Hírek

Napi Mutyimondó: a TV2-eladás titkai

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

 

A TV2 ügylet titkai
A második legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna, a TV2 decemberi eladása mögött sokan kormánypárti oligarchákat sejtettek. A VS.hu kinyomozta, hogy újabb közvetett bizonyíték igazolja ezt az elméletet. A TV2-s üzletet tető alá hozó ügyvédi iroda vezető partnere ugyanis két másik olyan ügyletnél is segédkezett, amelyek a Fidesz gazdasági holdudvarának terjeszkedését célozták a médiában. Az egyik a Class FM kereskedelmi rádióadó alapítása, a másik pedig az RTL Klub felvásárlási kísérlete volt.

A csapból is Orbán Viktor
Az Átlátszónak sikerült újabb bizonyítékot szereznie arra, hogy a csapból is Orbán Viktor folyik. Az oknyomozó portál egy adatigénylés segítségével kiderítette, hogy az állami hírügynökség, az MTI dömpingáron adja a kis vidéki rádióknak a kormánypropagandát. A közrádiókon felül országszerte 27 magánrádióban dübörög a központosított állami hírfolyam, a közmédia futószalagon előállítja a maga uniformizált hírblokkjait, amiket aztán a rádiók megvesznek.

Simicskáék és a választási plakátok
Simicskáéknak sikerült kiszorítani a versenytársaikat a választási hirdetési piacról, nem mellesleg pedig a Fidesznek kedvezhet az, ahogyan a kormány módosította a reklámhordozókról szóló rendeletet. Eszerint nem lehet kihelyezni választási plakátot  villanyoszlopokon vagy közutak melleti plakáthelyeken. Pont ott, ahol Simicskáék közterületi cégeinek kisebb volt a piaci részesedése.

Paks-vita
Tovább dúl a vita a paksi atomerőmű bővítéséről, amelyről a múlt héten állapodott meg a magyar miniszterelnök Putyin, orosz elnökkel. A több ezermilliárd forintos adósság árán nyélbe ütött megállapodás hol jó üzletként jelenik meg a kormány hivatalos kommunikációjában, hol csak a szuverenitás miatt fontos. A vita hevében a kormánypárti közvéleménykutató vezetője véletlenül igazat mondott egy orosz lapnak nyilatkozva Orbán pálfordulásáról Moszkvával kapcsolatban, kénytelen is volt helyreigazíttatni a mondatait. A Pravda mindenesetre üdvözölte, hogy Magyarország végre leszámolt a zavaros európai álmaival, és keblére öleli Oroszországot, illetve pontosabban a Roszatomot, ami állam az államban. A volt köztársasági elnök, Sólyom László pedig arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt hogyan gyötörte őt Putyin az atomerőmű ügyében.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is! Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Egy új ász a közbeszerzési piacon
Az Átlátszó egy olyan cég hátterét tárta fel, amely rendszeresen nyerte a közbeszerzéseket az olyan nagyokkal, mint a Közgép, vagy a Swietelsky. Kiderült, hogy a West Hungária Bau nem újonc az építőiparban, de nevét ritkán hallani. Tulajdonosa, Paár Attila ott van a leggazdagabb magyarok között, jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, és a sportélet sem ismeretlen számára. És persze tovább tart a felcsúti polgármester cégének nyerőszériája: 25 milliárdért Békéscsabán csatornázhat.

Hernádi kontra Horvátország
A horvát Alkotmánybírósághoz fordult a MOL-vezérigazgatója, akit ottani korrupciós vádak miatt akarnak kihallgatni, és emiatt az Interpol-körözési listájára is felkerült. Ügyét gyorsított eljárásban tárgyalják. Hernádi Zsolt keresetét arra alapozza, hogy a zágrábi megyei bíróság szerinte megsérti alkotmányos jogait azzal, hogy nem hajlandó addig tárgyalni a letartóztatására kiadott határozat elleni fellebbezését, amíg nincs letartóztatva.

Nyomozás a Gyermekrák Alapítvány ügyében
Hűtlen kezelés miatt nyomozás indult a Gyermekrák Alapítvány ügyében. Az alapítvány vezetőjéről korábban az Index hírportál hozta nyilvánosságra, hogy az adományokból vásárolt betegszállítót saját céljaira használja. Az elnök szerint csak a szokásos éves rutinvizsgálat zajlik náluk, de valószínűleg megint csak ködösít.

Offshore cégek az EU-pályázatokon
Márciusban közölhetik az átláthatatlan cégek listáját: az eddig megvizsgált 15 ezer, uniós forrást elnyert cég közül mintegy 600 esetében van szükség további adatokra ahhoz, hogy tisztázni lehessen, nem minősülnek-e offshore cégnek.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A TASZ kisokost adott ki a január elsejétől érvényes új, közérdekű bejelentőket védő törvényről.

Hídpénz a Lánchídon, szándékosan félrefúrt fog és egyéb rémtörténetek kenőpénzről a Fizettem.hu portálról.

Eltűnt 120 millió doboz cigi Magyarországon: csaknem 2,7 milliárd szállal fogyott kevesebb cigaretta a legális piacon tavaly.
Az FTC és a zuglói pénzcsap: a Pesti Imre kormánymegbízott által elnökölt fradis kézilabdacsapat felé vezetnek egy elmarasztalt zuglói közbeszerzés szálai.

Schmitt Pál ráparkolt a buszmegállóra.

Egy szerencsejáték-szervező cégcsoport több mint 8 milliárd forintra perelte be az államot, mert szerinte jogszabályok útján ellehetetlenítették a vállalkozásukat.

Kaszás Gergő színésznek tuti receptje van arra, hogyan lehet ma Magyarországon színházpályázaton nyerni.

Hangfelvétel bizonyítja, hogy az új bukaresti magyar nagykövet mégis beszélt állami földvásárlási programról Erdélyben.

Putyin tagadja, hogy a világ legdrágább olimpiájára fordított 50 milliárd dollár egy jelentős része korrupciós csatornákon keresztül folyt el.

Egyre durvább a görög vesztegetési ügy: a hadiipari konszernek által fizetett milliós kenőpénzekkel kapcsolatban csaknem naponta tárnak elő új tényeket és bizonyítékokat.

A Transparency International interaktív szájbarágója a különböző szakkifejezésekről a pénzmosástól az adóparadicsomig.

Mong Attila

Megosztás