Hírek

Napi Mutyimondó: Simicskánál pukkan a pezsgő

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Bizonyára nemzeti érdek ezermilliárdokért, versenyeztetés nélkül pacsira orosz atomerőművet építeni, oroszoktól felfoghatatlan nagyságú megahitelt felvenni, évtizedesadósságba verni az országot, és mindenki hazaáruló, aki mást állít. Nagyjából így lehet összefoglalni Orbán Viktor energiapolitikáját, aki mit sem törődve azzal, hogy itthon semmilyen lényeges vita nem volt a paksi bővítés kérdéséről, a kétkedésnek helyet sem engedve Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin elnök kezébe csapva, gyakorlatilag meghatározta a következő jó pár évtizedet Magyarországon azzal, hogy két új blokkal bővítik az atomerőművet. Vicces részlet, hogy az előző ciklusban még ő támadta az akkori kormányt,  amiért az a csapat csukott szemmel szavazott az atomerőmű bővítéséről, és az oroszokkal folytatott akkori egyezkedést puccsként írta le. Érvek pro és kontra itt.

Tényleg csak azt kérem, hogy csókolózás ne legyen á lá Brezsnyev, amúgy a híres továrisi konyec plakátot nyugodt szívvel le lehet venni, és kiírni ugyanoda, hogy zdrásztvujtye továrisi.

Simicska Lajosnál mindenesetre ott a pont, a Közgépnél pezsgőt bonthatnak, jön a még nagyobb üzlet.

A múlt héten két nap is, órákon hallgatták ki a rendőrök tanúként Horváth Andrást, az adóhatóság kiugrott adóellenőrét  a több ezer milliárdos áfacsalás ügyében tett feljelentéséről. Ebben az is szerepel, hogy egyes esetekben felsőbb utasításra idő előtt, illetve eredménytelenül le kellett zárni olyan adóellenőrzést, ahol súlyos adócsalás gyanúja merült fel.

Lecsapott az Állami Számvevőszék….a Gazdasági Versenyhivatalra, és nem volt elégedett a hatóság 2008 és 2012 közötti működésével, gazdálkodásával. Az ÁSZ bírálatának egyik eleme az volt, hogy a GVH ugyan számos pályázatot kiírt a versenykultúra fejlesztésre, de az összeg fele a pályázók 13 százalékához jutott.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. 

77 millióért küldték szét a világban Orbán Viktor újabb elsőbbségi levelét: ebben a 2014-es választásokon való részévételre, és az ehhez szükséges regisztrációra buzdította a kettős állampolgárokat.

Tovább leckézteti az Átlátszó Kazincbarcika önkormányzatát: a lap azt szeretné elérni, hogy a város átláthatóbban működjön, ezért közérdekű adatigénylések sorozatát adja be. Legújabban a kazincbarcikai polgárok érdekében arra lenne kíváncsi, hogyan és mennyiért sikerült olyan buszmegállókat építeni, amelyekben le lehet ugyan ülni, de széltől, esőtől egyáltalán nem védik a buszra várakozókat. A polgármester elutasította az adatigénylést, a lap az adatvédelmi hatósághoz fordult.

Na most ehhez képest Amerikában egészen más problémákkal küszködnek. Kiderült, hogy péniszpumpákra herdálta az adófizetők pénzét az ottani egészségügyi rendszer. 2006 és 2011 között 172 millió dollárt költöttek péniszpumpákra, ezekben az években átlagosan évi 474 ezer igényt nyújtottak be a Medicare-ben, azaz a kormány egészségbiztosítási rendszerében a tagok. Ez azt jelenti, hogy a pumpák darabját az állam kétszer annyiért vette meg, mint amennyiért a felhasználók a kiskereskedelemben vagy online hozzájutottak volna.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Plakátolva keresnek egy kis lakást, villaházban a II. és XII. kerültben – miniszterimegbízottnak lenne.

Az amerikai titkosszolgálati botrány főszereplőjéről, Edward Snowdenről kiderült, hogy három évvel a kiszivárogtatás előtt az etikus hackelésről vett órákat Indiában.

Az Átlátszó által is közölt OffshoreLeaks cikksorozat nemzetközi visszhangjáról egy frissösszefoglaló.

Egy jó kis cikk a civil szervezetek támogatásáról, remekül megcáfolja azt a jobboldali összeesküvés elméletet, hogy minden civil szervezet Soros zsebében van, aki amúgy is az aranytojást tojó tyúk.
Szabadon engedték egy török miniszter vejét a korrupciós botrányban, de az eljárás folytatódik ellene.
Orosz üzletembereknek olajozta az ügyleteit az a New York állambeli honatya, akit páróra alatt ítélt el a bíróság korrupció és vesztegetés miatt.

 

Mong Attila

Megosztás