Hírek

Napi Mutyimondó: Simicska ölébe hull 431 milliárd

A Közgép kifejezetten jobban teljesített tavaly – végre egy magyar cég, amelyiknek jól megy. A Fidesz gazdasági háttérembere, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégnek az egyébként válság sújtotta magyar gazdaságban is sikerült jelentősen növekedést produkálnia. Az Átlátszó összeszámolta, hogy hány pályázaton, mennyi (uniós vagy magyar) közpénzt lapátoltak ki a különböző építkezéseken keresztül, és megdöbbentő szám jött ki. Egyedüliként, vagy konzorciumban a tavalyi magyar költségvetési hiány felét a Közgéphez áramoltatták a büdzséből, összesen 431 milliárd 872 millió 945 ezer 311 forintot. Az Index egy paraszthajszállal kevesebbet számolt, de ez már ilyen nagyságrendben tényleg kerekítési hiba. Szerintem Simicskánál is.

Lázár János megnyilatkozott a tavaly év végi vadászat ügyében, amin 913 fácán lőttek ki, és amelyen a vendégek szerint a politikus állta a becslések szerint alsó hangon is 5 millió forintos cechet. A kormányszóvivői iroda szerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csak vendég volt, és ki is fizette a soponyai vadászat árának rá jutó részét. Azt viszont továbbra sem tudjuk, pontosan ki volt a vendéglátó, és annak személye nem összeférhetetlen-e Lázár politikusi megbízatásával. A kabinetfőnöke még azzal is elbüszkélkedett, hogy az állam kifejezetten jól járt a vadászattal, mert méltóztatták az adót is befizetni a fácánok után.

Egyelőre nem jött össze az egyik Fideszes oligarchának az a terve, hogy egyetlen euróért megvegye a Raiffeisent, az osztrák tulajdonosok ennyiért mégsem adják el a bankot. Túl nagy veszteséggel tudnának csak kiszállni a pénzintézetből, amelyet egy részben állami, részben egy Fidesz-közeli üzletember kezében lévő törpebank nézett ki magának. Még persze lehet, hogy lesz az ügyletből valami, csak tovább kell rontani a banküzletet – lám a TV2-őt is hosszas alkudozás után végül sikeresen megvásárolták, gyakorlatilag készpénz nélkül olyan üzletemberek, akik maguk sem tagadták, hogy nem csak magukat képviselik, és a piac Fideszes oligarchákat sejt mögöttük. A  tulajdonuktól a magyarországi viszonyok miatt szabadulni igyekvő külföldiek inkább hiteleztek nekik, csak vigyék a portékát.

Újabb eset, egy szolnoki ügy bizonyítja, hogy az adóhatóságtól távozott és a nyilvánossághoz forduló egykori adóellenőr állításai egyáltalán nem légből kapottak az üzemszerűen működő áfacsalásról. Egy budaörsi telephelyű cég külföldről szerzett be tejet, amit magyar vállalkozások révén hipermarketeknek értékesítetek. Az eladott tejet áfával terhelten adták tovább, adót viszont nem fizettek, a módszerrel az elmúlt két évben közel egymilliárd forintot csaltak el, amíg le nem leplezték őket. Nagyjából már lehet tudni tehát, hogy miért ennyivel olcsóbb a szlovák tej. Egy képviselői kérdésre adott válaszból közben az derült ki, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint Horváth András állításai a politikai viharkeltés kategóriájába tartoznak, “minden konkrétumot nélkülöző vádakon alapulnak”.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A másutt piaci alapon és egyébként nálunk is nyereségesen működő popzenére nálunk milliókat költenek az adófizetők pénzéből, a támogatást a miniszter gyakorlatilag zsebből osztogatja. A lényeg, hogy kapott belőle a Fidesz kampánydalának szerzője.

Egy fideszes földnyertes cége miatt javasolnak vádemelést: egy önkormányzati képviselő cége úgy nyert el állami földbérleteket, hogy székhelye fiktív volt.

Olaszországban az öt évvel ezelőtti földrengés utáni helyreállítás pénzeivel csalhattak. Mondjuk az se semmi, hogy a hatalmas Haiti földrengés segélyeivel sem számolt el senki rendesen.

Törökországban 350 rendőrt rúgtak ki az egyre terebélyesedő korrupciós botrányban, amelynek politikai következményei is jelentősek.

Összesen 2 milliárd dolláros bírságot fizet a JP Morgan befektetési bank a Madoff-féle piramisjáték miatt.

A Microsoft arra kötelezi üzleti partnereit, hogy antikorrupciós tréningeken menjenek keresztül.

Nyolcvan nyugdíjas New York-i tűzoltót és rendőrt vádoltak meg, mert csaltak. Úgy jutottak 400 millió dollár összértékben mindenféle kedvezményhez, hogy azt állították, a szeptember 11-ei terrortámadás során szenvedtek lelki traumát.

A Forma-1 vezér, Ecclestone újra pereskedhet, pedig még a kenőpénz ügyének sincs vége.

Pénzmosás-ügybe keveredett az egyik francia humorista. Furcsa pénzátutalásai voltak Kamerun irányában.

Kínában nem túl sikeres a pártlap korrupció ellenes online játéka. Közben egy korábbi hivatalonokot azzal vádolnak, hogy smaragdokkal vesztegették meg.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

Mong Attila

Megosztás