Adatigényléses perek

Lázár János befizetett kétmillió forintot, itt a pénztárbizonylat

Lázár János a külföldi útjai alatt hat éjszaka alatt felmerült kétmilliós költséget befizette. Az atlatszo.hu közérdekű adatként kérte a befizetést igazoló pénztárbizonylat másolatát hónapokkal ezelőtt, de azt akkor nem volt hajlandó kiadni a Miniszterelnökség. Pert indítottunk, és a héten az első tárgyalás előtt önként kiadták a bizonylatot, amely időközben már az Indexen is napvilágot látott. A helyzet az, hogy ezzel Lázár semmit nem ért el: az utazásaival kapcsolatos adatok egy része továbbra is közérdekű maradt, a Pethő András újságíró által indított per tehát tovább folyhat.

Eredetileg a miniszterelnökség fizette, majd jeleztem, hogy ez hiba, mert ezek nem a nyilvánosságra tartozó közfeladat ellátását szolgálják. Közcélú utak voltak, de utána magam kifizettem, innentől kezdve úgy hiszem, hogy a nyilvánosságnak ehhez semmi köze nincsen.” – nyilatkozta a miniszterelnökséget vezető miniszter az Indexnek szeptemberben, amikor a most nekünk is kiadott bizonylatot először megmutatta.

Rosszul hiszi Lázár, mert az ügyben született elsőfokú ítélet indokolásában a bíróság úgy döntött, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában.

Az ítélet szerint azt nem kell elárulni, hogy név szerint kivel találkozott Lázár, de azt igen, hogy milyen pozíciójú, tisztségű ember volt a tárgyalópartnere, valamint nem elegendő az az információ, hogy üzleti kapcsolatokról szóltak a tárgyalások. Az angliai utazásról azért nem született döntés, mert a Miniszterelnökség a per során közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy minősített irat, vagyis államtitok is van benne.

Pethő András, az ügyet kirobbantó újságíró otthagyta az origo.hu-t, miután az internetes lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt kirúgták, éppen ebből az ügyből kifolyólag. Több tucat kollégájuk követte őket, az Origo szerkesztőségét gyakorlatilag szétverte a botrány. Olcsó vigasz lenne, de mégiscsak szépségtapasz, ha kiderülne valahára, hogy melyik szállodában szállt meg Lázár János egy utastársával együtt, és miért került egy napi szállásuk többe, mint az átlag magyar havi fizetés?

Korábbi cikkeink Lázárról és az Origo-ügyről

„A Magyar Telekom megfogalmaz bizonyos igényeket” – itt az Origo szerkesztőségi értekezletének leirata

Itt az Origo szerkesztőségi értekezletének hangfelvétele

Szolidaritás az Origó szerkesztőségével, tüntetés Lázár János ellen

“Mire kettőt pislogunk, Lázár lesz a miniszterelnök!”

Lázár János nagyon titkolná, kivel hozta össze a 2 milliós hotelszámlát

A médiaerőszak és a szovjet alkotmány

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Ezen adatok nyilvánosságra hozatalára kötelező döntést Lázár úr nem tud megakadályozni, ha úgy tetszik: fölösleges volt nehezen összekuporgatott millióiból kettőt a szállásköltségei fedezésére elkölteni.

Ugyanis az utazás részletei nem – illetve nem csak – azért közérdekből nyilvános adatok, hogy azokat közpénzből fizették. Hanem azért, mert a törvény szerint közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata. Függetlenül attól tehát, hogy ki fizette az utazás költségeit, az út maga közcélú volt Lázár saját idézett nyilatkozata szerint is.

Márpedig ha közfeladatot látott el, akkor kevés sikerrel kecsegtet az a felhozott védekezés, hogy egy szálloda nevének megjelölése nemzetbiztonsági kockázat lenne.

Kérdés persze, hogy miért kellett azért is perre menni, hogy kiadjon a Miniszterelnökség az atlatszo.hu-nak egy olyan bizonylatot, amiben semmi titok nincs. Legalábbis furcsa kettős látásról árulkodik ez a hozzáállás annak fényében, hogy a KEHI éppen Lázár utasítására folytat civil szervezetek működése kapcsán nem magyar és nem uniós közpénzek felhasználása tárgyában olyan ellenőrzést, amire hatásköre sincsen.

Egy dolog biztos: amíg a civil szervezetek önkénteseinek a nevét is lefoglalták a vizsgálatok során, egyes információk pedig a Magyar Nemzethez kerültek valakitől valahogyan, addig Lázár közfeladatának ellátása során eredetileg közpénzből fizetett milliós szállásköltségének adatai még mindig titkosak.

Az ítéletre még várunk az ügyben, a pénztárbizonylatra már nem.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás