Cikkek

Tarol a Thália Színház a fesztiválkollégiumnál, mindkettőt Kálomista Gábor vezeti

Kálomista Gábor filmes producer, a Thália Színház menedzserigazgatója másfél éve vezeti a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fesztiválkollégiumát, amely egyáltalán nem fukarkodik, ha a menedzserigazgató színházáról van szó. Tavaly az összes színház közül a Thália kapta a legtöbb támogatást, és a sikerszéria idén is folytatódott. A fesztiválkollégiumnál nemcsak a Kálomista-féle színház tarolt, egy másik pályázati bíráló, Zimányi Zsófia magáncége is kapott néhány millió forintot. A támogatotti listán előkelő helyet foglal el a debreceni Csokonai Színház, Vidnyánszky Attila (egykori) munkahelye, de a Vitézy Zsófia vezetésével működő Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ is ügyesen pályázott.

*****

2011 végén a kormány átalakította a magyar kulturális élet egyik legfőbb mecénás szervezetét, a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Az NKA éléről Jankovics Marcell 2011 októberében távozott, helyére L. Simon László került, akinek még egy törvényt is írtak, nehogy elveszítse ezt a posztot. A kormányváltás előtt az NKA-ban 16 szakkollégium működött (ezek döntöttek a szétosztható pénzek sorsáról), ez a szám az átalakítás után majdnem a felére csökkent, alig 9 szakkollégium maradt meg a 16-ból. Az új rendszer 2012 januárjában lépett életbe, előtte nem sokkal jelentették be, hogy a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának élére Kálomista Gábor filmes producer kerül.

Korábbi cikkeink a témáról

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

„Magát is most megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

Közzétesszük a filmes adóslistákat

MMKA-dosszié: Kálomistáék milliárdját nem vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

Megátalkodottan titkolja közérdekű adatait az MTVA – megint bepereltük

Mérték médiaelemzés: Mecénások kérték

216 millióért rendeltek Kálomistától tévésorozatot

Az NKA 2012-ben majdnem 6 milliárd forintot oszhatott szét, 2013-ban ez az összeg 11 milliárd forintra nőtt. Ez egyáltalán nem kevés pénz, csak összehasonlításként: 2006-2010 között a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) a teljes magyar filmes ipar finanszírozására évente átlagosan 4,5 milliárd forintot kapott. Az NKA-n belül az egyik legmagasabb összeget a Kálomista-féle Kulturális Fesztiválok Kollégiuma (ismertebb nevén a fesztiválkollégium) költhette és költheti el. A szakkollégium 2012-ben 700 millió forintot kapott, 2013-ban pedig már 1 milliárd forintot.

Arról, hogy ezt kinek adják oda, egy hatfős bizottság dönt. A fesztiválkollégium bizottságában két személy is kötődik a Thália Színházhoz, Kálomista Gábor menedzserigazgatón kívül a döntőbizottság tagja még Zimányi Zsófia is, aki korábban volt a Thália igazgatója. Zimányi 2011 decemberében távozott a színház éléről, őt váltotta a Bereményi Géza-Kálomista Gábor duó. És a történet itt kezd igazán izgalmassá válni, mégpedig azért, mert a Thália tavaly és idén is tarolt a fesztiválkollégiumos pályázatokon.

A fesztiválkollégium hat tagú döntőbizottsága

Kálomista Gábor, producer, a Thália Színház menedzserigazgatója

Héra Istvánné, a Foklórfesztiválok Magyarországi Szövetség;nek elnöke

Inkei Péter, a Kelet-Közép-Európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány igazgatója

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője

Bodrogai László, a Magyar Turizmust Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága igazgatója

Révész Mária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főtanácsadója

2012-ben a színháznak összesen 27 millió forintot ítéltek meg, ennyi pénzt egy színház sem kapott. A második legmagasabb támogatást, 22 millió forintot a Gyulai Várszínház zsebelte be a fesztiválkollégiumtól, a harmadik legtámogatottab színház pedig 20 millió forintos támogatással a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház volt. A top 5-be simán feljutott a debreceni Csokonai Színház is, amit akkoriban Vidnyánszky Attila vezetett. Az igazgató idén hagyta ott az intézményt, hogy a Nemzeti Színház élére állhasson. A debreceni intézmény Kálomistáéktól 12 millió forintot kapott.

Ugyanebben az évben egyébként a szadadkai Kosztolányi Dezső Színház1,5 milló forintot, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 2 millió forintot, a kecskeméti Katona József színház pedig összesen 3 millió forintot nyert – tizedannyit, mint amennyit a Thália kapott.

A favorizált színházaknak a 2013-as év sem alakult rosszul. Sokatmondó adat, hogy idén összesen 3 nap volt, amikor összeültek dönteni a szakkollégiumi tagok (május 8., május 29., július 4.,), és ezek közül egy sem telt el úgy, hogy a Tháliának ne ítéltek volna meg néhány millió forintot. A színház idén eddig 60 millió forintot nyert, ennél magasabb összeget (80 millió forint) csak a Móricz Zsigmond Színház kapott. A Csokonai Színháznak 2013-ban is sikerült bekerülni a legtámogatottabb színházak közé, sőt, s még javítani is tudott: az 5. helyről a 3. helyre lépett elő. Negyedik lett a listán a Pécsi Horvát Színház, amely 20 millió forintot kapott. Idén egyébként jobb éve volt a Kolibri színháznak is, hiszen 2013-ban már 2 millió forint helyett 14 millió forintot kapott.

Az összesített listákon ugyanazok szerepelnek, első helyen áll a Móricz Zsigmond színház a maga 100 millió forintos támogatásával, őt követi a Thália a második helyen, amely Kálomista 1,5 éve alatt összesen 87 millió forintot kapott a fesztiválkollégiumtól. Ez a Thália éves költésvetésének közel a tizede – a színház évi 1 milliárd forintból gazdálkodik. A Csokonai Színház a 3. lett a listán.

A tagokhoz köthető nyertes intézmények között nemcsak a Tháliát érdemes megemlíteni. Kálomista színháza mellett sikeresen pályázott egy másik pályázati bíráló, Zimányi Zsófia magánvállalkozása is, a Pentaton Művész és Koncertügynökség Kft. A cégnek 2012-ben összesen 6,5 millió forint támogatást ítéltek meg Zimányi (vagy ahogy a cégkivonatban olvasható, Dr. Kolosi Tamásné) közvetlen munkatársai. A Pentaton kétszer nyert: egyrészt kapott 4 millió forintot a Rózsavölgyi Szalon turisztikai programsorozatának megvalósítására (a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője Zimányi Zsófia), ezen felül nyert még 2,5 millió forintot a Pár-beszéd című, ugyancsak a Rózsavölgyi Szalonhoz köthető rendezvénysorozat megvalósítására. Zimányi a saját cégével kapcsolatos döntésekben nem vett részt, ahogyan Kálomista Gábor sem szavazott a Tháliás döntéseknél.

Jól szerepelt, az NKA-tól összesen 75 millió forint támogatást kapott a pályázatokon a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is, amely többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezéését intézi. A fesztivált évekig Zimányi Zsófia vezette, posztját most Vitézy Zsófia, Orbán Viktor rokona, a BKK-vezér Vitézy Dávid testvére tölti be.

Oroszi Babett

Infografika: D. Kovács Ildikó

 

Megosztás