, Tatán havonta nagyjából száz ember távozik, így jön ki végül az, hogy 8 ezer ember hiányzik a honvédségnél.”

„A vízfejbe 1 500 fő, a csapatokhoz pedig 6 500 katona kellene ahhoz, hogy fel legyenek töltve. Ha ezt levonjuk a végrehajtók létszámából, akkor ott tartunk, hogy mintegy 7 ezer katona mehetne a határra. Azonban nem egyszerre, hiszen közöttük is lehetnek szabadságon lévők vagy éppen betegek” – mondta Kovács Gyula. „Így nincs más, mint hogy azok a katonák – állítólag 3 800 fő –, akik eddig a kerítést építették, maradnak a határvédelemre is.”

Arra a kérdésre, hogy a több ezer tartalékos a határra küldhető lenne-e, Kovács Gyula azt felelte, hogy valójában néhány száz emberről lehet szó. „A létszámuk tavaly áprilisban 5 196 volt, közülük 2 ezer ember az úgynevezett védelmi tartalékos, vagyis, ha mindenki elmegy a határra, akkor ők maradnak a laktanyák védelmére.

A maradékból nagyjából 2 ezer a túlkoros, akik nem jelentenének hatékony segítséget a határ védelmében. Továbbá biztosan lennének olyanok jó páran, akik a munkájuk miatt el sem vállalnák, hogy a menekültekkel foglalkozzanak. Van még 700 önkéntes műveleti tartalékosunk, akik tanulók, de őket nem harcoló alakulatokhoz hívják be, ha szükség van rájuk, hanem többek között kisegítő személyzetnek.”

Kovács Gyula beszélt arról is, hogy a határra kerülő néhány ezer ember között legfeljebb 200-300 azok száma, akik Koszovóban szereztek intézkedési gyakorlatot, így fel tudnak lépni tüntetőkkel szemben, vagy tudnak tömeget oszlatni. „Ha esetleg arra gondolnak a kormány részéről, hogy a katonák lemennek a határra és ott már tudnak is intézkedni, akkor tévednek. Továbbá érdekes lesz az is, ha egy 19 éves rendőr-szakközépiskolás mellé oda tesznek egy olyan tapasztalt katonát, aki megjárta Afganisztánt vagy Irakot.”

A rendőrnyomozókat is összeírják

Szintén a katonák hiányos intézkedési tudását hozta fel egy volt rendőri vezető a haderőnek a menekültekkel szembeni bevetésével kapcsolatban. „Tömegkezelési tapasztalattal kellene rendelkezniük, fontos lenne, ha tapasztaltak volna már tömegpszichózist, amelynek részei a hangadók, vagy ha tudnák, mikor jön el a kitörési pont több száz vagy több ezres emberáradat esetén. Nulla tudás nélkül nem tudják kezelni a menekültek tumultusát. Ha a honvédek intézkedni nem fognak, legfeljebb a tiszthelyetteseket kísérik és elfogják az előlük elfutni akaró menekülteket.”

Az egykori rendőri vezető szerint egyébként jelenleg is lehetőség van közös járőrszolgálatok megtartására. „A katonai rendészekkel például én magam többször is végeztem ilyen feladatot, illetve parancsnokként szerveztem a munkát. Ebben semmi különleges nincs, a rendőrök a polgárőrökkel vagy a mezőrökkel is járőröznek közösen, ha kell.”

A volt parancsnok hangsúlyozta azt is, hogy a rendészekkel közös akciók előkészítésekor azt kérték tőle, olyan embereket adjon, akik magasabb rendfokozatokkal rendelkeznek a katonákéhoz képest, mert csak így hajtják végre a rendőrök utasításait. „Nem tudom, erre most ügyelni fognak-e, és ha nem, akkor adódhatnak-e ebből problémák.”

Emellett úgy vélte, a határon a legnagyobb gond abból adódik, hogy a menekültek nem kapnak megfelelő tájékoztatást és nincs vezetési pont, legalább is a hírek alapján neki úgy tűnik, hogy a parancsnokok nagyon a háttérbe húzódtak.

Hogy a rendőri vezetés szerint sem biztos, hogy elegendő ember van a magyar-szerb határszakaszon, jelezheti az is, hogy a rendőrségi határrendészeti igazgatóságok létrehozása és a több megyében elrendelt riadókészültség után – az atlatszo.hu rendőri forrásokból való értesülései szerint –, elkezdték összeírni, hogy kik azok a nyomozók, akár kiemelt ügyeken dolgozó tisztek, akik önként lemennének a határra. Hogy mikor kell menniük, nem tudták szerkesztőségünknek megmondani, nekik annyit jeleztek, hogy bármikor vihetik őket.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 893 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás