Cikkek

Lex Átlátszó újratöltve: Ezt se írja alá, Elnök Úr!

Ismét elfogadta az Országgyűlés, de ismét megvétózhatja a köztársasági elnök az információszabadságról szóló törvény módosítását. Az új rendelkezésekről végül mindenképp az Alkotmánybíróságnak kell döntenie: Áder János most megkapta a lehetőséget a kormánypártoktól arra, hogy ezt a döntést ő kezdeményezze.

Az Alaptörvény jellemzően ugyan inkább szűkítette a korábbiakhoz képest az alkotmánybírósági kontroll lehetőségét, de a törvények esetében gyakorolt köztársasági elnöki vétójogot kiterjesztette, és így elérte, hogy az elnökön trükközéssel se lehessen keresztülvinni olyan törvényt, ami szerinte alaptörvény-ellenes. Így aztán Áder János a tegnap másodszorra is elfogadott, Lex Átlátszónak nem csak általunk nevezett és továbbra is szégyenteljes Infotörvény-módosítás tekintetében sem maradt eszköztelen: az Alaptörvény erre az esetre azt mondja ki, hogy ha a politikai vétóval visszaküldött törvényt az Országgyűlés módosítja, az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata tartalmi okból a módosított rendelkezések tekintetében kérhető.

Márpedig az Országgyűlés a törvényt módosította, az új rendelkezések pedig sértik az Alaptörvényt, sértik a közérdekű adatok nyilvánosságához és a bírósági jogorvoslathoz fűződő alapjogokat. Az új rendelkezések szerint „[a] közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának átfogó, számlaszintű, illetve tételes ellenőrzésére irányuló adatmegismerésekre külön törvények rendelkezései irányadók. Ha erre való hivatkozással az adatigénylés elutasításra kerül, az adatigénylő az Infotv. 52 . §-a alapján a Hatóságnál bejelentéssel vizsgálatot kezdeményezhet.” Ahogy az új szövegről még módosító javaslat korában megírtuk: ezek a rendelkezések ugyanúgy parttalan megtagadást tesznek lehetővé, mint az eredetileg elfogadott szöveg. csak a módszerek maradtak, de az eredmény ugyanaz. Egy tekintetben azonban romlott a helyzet: az új szövegnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárást emlegető része ugyanis egyértelműen arra irányul, hogy kizárja a bírói felülvizsgálatot. Ez pedig egy olyan új alaptörvény-ellenességi ok, aminek vétót kell érnie.

Bizottsági módosító az infotörvény-módosításhoz: a lényeg változatlan

A kormánytöbbség az Áder-vétó után másodszor is nekifut az információszabadságról szóló törvény módosításának. Az eredeti szöveghez mérten szűkülhet, de továbbra is parttalan megtagadási hivatkozást ad az Infotv.-nek a közadatokhoz való hozzáférést korlátozó módosítása. Tovább a teljes cikkre.

Nem csak szerintünk, hanem az előző szöveggel szembeni vétó szerint is: Áder János akkor azt írta egy jóval kevésbé egyértelmű törvényszövegre, hogy azt azt azért tartja aggályosnak, mert „[a] jogalkalmazó számára az a téves következtetés vonható le, hogy a külön törvények szerint lefolytatott eljárásban érintett személyeket megillető jogorvoslat lehetősége megszűnik”.

A bírói jogorvoslat korlátozása azonban itt már nem téves következtetés, hanem eredmény. A eljárási lehetőség és az ok is megvan tehát az újabb vétóra.

Sepsi Tibor

 

Megosztás