Cikkek

A MET Holding és a Külügyminisztérium szponzorálta a székely gyermekkórus svájci utazását

A svájci magyar nagykövet meghívására, a Külügyminisztérium és a MET Holding támogatásával utazott tavaly Svájcba az a székely gyermekkórus, aminek az előadását Orbán Viktor Zürichben megnézte.

Korábbi cikkeink a MET Holdingról

Újabb magyar tulajdonos az offshore gázügyben

Az angolai elnök családjával is üzletelhet a titokzatos MET Holding

További magyar tulajdonosok az offshore gázüzlet mögött Cipruson

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

A gyermekkórus svájci turnéjának hónapokkal ezelőtt azért kezdtünk el utánanézni, mert véletlennek tűnt, hogy a miniszterelnök és az énekkar útjai pont ott és akkor keresztezzék egymást. Nyomozásunk eredményeként további, különös egybeeséseket találtunk.

Zürichi kitérő

Orbán Viktor miniszterelnök magánútjain különösen gyakran látogatja meg a svájci Zürichet és az elmúlt években többször akkor is megállt a városban, ha egyébként elsősorban máshova utazott. Tavaly augusztusban Németországba vezetett az útja.

A miniszterelnök magánúton volt a feleségével, de Lázár János kancelláriaminiszter és a felesége is velük utazott. Egy “régi baráti családot” mentek meglátogatni Bajorországba. Ennek a német tartománynak a fővárosa egy nemzetközi repülőtérrel bíró nagyváros, München. A magyar főváros és München között a Lufthansa légitársaság közvetlen járatot is üzemeltet.

Orbán Zürichben

2014 augusztus, magánút:

Orbán egy baráti családot látogat meg Németországban, azonban Budapestre mégis Zürichből repül. A városban egy koncertet néz meg, társaságában Nagy István ottani magyar nagykövettel.

2014 október, magánút:

Orbán a svájci Lausanne-ban tanuló lányát látogatja meg. Hazafelé nem repülővel jön, hanem 14 órás vonatutat választ, zürichi átszállással. A miniszterelnököt lefényképezik a zürichi pályaudvar restiijében, amint a nagykövettel beszélget.

2015 január, közút (?):

Orbán bérelt különgéppel Párizsba utazik a Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozatairól való megemlékezésre. Visszafelé megáll Zürichben és részt vesz a hiperkorrupt labdarúgószervezet, a FIFA díjátadó gáláján. Az nem teljesen világos, hogy a kormányfő milyen közfeladatot látott el az utóbbi partin.

Orbánék mégis amellett döntöttek, hogy a svájci Zürichbe fognak repülővel utazni, innen autóval mennek tovább, a baráti családnál éjszakáznak, másnap pedig ugyanezt az útvonalat követve Zürichen keresztül jönnek haza. A Zürich-München autóút három-négy óra hosszú; Orbánéknak pedig a svájci nagykövet állítása szerint augusztus 22-én, pénteken reggel túl korán kellett volna kelniük ahhoz, hogy elérjék a Zürichből szokásosan este fél hatkor induló utolsó budapesti járatot.

A miniszterelnök tehát valószínűleg jobban járt volna, ha Münchenen keresztül utazik. Főleg, hogy Münchenből azon a pénteken este tíz órakor is indult budapesti járat. De Orbánék a svájci városban éjszakáztak.

Hogy mi volt akkor olyan izgalmas Zürichben? A miniszterelnök tavaly ezt mondta a Blikknek, ami egy olvasói fotó alapján elsőként tudósított a miniszterelnök külföldi útjáról: “az első estét Németországban, egy régi baráti családnál töltöttük, pénteken utaztunk át Zürichbe, ahol az ottani bazilikában egy csodálatos koncertet néztünk végig”.

Székely gyerekkórus

A koncertet az erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia adta. A Filinek is becézett, a székely kultúra hagyományait is népszerűsítő, száznegyven tagú gyermekkórus idén 33 éves. A Fili tevékenysége művészeti és szimbolikus szempontból is elismert. Erdély-szerte ezernél is több koncert van a hátuk mögött, és a magyar parlament épületében is többször felléptek különböző ünnepségek kapcsán.

