Adatigényléses perek

Másodfokon is elbukott az MTVA adateltitkoló stratégiája

Csütörtöki másodfokú, jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla megerősítette a Fővárosi Törvényszék ítéletét, mely szerint az MTVA köteles kiadni a Várhegyi Attila, volt fideszes pártigazgató és szolnoki polgármester cégével kötött szerződéseket.

Tavaly júniusban fordultunk közérdekű-adat igényléssel a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz, hogy megismerjük az MTVA és a Prestige Media közti szerződéseket, illetve az ezekhez kapcsolódó dokumentumokat. A rövid, majd hosszú távú kommunikációs tanácsadásra szerződtetett céggel kötött szerződés(eke)t, a teljesítési igazolásokat és magát a Prestige által nyújtott szolgáltatást, a szerződés keretében elkészült szakértői anyagot az Alap szokásához híven nem adta ki. Az adatokért indított perünk során több tárgyaláson át, egyre nevetségesebb indokokkal akadályozta az ítélethozatalt az alperes. Ezek között hivatkoztak üzleti titokra, szellemi tulajdonra, valamint arra is, hogy nem pontosan adtuk meg a kérdéses cég nevét – miközben megtagadásukból kiderült, tudják, miről beszélünk.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete tavasszal kötelezte az adatok kiadására az MTVA-t, de ők tovább húzták az időt és másodfokon fellebbeztek. A per során kiderült, hogy más cégtől nem kért be ajánlatot az MTVA, amikor Várhegyiékre osztották a komunikációs feladatokat. A fellebbezésük azonban a korábbiakhoz hasonlóan nélkülözte a megtagadási indokok alátámasztását és ezt az Ítélőtábla is észlelte. Most tehát 15 napja van az MTVA-nak, hogy kiadja a Várhegyi Attila cégével történt együttműködés dokumentumait, hogy kiderüljön, mennyi közpénzt folyattak a Fidesz volt pártigazgatójához.

Másodfokon is elbukott az MTVA adateltitkoló stratégiája from atlatszo.hu on Vimeo.

Tovább az MTVA-dossziéra

Fotó: innen.

Megosztás