Cikkek

Lezajlott a választás, elküldik a közmunkásokat

Április 30-ával mindenhol kifutottak a „téli közmunkaprogramok”. Annak a legalább 50 ezer embernek, aki balszerencséjére ebben a programban volt közfoglalkoztatott, most, a munka ünnepe előtt egy nappal véget ért a 70 ezer forintos fizetés paradicsomi időszaka. Fokozza az elkeseredettséget, hogy nem is látszik a folytatás lehetősége. Videóriport.

Sem foglalkoztatási programok nincsenek számukra kiírva, sem olyan egyéni fejlesztési tervekre épülő további képzések, amelyek értelmet adnának például a téli négy hónapos alapkompetencia-képzésnek. „Mi lesz? 22 500 forint lesz” – mondják filmünk interjúalanyai. Persze konkrétan, személyre szólóan senki nem ígérte nekik, hogy lesz folytatás, de – nem meglepő- ezt a többség magától értetődőnek vette.

Lezajlott a választás, kifutottak a téli közmunkaprogramok from atlatszo.hu on Vimeo.

Tény, hogy még soha ennyi közfoglalkoztatott nem volt, mint idén márciusban: a választás előtti utolsó héten 230 ezer főről számolt be a Belügyminisztérium. Véleményes, hogy a közfoglalkoztatás ilyen mértékű felpörgetése valóban a választási kampány része volt, vagy csak véletlen egybeesésről van szó. Az viszont kétségtelen, hogy a programból tömegesen kikerültek csalódottak, sőt, kifejezetten becsapottnak érzik magukat.

Az észak-kelet magyarországi régió kistelepülésein élő romák például – ők teszik ki a téli közfoglalkoztatásba bevontak nagy részét – többségében a kormánypártra szavaztak, leginkább épp a közmunkaprogramok miatt. Ezek az emberek most dühösek és elkeseredettek. És félnek, beszélni sem nagyon mernek, mert nagy a tülekedés a kevés megmaradt közmunkáért. (Miskolcon például rendőrt hívtak a megrémült hivatalnokok a hét elején a közmunkás-felvételen kialakult tömegjelenetek miatt.)

Az általunk megkérdezett kistelepülési polgármesterek sincsenek könnyű helyzetben – többségük nem is vállalta névvel a véleményét – hiszen nekik kell szembenézni azzal a helyzettel, hogy a faluban máról-holnapra megint 50-100 emberrel többnek nincs munkája.

Ugyanakkor több polgármester arról számolt be az Átlátszónak, hogy kedden telefonon, illetve e-mailben kereste meg őket a helyi munkaügyi központ, illetve a Belügyminisztérium, azzal, hogy 24 órán belül adják meg, milyen közfoglalkoztatotti létszámra van igényük a május 18. – októberi 31. közötti időszakra. A megkeresésben nem a megkezdett képzésekhez illeszkedő programokról, hanem az úgynevezett hagyományos (árokgereblyézős, söprögetős) közfoglalkoztatásról van szó.

A kapkodás mindenestre arra utal, hogy megint politikai válasz született egy foglalkoztatási, szociális válságtünetre. Az emberek persze hálásak lesznek, hogy nem kell visszamenniük segélyre, és ez a hála – a program időzítése alapján valószínűsíthető – kitart a következő, őszi választásig.  A probléma politikailag releváns része ezzel meg is van oldva. Az egyszeri közmunkás foglalkoztathatóságának tényleges javítását, elsődleges munkapiacra való belépésének segítését meg eddig sem nagyon vette komolyan senki.

Becker András – Halász Áron

Megosztás