Kormányzati magánutak

Amióta a Lázár János hotelszámláival kapcsolatos közérdekű adatigénylést beadta az akkor még origós Pethő András, minden kormánytagnak tudnia kell, hogy a közpénzből finanszírozott kiruccanásaik részleteit a sajtó is megismerheti.

Pethő – már a Direkt36 újságírójaként – az ügyben azóta már bírósági ítéletet is kiharcolt arról, hogy megtudhatja például: kivel találkozott Lázár Svájcban 2013 márciusában és miről beszéltek (annyit lehet tudni, hogy a miniszter egy német állampolgárral tárgyalt a magyar–német, valamint a magyar–orosz kapcsolatokról).

Egy olyan kormánypolitikus tehát, akinek külföldön rejtegetnivalója van, akkor jár el okosan, ha kétes ügyei intézésére magánemberként utazik a határon túlra.

A hétezernél is kevesebb lakosú, Székelyudvarhely és Csíkszereda közt félúton fekvő Szentegyházáról érkező kórust mégsem veti fel a pénz; például ha Magyarországon turnéznak, a gyerekeket gyakran baráti, támogatói családoknál tudják csak elszállásolni. Még úgy is, hogy a Fili működését magánszemélyek, egyesületek, vállalatok, állami programok támogatásai is segítik.

A Gyermekfilharmónia külföldi turnéi ezért ritkán vezetnek Magyarországnál távolabb nyugat felé. 2014 augusztusában a Fili azért turnézhatott Svájcban, mert az utazás költségeit a budapesti Külügyminisztérium állta. A meghívás pedig nem mástól, mint a svájci magyar nagykövet Nagy Istvántól érkezett.

Kinti emberünk

Nagy évtizedek óta él Svájcban, ahol több banknál is vezető pozíciót töltött be. Karrierje során a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban is élt. Életrajza szerint 2013 óta tölti be a svájci magyar nagyköveti posztot.

„A Miniszterelnökségen tanácsadói pozíciót, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti címet kapott Nagy István nem csupán az arab viszonylatért felel, a Svájcban élő magyar bankárnak kulcsszerepe lehet a térségbeli kapcsolatépítésben. Az üzletember a libanoni alapítású, mára a közel-keleti térség egyik legnagyobb bankjává vált Bank Audi svájci leánycégének ügyvezetője. Egyben a személyre szabott bankügyletekkel foglalkozó Audi Saradar igazgatósági tagja” – írta 2011-ben Nagyról a Heti Válasz.

„Nagynak jelentős köze van ahhoz, hogy Orbán miniszterelnökként feltűnő figyelmet fordít Libanonra. Többször járt Bejrútban, Nagy munkaadó bankjának székhelyén, mint egyes európai fővárosokban: Orbán 2012-ben kétszer is találkozott a libanoni kormányfővel, a következő évben aztán újra a Kelet Svájcaként emlegetett arab országba látogatott, és közben libanoni üzletembereket is kitüntetett az Országházban” – írta a Vasárnapi Hírek idén. A lap nem azonosított forrásai egyébként  “Orbán svájci bankáraként” emlegették a férfit.

Egy turné története

A gyermekfilharmónia svájci útjának történetét javarészt Haáz Sándorral, a zenekar karnagyával készített interjú alapján rekonstruáltuk. A férfi először készségesen válaszolt kérdéseinkre, de később emailben vissza szerette volna vonni az általa elmondottakat. Haáz és Nagy ismerik egymást, a zenekarvezető Nagy keresztapjának a fia.

A sztori még egy évvel korábban, a Fili meghívásos 2013-as parlamenti Trianon-emléknapi fellépésével kezdődött.

„A külügyi, nagykövetségi, konzulátusi munkatársak előtt akarták megismertetni a Trianon történetét” – mesélte nekünk Haáz. A kórus ehhez illő műsort állított össze, amiben szlovák és román dalok is szerepeltek. „Ekkor figyeltek fel ránk a külügyben, és jött az ötlet: legyen egy berni augusztus huszadikai ünnepi hangverseny”.

