Cikkek

Magasfeszültség: az MVM még Simicskának tejel?

Mintha nem is lenne Simicska-Orbán háború, legalábbis az állami energiaipari óriás MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatási politikája olyan, mint a békeidőben: Mahir, Hung-Ister, MKB Veszprém a kedvezményezett csapatban, legalábbis az első negyedéves közzététel szerint. Több százmilliós bedolgozó a tanácsadó Boston Consulting Group, de csurran-cseppen a Zeneakadémia rektora, Vígh Andrea családja érdekeltségében álló koncertszervezőnek is. A Székelyföldön létesített törpe vízerőmű finanszírozási háttere zavaros.

Közműszolgáltatók nem törekedhetnek extraprofitra – adta ki az ukázt rezsicsökkentő lendületében a kormányzat. A jelek szerint az állami energiakereskedő óriáscég, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. komolyan vette a parancsot: veszteséges adózott eredményt produkált.

A napokban megjelent 2014-es pénzügyi beszámoló az egy évvel korábbinál magasabb, 1194 milliárd forint árbevétel mellett – az egy évvel korábbi 32 milliárdos nyereség után – 7,7 milliárdos veszteséget mutat. A mérleg elfogadásáról döntő közgyűlésen jelen lévő Napi.hu tudósítása szerint a Dunamenti Erőművön és a Déli Áramlaton buktak.

A romló produkciót, ha szerényebb formában is, május elején megjósoló Népszabadság azzal hozta összefüggésbe a lejtmenetet, hogy a gyengülő eredmény az MVM Simicska-közeliségének az ára. Erre utal, hogy a Simicska Lajos, évtizedes fidesz-közeli főoligarchát zárójelbe tevő elitcsere hevében is a helyén maradhatott az a Baji Csaba, aki az első Orbán-kormány idején teret nyerő úgynevezett szolnoki fidesz-közeli üzleti körrel – Nyerges Zsolt ügyvéd, Közgép-elnök csapatával – érkezett az állami topmenedzserkörbe, akkor a Paksi Atomerőmű vezetőjeként.

Jelentős utóvédharcokra enged következtetni, hogy a nemzeti közműcéget végül nem az MVM bázisán, hanem a Lázár János vezette Miniszterelnökség égisze alatt hozták létre – igaz, van személyi átjárás a két cég között. A közműcég tulajdonosa az állami Magyar Fejlesztési Bank, kormányzati felelőse a rendre Simicska-bizalmasként aposztrofált Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter, miniszterelnökségi államtitkár.

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Horváth Péter János sem áll távol a Simicska-Nyerges körtől: valaha a Fidesz szolnoki alapszervezetében elnökölt, utóbb, az első Orbán-kormány idején az energiahivatalt, később, tavalyig az MVM gázüzletágát vezette.

Piaci pletykák szerint az MVM-es Baji és csapata bizalmat kapott a feltörekvő kormány-közeli üzletember Garancsi Istvántól – aligha függetlenül attól, hogy az MVM-mel 2011 óta furcsa szerződésben álló MET tulajdonosai között ott találni Garancsit is.

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

Az angolai elnök családjával is üzletelhet a titokzatos MET Holding

A zavaros érdekviszonyokat tükrözi az MVM szerződési gyakorlata is. Az MVM honlapján közzétett legfrissebb, 2015 első negyed éves szerződéses adatlista tanúsága szerint a legnagyobb tételt tanácsadásra szánja az energiacég: január 16.-április 10. között hatályos, „igény szerint meghosszabbítható” együttműködésre a Boston Consulting Group Kft.-vel (BCG) „max. 239,3 millió forintot”.

A BCG a müncheni bejegyzésű The Boston Consulting Group GmbH tulajdona, a jelek szerint a magyar leány szépen muzsikál, legalábbis ami az árbevételt illeti: 4,5 milliárdos forgalmat bonyolítottak tavaly. Csakhogy meglehetősen költségigényesen tevékenykednek, csak „igénybe vett szolgáltatások” címen kétmilliárdot kellett kiadniuk tavaly – a mérleg kiegészítő melléklete szerint a legtöbb, egymilliárd forintnál is több pénzt tanácsadásra fizették ki a tanácsadók. Így az eredményük 677,5 milliós veszteség lett, ami az egy évvel korábbinak durván a duplája.

