Cikkek

MagyarLeaks: Korrupt rendőrök fedezték a járulékcsaló bűnszervezetet?

Évek óta zavartalanul működhetett egy járulékcsalásra specializálódott céghálózat, amely milliárdokkal károsította meg a költségvetést. Az atlatszo.hu birtokába került a banda egyik kiugrott tagjának vallomása, aki azt állítja, rendőri segítséggel működött a bűnszervezet. A rendőrségnek címzett vallomást nyilvános cégadatok is alátámasztják. Tavaly óta bujkáló forrásunkat szeptemberben elfogták, a férfi ellen sikkasztás gyanúja miatt folyik büntetőeljárás. Hogy miért annak kell bíróság elé állnia aki borított, arról a hatóságok egyelőre hallgatnak.

*****

A rendőrség szeptemberben jelentette be, hogy 23 gyanúsítottat vettek őrizetbe egy országos rajtaütés következményeként, amit a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb akciójának aposztrofáltak. A rendőrök egy olyan bűnszervezettre csaptak le, akik mintegy tízezer embert károsítottak meg: elsikkasztották a járulékaikat. Hogy ez ugyanaz az ügy-e, amelynek egyik szereplője több mint egy éve kereste a nyilvánosságot történetével, miközben bujkált és a rendőrség körözte, azt nem tudjuk biztosan. Mindenesetre nagyon hasonló történettel kereste meg az Átlátszót először még 2012-ben K. Attila, aki azt állítja, maga is tagja volt egy ilyen bűnszervezetnek.

„Többmilliárdos járulék és adócsalást kívántam  leleplezni, de belekevertek egy ügybe. Hangfelvétel igazolja hogy az életemre törnek. Van bizonyítékom. Sajnos olyan volt rendőrtisztek, és aktív rendőrök, vámosok vannak benne, hogy miattuk nem fordulhatok a hatósághoz. NAV, Rendőrség, Ügyészség tájékoztatva lett. Annyit, hogy a …. Security áll a piramis tetején, egy több cégből álló szervezet 1700 fő után nem fizet járulékot, áfát, fiktív számlát fogad és bocsát ki.” – állt forrásunk első, álnéven írt emailjében. A titkozatos bejelentőről csak most derült ki számunkra, hogy azonos lehet a Kaposváron idén szeptember 13-án mesébe illő körülmények között elfogott K. Attilával, aki ellen a kapos.hu tudósítása szerint kilenc elfogatóparancs volt érvényben, és aki hamis szlovén személyivel és parókával álcázva bujkált a rendőrök elől.

K. Attila birtokunkba került vallomása (PDF) szerint a bűnszervezet célja az volt, hogy a cégeik által legálisan elvégzett munkák után mentesüljenek az adó- és járulékfizetés alól.  „Az alkalmazottakat bejelentik, csak nem fizetik meg utánuk a járulékokat. Amikor egy cég tartozása eléri a 100 milliót, akkor azt külföldinek eladják” – írta nekünk K. Attila, aki még szabadlábon volt, amikor álnéven írt emailekben fordult az Átlátszóhoz történetével. K. szerint a csoport mintegy 1700 embert – biztonsági őröket, takarítókat – károsított meg ily módon, valamint milliárdos értékben a költségvetést is. A bűnszervezet forrásunk szerint tíz éve működik, a csalássorozatot állítása szerint rendőrök és NAV-osok is segítették.

K. Attila vallomásában – amit a Budapesti Rendőrfőkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának címzett – közel húsz céget sorol fel, amelyek érintettek voltak a csalásban. A nyilvános cégadatok alátámasztják forrásunk állításait. Az általa fővállalkozóként emlegetett cégek milliárdos árbevétellel rendelkeztek, az alvállalkozóként említett cégek zöme – a cégneveket a nyomozás érdekeire való tekintettel kitakartuk – pedig szerepel a NAV 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők listáján. A cégek nagy része már megszűnt, vagy épp megszűnőben van, közülük többet valóban külföldi állampolgárok nevére írattak.

A K. Attila mozaikos közléseiből körvonalazódó kép szerint a férfi néhány éve kapcsolódott be a bűnszervezet munkájába, a vezetőkkel pedig 2011 nyarán romlott meg a kapcsolata. Utolsó munkanapján még felvett 62 millió forint készpénzt egy bankfiókban – azt állítja, hogy nem lopta el, mégsem igazán világos, mi lett az összeg sorsa. Ezután eltűnt és bujkálni kezdett, mert állítása szerint fenyegetéseket kapott. A rendőrség körözést adott ki rá. „Már rég ki akartam szállni az egészből, de nem hagyták, arról nem beszélve, hogy bosszút esküdtek, ezért nincs családom. Inkább elhagytam őket, mint hogy a 4 hetes fiamat elrabolják” – indokolta a rejtőzködést.

Forrásunk azt állítja, azért nem adta fel magát a rendőrségen, mert nem bízik a hatóságban, szerinte ugyanis bizonyos rendőrök is nyakig benne vannak a történetben. Állítása szerint két rendőrtiszt havonta 1-1 millió forintot kapott a bűnszervezettől, annak vezetőjét pedig ugyancsak egy rendőrtiszt segítette lőfegyverek megszerzésében. Volt főnöke „hangoztatta, rendőrökkel jár vadászni, neki nem gond valakit kivonatni a forgalomból” – fogalmazott K. Attila.

A rendőrségtől szerettük volna megtudni, pontosan mivel gyanúsítják a Kaposváron elfogott férfit, és hogy mire számíthat cserében azért, hogy részletes bejelentést tett a bűnszervezet működéséről. Kérdéseinkre a rendőrség többszöri megkeresésre sem válaszolt érdemben, az ORFK annyit közölt, hogy adatvédelmi okok miatt nem áll módjukban tájékoztatást adni. A Fővárosi Ítélőtábla tájékoztatása szerint „a K. Attila ellen sikkasztás ellen (sic – a szerk.) indult ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2014. május 20-án 9 órai kezdettel nyilvános ülést tart”.

Oroszi Babett

(Folytatjuk)

 

Megosztás