„Németh Zsolton keresztül volt az egész lerendezve” – mondta nekünk Haáz – „aki nagyon jóban állt a svájci nagykövettel”.

Nagy, Németh, Orbán

“Amikor ’86-ban Svájcba kerültem mint ‘amerikai bankár’, az ottani magyarok megtaláltak és befogadtak. Svájcban jelentős volt a nálam idősebb, ’56-os magyar emigráció, ők pedig tartották a kapcsolatot az MDF-fel és az ellenzék többi pártjával is. Meghívtak minden rendezvényükre. Kékessy Dezső is megjelent olykor-olykor. Így ismertem meg őt. Németh Zsolttal is akkoriban találkoztam: meghívott Tusványosra, már az első évben, de nem tudtam menni.

(…)

[Némethet] többet láttam, mint Orbán Viktort, igen. Erdély összekötött minket. Ismerte a Haáz Sanyikát is, aki a gyerekkórust vezeti.  Természetes kapcsolat volt ez. Orbán Viktort is egy rendezvényen ismertem meg egyébként, Tőkés Lászlóval együtt voltak Genfben a reformáció évfordulója alkalmából. Kékessy Dezső volt már akkor a tiszteletbeli főkonzul. Ott beszélgetni kezdtünk Orbán Viktorral, aztán úgy éreztük, többet kellene találkoznunk…” – mondta Nagy a Mandinernek adott interjújában idén.

Németh akkor még külügyminisztériumi államtitkár volt, de 2014 júniusában távozott a posztról. Haáz azt állította, még Németh regnálása alatt aláírtak egy támogatási szerződést a budapesti külüggyel, ami azonban az új minisztériumi vezetésnek már nem felelt meg valamiért. Végül “blattra”, érvényes szerződés nélkül utaztak ki.

Szerencséjükre már visszaérkeztük után végül egy új szerződéssel kifizette az utazás négymillió-hatszázötvenhétezres összegét a minisztérium, de Haáz úgy emlékezett: “tavaly ilyenkor úgy éreztük, hogy jobb el se indulni”.

A szerződést és egyes mellékleteit közérdekű adatigényléssel kikértük a Külügytől.

Gyermekfilharmónia Szerződés (Text)
A támogatási szerződést 2014. szeptember végén, a turné után írták alá.

Gyermekfiharmónia egyes mellékletek (Text)
A mellékletben szereplő turnétervben Haázék azt írták: “a Gyermekfilharmónia a Svájci Nagykövetség és a Magyar Kormány részéről meghívást kapott egy svájci hangversenykörútra”. Ezek alátámasztják a Haáz által elmondottakat.

Váratlan nehézségek

Az egész tervben a biztos pont Nagy István volt. Az ő meghívása – “idejött, pecsétes meghívólevél, benne is van talán a dossziénkban […] meghívott a 20-i ünnepség színesebbé tételére és megküldte magyarul és németül” – volt az, amit felmutatva a buszozó kórust végül átengedték a svájci határon. Sőt, Haáz elmondása szerint Nagy István volt az, aki egy különös kapcsolatán keresztül elintézhette, hogy a büdzsében tátongó, az utolsó pillanatban felismert lukakat végül be tudják foltozni.

Haázék 2014. június elején kezdték konkrétan összeállítani a turné logisztikai programját, ami a svájci helyszínek mellett még több megállóval is kiegészül addigra. A férfi ekkor kiutazott terepszemlét tartani, és kiderült: Svájcban rendkívül drága a szállás és az étkezés. “Majdnem befuccsolt az egész meghívás” – mondta nekünk Haáz.

“A követség azt mondta hogy ezt talán ki tudja a szponzoroktól szerezni” – mesélte nekünk a karnagy. A svájci magyar követség azonban nem állami támogatást hozott. “Egy nagyon jó zsebű szponzor fizette a [szálláshoz fűződő] költségek háromnegyedét”. (A gyerekek kétharmada így egy légóbunkerban alhatott, egyharmaduk pedig hostelben. Az étkezést végül úgy oldották meg, hogy vittek szakácsot, üstöt és egy utánfutóban ellátást.)

