Cikkek

Te kinek fizettél ma? Kövesd a korrupció piaci árának alakulását!

Magyarországon nem ismeretlen a kenőpénz vagy hálapénz fogalma. Nap mint nap fizetünk kisebb-nagyobb összegeket orvosoknak, hivatalnokoknak, rendőröknek, vezetésoktatóknak ‒ a lista végtelen. Az atlatszo.hu a nemzetközi ipaidabribe.com  („kenőpénzt fizettem”)  projekt hazai megvalósításával szeretne átfogó képet adni arról, mennyi kenőpénzt vagy hálapénzt fizetnek a magyar állampolgárok a különböző szakmák és szektorok képviselőinek.

Te kinek fizettél ma? Kövesd a korrupció piaci árának alakulását! from atlatszo.hu on Vimeo.

Miért?

Magyarországon nem ismeretlen a kenőpénz vagy hálapénz fogalma. Nap mint nap fizetünk kisebb-nagyobb összegeket orvosoknak, hivatalnokoknak, rendőröknek, vezetésoktatóknak ‒ a lista végtelen. Tizenötmillió forintot érő Nokiás dobozunkkal még a BBC kenőpénzügyi szótárába is bekerültünk. A Transparency International Globális Korrupció Barométere pedig a legutóbb azt mutatta, Magyarországon minden negyedik ember szerint komoly problémát jelent a korrupció. Te is tehetsz a hétköznapi korrupció ellen, olvass tovább, és ismerkedj meg az atlatszo.hu legújabb projektjével.

A cél

Az atlatszo.hu a nemzetközi ipaidabribe.com  („kenőpénzt fizettem”)  projekt hazai megvalósításával szeretne átfogó képet adni arról, mennyi kenőpénzt vagy hálapénzt fizetnek a magyar állampolgárok a különböző szakmák és szektorok képviselőinek. A jó hír, hogy a Globális Korrupció Barométer válaszadóinak majdnem fele hisz abban, hogy a hétköznapi emberek tehetnek a korrupció megszüntetése érdekében. Mi ezzel száz százalékban egyetértünk. És igen, te is tudsz ebben segíteni.

Hogyan fog működni?

Az elkészült fizettem.hu oldalon megoszthatod majd a saját történetedet arról, hol, mikor, ki és mennyi kenőpénzt fizettetett veled, esetleg te önszántadból miért gondoltad azt, hogy jó ötlet, ha adsz valakinek pénzt. Sőt, azt is megírhatod, ha visszautasították, vagy te utasítottad vissza a felajánlott összeget.

Konkrét nevektől mentes történeteket gyűjtünk, ennek érdekében a beküldött szövegeket számítógépes úton anonimizáljuk, majd publikáljuk az oldalon, és a történetben bevallott összegek alapján folyamatosan nyomon követjük, hogy az egyes szektorokban mennyi kenőpénzt, hálapénzt fizetnek az emberek. Megmutatjuk, hogyan alakul a korrupció piaci ára Magyarországon.

Külföldi példák

Az atlatszo.hu a – többek között már – Görögországban, Kenyában, Marokkóban, Ukrajnában és Pakisztánban már működő ipaidabribe.com koncepcióját veszi át, de emellett léteznek még hasonló oldalak. Az fcpamap.com oldalon az Egyesült Államok 1977-ben életbe lépett külföldi megvesztegetésekkel foglalkozó törvénye alapján hozott ítéletek büntetési összegei láthatók. (Magyarországnál a BAE Systemsre Gripen-ügyben kiszabott 400 millió dolláros büntetést listázták.) A Bribespot pedig az ipaidabribe.com-hoz hasonló projekt, amely térképen gyűjti a hétköznapi korrupciós ügyeket a világ országaiból.

Hogyan csináljuk?

Az oldal elindításához egymillió forintra van szükségünk, amelyet adományok útján gyűjtünk össze. Segíts te is, hogy létrejöjjön a fizettem.hu!

Az adományokat 2013. szeptember 3-től október 3-ig gyűjtjük. Az adománygyűjtés állását az atlatszo.hu-n és a Facebook oldalunkon tudod nyomon követni.

Hogyan segíts?

Adományodat banki átutalással az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán juttathatod el nekünk. A megjegyzés rovatba írd be: fizettem. (Ha külföldről utalnál, akkor ezek az adatok is kellenek: IBAN: HU03 1620 0216 0014 1891 0000 0000 SWIFT: HBWEHUHB) PayPalon keresztül is küldhetsz nekünk támogatást a projektre (ott is van megjegyzés rovat, használd!): azonosítónk [email protected].

Pólót is rendelhetsz (amit akár tőlünk személyesen vehetsz át az irodánkban), az is a támogatás formája, rendeléskor mindenképp írd bele a megjegyzés rovatba, hogy fizettem, így tudjuk, hogy most ezt a projektet támogatnád a vásárlással.

Egymillió forint nem kevés: 250 embernek kell ehhez mondjuk 4000 forintot utalnia (az 2 mozijegy meg egy üdítő ára) vagy 166 embernek 6000 forintot. Bármennyit is utalsz, az segít a projekt megvalósításában. A támogatásodat egy remek fizettem.hu matricával is megháláljuk, ha megírod a postacímedet a [email protected] címre.

Mi történik, ha nem jön össze a pénz?

Szerintünk minden magyar szeretne átlátható és korrekt társadalomban élni. Miért is ne jönne össze egymillió forint egy ilyen projektre? De ha mégsem jön össze, az atlatszo.hu munkatársai és önkéntesei dolgoznak majd azért, hogy az alacsonyabb keretből is létrejöjjön az oldal. Mindenképpen megcsináljuk, de szeretnénk, ha segítenél nekünk ebben.

A csapat

A fizettem.hu megvalósításán ők dolgoznak:

Asbóth Márton, az atlatszo.hu jogásza
Le Marietta, az atlatszo.hu újságírója
Maróy Ákos, az atlatszo.hu egyik alapítója és informatikai munkacsoportjának vezetője
Mészáros Gergely, az atlatszo.hu önkéntese
Vitrai Edit, a fizettem.hu önkéntes projektmenedzsere
és további atlatszo.hu-s munkatársak és önkéntesek

Hosszú távú terveink

Az atlatszo.hu nagy hangsúlyt fektet arra, hogy netes eszközökkel tegye átláthatóbbá a magyar valóságot és elősegítse a politikai döntéshozók elszámoltathatóságát. Ezért indítottuk el 2011-ben a MagyarLeaks szivárogtató szolgáltatást és 2012-ben a KiMitTud.org nevű közérdekű adatigénylő oldalt.

A fizettem.hu arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a kenőpénz vagy hálapénz fizetése is korrupció. Egy átlátható és korrekt társadalomban szeretnénk élni, ezért indítjuk útjára ezt a projektet, amely szerintünk hosszú távon hozzásegíti a magyarokat ahhoz, hogy megfelelő kritikával tekintsenek a hétköznapi korrupcióra. Csatlakozz te is a kezdeményezésünkhöz és támogasd az oldal elindulását!

A videó elkészítésében közreműködött Barkóczi Dávid, Balog Zsolt, Halász Áron és Le Marietta. A videóban felhasznált zenét Monkeynecknek köszönjük: Daft Punk – “Get Lucky” Monkeyneck Remix feat. Judie Jay & Marge. A fizettem.hu kampányképét Tóth Csaba készítette.

Megosztás