Korábbi cikkeink az MVM-ügyekről

Itt vannak az MVM-vezér 43 milliós tanulmányai

Felverte a gaz, lepusztult, elhagyott az MVM tengerparti szállodája

Baji Csaba támogatta az MVM offshore projektjeit

Halott helyettesével takarózott Kocsis István a bíróság előtt

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

MVM: Baji Csabát is pénzelte Kocsis és Kapolyi offshore-mágusa

A BCG angol nyelvű honlapja diszkréten nem említi a megbízóit, csupán annyit, hogy Magyarország legnagyobb cégeiről van szó, s dolgoznak Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is, míg a mérleg kiegészítő melléklete szerint exportárbevételük zöme az Egyesült Államokból származik.

Némi személyi mozgás akad az érintett társaságok között: az MVM stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója, Tokai Magdolna például korábban stratégiai elemző volt a BCG-nél. Ugyanott jelenleg munkaügyesként dolgozik Erős Zita, aki Linkedin profilja szerint azelőtt egy éven át a MET személyzetise volt.

A MET-es szálon kívül is Garancsi-kapcsolat sejlik föl az MVM és Győri ETO női kézilabdásainak szponzorálása hátterében (a csapat nem keverendő a Quaestor-tulajdonú győri labdarúgással). Az állami energiacég június végi hatályú szerződéssel 46 millió forintot juttat a sportolóknak, akiknek kiemelt támogatója a Garancsi nevével fémjelzett Duna Takarék Bank is.

A másik MVM-es sportszponzoráció Simicska-irányt mutat: 2018 júniusáig tartó, 344 milliós szponzori szerződése van a villamos művekkel az MKB Veszprém Kézilabda Zrt.-nek, amely nem csak, hogy Nyerges és Simicska kedvenc csapata, de ahol igazgatósági tag és klubelnök az exoligarchával üzleti partner Fonyó Károly is.

Ráadásul a Simicska-érdekeltség Mahir-csoport két cége is szerepel a beszállítók között: a Hung-Ister Zrt. kreatív anyagokat gyárt, a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft. rendezvényeket szervez és a cateringet adja. Mindkét cég szerződése határozatlan időtartamra szól, az első 62,8 millióról, a második 91,3 millióról, a közzétételből azonban nem egyértelmű, hogy mennyi időre vonatkozóan.

„Kiket és miért támogat az MVM?” – kérdezte május elején a T. Házban Varga László (MSZP) miskolci országgyűlési képviselő Seszták Miklós fejlesztési minisztert. Vargának különösen fájt, hogy Miskolcon, ahol több fűtőművet is működtet, s ebből tízmilliárdos nagyságrendű árbevételt kasszíroz az MVM, a képviselő megítélése szerint csak baksis jut a helyi sport és kultúra megsegítésére.

A Seszták helyett válaszoló Fónagy János (Fidesz) államtitkár – aki hangsúlyozta az MVM függetlenségét ez ügyben, mondván, a hirdetési és támogatási keretösszegről a közgyűlés dönt – a támogatott értékek között kiemelte a Zeneakadémiát és a Művészetek Palotáját, ahol elmondása szerint több mint negyven zongorahangverseny jut támogatáshoz.

Csakhogy a Zeneakadémiát biztosan nem támogatja az MVM, ezt magától a Zeneakadémiától tudjuk. Amit támogat – az idén 16 millió, tavaly 36 millió forinttal -, az „A Zongora” koncertsorozatot szervező Jakobi Koncert Kft. A cég történetesen Vígh Andreának, a Zeneakadémia rektorának családjáé: a férjéjé, a koncertszervező Jakobi Lászlóé és fiuké – maga Vígh a 2013-as rektori kinevezése előtti napokban szállt ki a koncertbeszállító kft-ből.

„A Zeneakadémia egyetlen esetben sem bír tudomással az adott szponzori megállapodások részleteit illetően, azokhoz semmi köze; nem részesül a szponzorációból semmilyen formában” – írta az intézmény sajtóirodája az Átlátszó kérdésére. Válaszukból az is kiderül, hogy a Jakobi koncert bérli a Zeneakadémia termét – tájékoztatásuk szerint a többi bérlővel azonos feltételek mellett.