Különös jótevő

Amikor megkérdeztük, hogy ki volt ez a szponzor, Haáz először azt mondta, “pofátlanság lett volna belenézni hogy kinek a zsebéből” jött a támogatás.

Ekkor rákérdeztünk arra, hogy az a Met Holding AG volt-e ez a szponzor, aminek a logója a svájci koncertsorozatot hirdető plakáton közvetlenül a Külügyminisztériumé mellett szerepel.

fili800A teljes plakát digitálisan elérhető a svájci nagykövetség oldalán is. A bal alsó sarokban a Külügyminisztérium és a MET Holding AG logója.

Haáz ez alapján úgy emlékezett:

“valószínű hogy ez a MET Holding, aki adományozott – ha nem tévedek-  akkor tizenegyezer svájci frankot vagy tizenkétezret főtámogatóként.

Tulajdonképpen zsebbe nyúlt, hogy tudja a szállásunkat fedezni a követség”.

Ez az összeg korabeli árfolyamon kb. hárommillió magyar forintnak felelt meg.

Bizalmas kezelés

A MET az a svájci, de magyar gyökerű cég, amivel már több spekuláció is kapcsolatba hozta Orbán svájci útjait, viszont erre eddig nem volt semmilyen konkrét bizonyíték.

A nyolc éve a Mol energiakereskedő leányvállalataként indult cég egy kormányrendeletnek is köszönhetően volt kiugróan sikeres az elmúlt években, 2012-ben például közel ötvenmillárd forintos adózott eredményt produkáltak. A csoport egy ideje a svájci székhelyű MET Holding AG köré szerveződik, és tevékenységének nagy része is ebben az országban történik

A vállalatot kormányközelinek szokás tartani, mert végső tulajdonosai között szerepel Garancsi István, az Orbánhoz közel álló oligarcha is (a többi tulajdonos a Mol, az exwallisos Nagy György, egy orosz üzletember és a céget vezető Lakatos Benjamin). Sajtóhírek szerint a MET-et a hatalom korridoraiban a kegyvesztett Simicska Lajost leváltó új kormányközeli gazdasági hátországhoz sorolják.

Amikor a MET Holdingot megkerestük, hogy megtudjuk: mekkora összeggel vagy milyen más juttatással és milyen okból támogatták a Szentegyházi Gyermekfilharmónia turnéját, a cég elismerte a támogatás tényét, de elutasította a válaszadást. Azt írták: “a szponzorációs szerződések részleteit az általános gyakorlatnak megfelelően bizalmasan kezeljük”.

Ez azonban még csak a MET-re sem minden esetben igaz. A MET honlapján a “Társadalmi szerepvállalás” menüpont alatt például a cég maga tett közzé több szponzorációval kapcsolatos információt, például hogy egy bizonyos alapítványt azért támogatott, mert “felelősségének tartja a következő generáció támogatását”, vagy hogy “a Ferences rend által képviselt érték és cégcsoportunk irányelvei között egyértelműen megtaláltuk az összhangot”. Egy esetben még konkrét összeget is közzétettek: “2010 évben a Kárpát – medencei fiatalok tanulmányainak támogatására fordítottunk 5 000 000 Ft-ot” – írja honlapján a vállalat.

Kérdés marad tehát egyelőre, hogy miért törte magát olyannyira a MET-csoport, hogy segítsen Nagy Istvánnak eljuttatni Svájcba egy olyan kórust, amelynek a koncertje aztán fatális módon egybeesett Orbán Viktor látogatásával.

A címlapkép forrása a fili.hu, a fotót Kádár Sándor, a berni magyar nagykövetség munkatársa készítette. A képen az Orbán házaspár és Nagy István láthatóak.

Sarkadi Nagy Márton

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: ha Magyarországra jössz, vasárnap úgyse költheted el másra. Tudnivalók itt.

Megosztás