Az államtitkár parlamenti válaszában mintegy mellékesen ismeri el a filmtámogatást, pedig – különösen a komolyzenére adott summával összevetve – tekintélyes, egymilliárdos összeget tett ki tavaly. Igaz, ezt nem az MVM, hanem az MVM-tulajdonú Paksi Atomerőmű Zrt. adta a Magyar Nemzeti Filmalapnak.

A mérlegben az „egyéb ráfordítások” rovatban számon tartott összeg 2013-ben még ennél is lényegesen több: ötmilliárd forint volt – ezt a Napi.hu szúrta ki tavaly nyári cikkében, emlékeztetve arra, hogy a filmalapba így az EU-s tilalom ellenére közvetetten állami pénz került.

Vizesblokk a Hargitán

„Kiemelten fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az átlagosan 860 kW beépített teljesítményű kiserőművek átlagos körülmények között a hobby kategóriába tartoznak” – egyebek mellett ilyen megállapításokat tartalmaz információink szerint az MVM Zrt. szakemberei által a cégvezetés számára készített „Észrevételek az Úz-völgyi kisvízierőművek ismertetéséhez” című dokumentum.

Az MTI idén februárban adta hírül az erdélyi Krónika című napilapra hivatkozva, hogy az MVM bukaresti leányvállalata, az MVM Partner Bucharest SRL „mintegy 30 millió euróért” 90 százalékos üzletrészt vásárolt a Hivatalos SRL-ben, a 7,48 megawattos, 7 gátból és 15 turbinából álló erőműrendszer tulajdonosában.

Az ügylet belső kritikusai szerint a törpe vízerőmű „semmilyen hozam elvárást vagy megtérülést nem fog biztosítani”, elsősorban az alacsony román áramárak miatt. Terve nem új keletű, úgy tudjuk, a Hivatalos SRL már projektötletként is házalt az MVM-nél a 2010-es évek elején, de akkor lekerült a napirendről az ügylet.

A beruházó Hivatalosnak úgy fest, utóbb sikerült hitelt szereznie. Az Átlátszó által megismert, az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) által jegyzett indikatív finanszírozási ajánlat „legfeljebb 19,4 millió euróról”, a beruházás becsült összegének 80 százalékáról szólt. Arról, hogy volt-e hiteltartozása a cégnek a vásárláskor, s azt ki törleszti tovább, beleszámít-e a médiában közölt vételárba, az MVM-et kérdeztük, válaszukat várjuk.

A Hivatalos SRL az Eximbankos hitelígérvény kibocsájtásakor 90 százalékban Lénárd András székelyföldi vállalkozóé volt – ő az, aki most a Heinekennel hadakozik a Csíki sör névhasználatán. Z. Nagy István székelyföldi újságíró posztjára hivatkozó helyi blogbejegyzés egyébként drámai természetkárosításra emlékezik az építés kapcsán, illetve arra: Lénárd környezetéből a beruházással fenntartásokkal élő helyiek számos fenyegetést kaptak.

Később Lénárd magyarországi cége, a HydroEnergy Tanácsadó Zrt. lett a 40 százalékos tulajdonos, 10 százalék a romániai református egyház nyugdíjpénztáráé lett. Fő, 50 százalékos tulajdonosként beszállt a Hargita megyei erőmű-üzemeltetőbe a ciprusi Winsland Holdings Ltd., amelyet nem cáfolt sajtóhírek Világi Oszkár szlovákiai magyar nagyvállalkozó érdekeltségeként mutattak be – a cégnyilvántartás szerint két ciprusi igazgató vezeti az off-shore céget.

Világi tagja volt a Magyar Közösség Pártja országos tanácsának, a Mol Nyrt. igazgatósági tagja, a Mol-érdekeltség Slovnaft elnök-vezérigazgatója. A két nagytulajdonos adta el a Hivatalos SRL-beli üzletrészét az MVM-leánynak, a református nyugdíjpénztár jelenleg is 10 százalékos erőműtulajdonos.

Rádi Antónia

közreműködött: Sipos Zoltán (Átlátszó Erdély)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás