Cikkek

Egyetemi diplomája sincs a zöldhatóság vezetőjének?

Meghiúsult az OKTVF főigazgatójának parlamenti számonkérésére tett kísérlet: a kormányoldal összezárt Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin mögött. Pedig nem sikerült eloszlatnia a doktori címének eredetét és az egyetemi végzettségét övező homályt, szakmai életrajzát pedig többszöri kérésre sem hozták nyilvánosságra, mert „nem közérdekű adat”. Az atlatszo.hu kiderítette, hogy Tolnainé környezetmérnöki végzettsége egy továbbképzést takar, és hogy az őt doktorrá avató „egyetem” amerikai székhelyén a Manowar metálzenekar kiadója működik. A rendőri vezetőket is maga mögött tudható álegyetemet működtető lovagrend Magyarországon egy olyan testőrszövetséggel áll szimbiózisban, amely a Belügyminisztérium évtizedes partnere.

*****

Meghiúsult az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF, avagy az országos  zöldhatóság) vezetőjének parlamenti számonkérésére tett kísérlet: az országgyűlés fideszes többségű Fenntartható Fejlődés Bizottsága ugyanis a május 7-i ülésén leszavazta a meghallgatás napirendre tűzését. Ezt követően a bizottság egyik tagja, Kepli Lajos jobbikos képviselő sajtótájékoztatón követelte a főigazgató visszahívását Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, a főigazgató körüli botrányokra hivatkozva. Kepli szerint a bizottság kormánypárti tagjai a miniszterrel történt egyeztetést követően szavazták le a meghallgatást, és egy az Átlátszónak névtelenül nyilatkozó forrás is úgy tudja, hogy többször volt már egyeztetés ez ügyben a bizottság és a kormány tagjai között. Egyes bizottsági szavazások eredménye viszont arra utal, hogy a bizottságban ülő kormánypárti képviselők egy részének is kezd elege lenni abból, hogy sorozatban olyan döntésekért tartják a hátukat, melyeket csak delegáló pártjuk nyomására szavaznak meg.

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), avagy az országos zöldhatóság főigazgatója, az ország első számú környezetügyi közigazgatási szervezetének vezetője. Az egykori SZDSZ-es politikust tavaly még a szakminiszter is kitüntette „közigazgatási tevékenysége elismeréseként”, miközben az általa vezetett hatóság kritikán aluli működése parlamenti interpellációk tucatját inspirálta, a főigazgatónak pedig még a doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte. Tovább az előző cikkre.

A főfelügyelőség vezetője, Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, vagy ahogy korábbi cikkünk egyik nyilatkozója emlegette, „Tüzépes Kati” annak ellenére élvezi felettese bizalmát, hogy szakmai életrajzát és doktori címének eredetét továbbra is homály övezi. Első cikkünk megjelenése után a témával az Országgyűlés is foglalkozott: Jávor Benedek országgyűlési képviselő (Párbeszéd Magyarországért) kérdéseire Fazekas Sándor szakminiszter Tolnainé rátermettségéről beszélt nagy elismeréssel. Sőt, Fazekas egyenesen azzal vádolta a zöldhatóság vezetőjével kapcsolatban kritikát megfogalmazókat, hogy a kifogásaik valódi oka az, hogy a zöldhatóság által egy év alatt kiszabott bírságok mértéke 2008 és 2011 között 13 millió forintról 350 millió forintra nőtt.

Jávor Benedek blogján több bejegyzésben sorolta a zöldhatóság vezetőjével és a hatóság működésével kapcsolatban felmerült kifogásokat, illetve részletezte a főigazgató korábbi pozícióból adódó sokirányú politikai kötődéseket. A képviselő beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz, mivel az országos zöldhatóság titokban tart számos olyan információt (egyebek mellett a hatóság gazdálkodására és külső szerződéseire vonatkozó adatok hiányoznak), amelyeket a közvéleménynek törvény adta joga lenne megismerni.

Továbbképzés volt a környezetmérnöki kurzus

Tolnainé egyetemi végzettségével, korábbi szakmai tapasztalataival kapcsolatban továbbra sincs nyilvánosan elérhető adat – az előző cikkünkben is hivatkozott, meglehetősen hiányos, sok évvel ezelőtti politikai önéletrajzon kívül. Az atlatszo.hu megszerezte a Tolnainé által a Pannon Egyetemen 2007-ben leadott, a Pécs melletti kökényi hulladéklerakóról írt diplomamunkáját. Az egyetem Környezetmérnöki és Kémiai Technológiai szakán környezetirányítási szakértői szakirányon leadott dolgozat azonban nem alapdiplomához, hanem egy 4 féléves szakirányú továbbképzés lezáráshoz volt szükséges. E továbbképzés alapfeltétele, mint ez a „diplomamunka” 2. oldalán is olvasható, „megalapozott környezetmérnöki tudás és a hulladékgazdálkodás alapos ismerete” volt.


Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin által a Pannon Egyetemen 2007-ben leadott diplomamunka címoldala. Fotó: atlatszo.hu

Ez a dolgozat egy általunk megkérdezett szakértő szerint elfogadható, közepes szintű munka. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy a továbbképzésre kvalifikáló egyetemi alapdiplomát mikor és hol szerzett a zöldhatóság vezetője.  Feltételezhető, hogy Tolnainé a valószínűleg jogtalanul használt doktori címéhez alapul szolgáló, a Pro Deo University által szervezett biztonsági képzés elvégzését igazoló oklevéllel jelentkezhetett a Pannon Egyetem képzésére, mivel már a szakdolgozata borítóján is „Tolnai Jánosné Dr”-ként szerepel a neve.

Egy a Magyar Nemzet napilapnak április elején, első cikkünk megjelenését követően adott interjúban Tolnai Jánosné azt állította, doktori címét azért használja, mert a személyi igazolványát kiadó okmányirodában a hivatalnokok a „diploma” alapján egyszerűen beírták a neve elé – ez azonban ebben a formában biztos hogy nem igaz, mert a doktori cím feltüntetését a személyi okmányokban külön kérelmezni kell. Tolnainé arról is beszélt a lapnak, hogy a híresztelésekkel ellentétben igenis van a pozíciója betöltéséhez szükséges szakirányú, „felsőfokú kereskedelmi” és „villamosmérnök-informatikus” végzettsége is, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan hol szerezte ezeket. A Pannon Egyetemre 2005-ben jelentkezett és 2007-ben diplomázott ugyanott környezetirányítási szakértőként, 2012-ben pedig a közigazgatási szakvizsgát is letette.

A Magyar Nemzet újságírója arra is rákérdezett, hogy jogi végzettség híján hogyan vezethette a zöldhatóság jogi főosztályát? Erre a főigazgató válasza az volt, hogy a Jogi és Termékdíj Főosztály nemcsak jogi munkát végez, hanem például panaszbejelentésekkel, termékdíjakkal is foglalkozik, a személye ellen irányuló sajtótámadások pedig annak köszönhetők, hogy a szigorú hatósági ellenőrzésekkel, bírságokkal szembeszállni igyekvő, sokszor illegális tevékenységet végző cégek rosszindulatú aknamunkát folytatnak ellene. Az interjúban azt is elmondta, hogy a zöldhatóságnál személyesen ő akadályozta meg, hogy az intézmény egyik munkatársa kilopja az épületből a vörösiszap-katasztrófára vonatkozó összes dokumentumot.

Szakmai életrajza „nem közérdekű adat”

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint nem felel meg a valóságnak, amit Tolnainé a megakadályozott iratlopásról állít – a zöldhatóság volt alkalmazottjának elmondása szerint a főigazgató valóban feljelentette egy kollégáját a rendőrségen, mert azt feltételezte, hogy a hatóság korábbi vezetőjének juttatott el hivatalos iratokat. Az illetőt, aki korábban a hatóság vörösiszap-bizottságában is részt vett, ezt követően hajnali házkutatással és rendőrségi kihallgatásokkal hurcolták meg, egy időre kórházba is került. Ügyét egy éven keresztül vizsgálta a Legfőbb Ügyészség, de a nyomozást végül bűncselekmény hiányában zárták le. Megkerestük az érintett szakembert is, aki megerősítette a forrásunk által elmondottakat, de szintén a neve elhallgatását kérte, mert „a volt főnököm keze messzire elér”.

Az atlatszo.hu-nak nyilatkozó korábbi hatósági alkalmazottak arra is felhívták a figyelmünket, hogy Tolnai Jánosné egyéb, pontosan nem tisztázott végzettségei mellé 2009-ben a természetvédelmi (élővilágvédelmi és tájvédelmi) szakértői engedélyt is megszerezte, amit egyébként ökológus, biológus vagy környezetmérnök végzettségű szakemberek is csak további feltételek teljesítése esetén kaphatnak meg. Az engedélyek kiadását szintén a ma már általa irányított zöldhatóság végzi.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nem volt a segítségünkre amikor Tolnainé szakmai önéletrajzát kértük tőle, álláspontja szerint „Tolnai Jánosné Dr. Főigazgató Asszony önéletrajza nem minősül közérdekű adatnak”, továbbá a főigazgató „a végzettségei alapján a pozíció betöltéséhez jogszabályban előírt követelményeknek megfelel” – válaszolta a szakminiszter a megkeresésünkre. Maga Tolnainé így reagált az érdeklődésünkre: „Engedje meg hogy megköszönjem szakmai munkásságom iránt tanúsított megtisztelő érdeklődését. Sajnálattal értesítem, hogy bár megkeresését rendkívül megtisztelőnek tartom, jelen pillanatban szoros időbeosztásom nem teszi lehetővé ennek az interjúnak az elkészítését.”

A PDSU hecckampányról beszél

Utánajártunk a Tolnai Jánosné doktori címét adományozó szervezetnek, a Pro Deo State University-nek (PDSU) is, amelyet előző cikkünkben egy „állovagrend kamuegyetemeként” aposztrofáltunk, hiszen nincsen akkreditálva sem Magyarországon, sem másutt, és valódi oktatási tevékenységének sincs semmi nyoma. Cikkünk megjelenését követően a Pro Deo State University Közép-Európai Tudományos Alapítvány nevében Kertész-Bakos Ferenc kuratóriumi elnök (aki egyben a Pro Deo State University dékánja is) közleményt adott ki, amelyben politikai hecckampányak tulajdonítja és visszautasítja a témában megjelent tényfeltáró cikkeket.

A jobb szélen Kertész-Bakos Ferenc. Fotó: KMFAP

Kertész-Bakos közleményében az áll, hogy az egyetemet (PDSU) a New York állambeli ortodox egyház alapította 1974-ben „érseki joghatóság alatt”, majd átadta az egyetem fenntartását a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének (KMFAP). A lovagrendről egyebek mellett azt írja, hogy „az a máltai lovagrend, melyről a cikkben is szó esik, csakúgy nem egységes, mint a létrejöttét támogató Egyház. […] Megjegyzendő, hogy a PDSU nem képes megteremteni a máltai lovagok egységét sem, és nem tud történelmi igazságot szolgáltatni a nyugati és keleti ág között, de ez nem is feladata.”

Kertész-Bakos felhívja a figyelmet arra, hogy a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége sajtópert nyert a Heti Válasz ellen, mert az valótlanul állította hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal szerint a lovagrend tagjai között nemzetközi szélhámosok folytatnak tevékenységet, továbbá szintén magyar bírósági ítéletük van arról, hogy „a Magyar Köztársaság által diplomáciai szinten el nem ismert, ugyanakkor létező, és magát terület nélküli rendi államként meghatározó (egyes országok által ilyenként elismert) KMFAP (Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége) arra feljogosított szerve által ügykörében megfelelően eljárva kibocsátott alakszerű okmány nem fiktív és nem hamis”.

Kertész-Bakos szerint cikkünk az egykori hallgatójukkal, Tolnainéval szembeni politikai támadás eszköze, azt ugyanakkor elismeri hogy az intézmény nem akkreditált Magyarországon. „A PDSU 2012-ben tudományos alapítványt hozott létre Magyarországon abból a célból hogy fejlessze a térségben képzési rendszerét és önálló felsőoktatási intézmény alapítson […] ugyanakkor az egyetem már 2001-től végzett oktatási tevékenységet Magyarországon, amikor Giuseppe Morabito professzor vezetésével Közép-Európai Bűnmegelőzési Akadémiát szervezett posztgraduális képzésként Budapesten, az akkori Rendőrtiszti Főiskolával kötött megállapodás alapján” – áll a közleményben.

A Rendőrtiszti Főiskolától a Manowarig

Megkerestük Giuseppe Morabitot, aki a NATO szakmai életrajza szerint az olasz hadsereg ezredese, és aki egy korabeli beszámoló szerint a PDSU képviseletében és a KMFAP lovagrend minisztereként részt vett egy budapesti rendezvényen 2004 júniusában, Gyenes Leventével (jelenleg Gyömrő polgármestere, szintén PDSU doktorátusa van), Danielisz Bélával (szocialista politikus), Blaskó Bélával (akkoriban a Rendőrtiszti Főiskola vezetője volt) és Tolnai Jánosnéval együtt. Giuseppe Morabito megkeresésünkre emailben annyit válaszolt, hogy ismeri a lovagrendet, de közös képzést soha nem tartott velük. A mai nevén Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, vagyis a korábbi Rendőrtiszti Főiskola jelenlegi dékánja, Ruzsonyi Péter szerint a lovagrenddel való együttműködésről szó sem volt, mindössze annyi történt hogy a minisztérium engedélyével kölcsönadták a főiskola dísztermét a szervezetnek.

Kertész-Bakos Ferenc, a PDSU dékánja a saját egyetemi végzettségét igazoló oklevelet is a PDSU szlovákiai kurzusán szerezte. Megkeresésünkre először megígérte, hogy megtekinthetjük Tolnai Jánosné doktori disszertációját, ám később lemondta a találkozót arra hivatkozva, hogy az ügyben parlamenti bizottsági meghallgatás lesz. Ez a meghallgatás aztán elmaradt, a doktori értekezésbe azonban továbbra sem nyertünk betekintést.

Honlapján a PDSU az alapozó képzést félévenként 150-180 ezer forintos tandíjért, az egyetemi alap- és mesterképzést félévenként háromezer dollárért hirdeti. Egyik kurzusa a két féléves, emelt szintű szakképzés keretében szervezett televíziós műsorszerkesztő-képzés, melyhez az intézmény weboldala Betlen János televíziós újságírót tüntette fel „kurzus igazgatóként”. Megkeresésünkre Betlen azt mondta, hogy tavaly kereste meg őt a PDSU vezetése, hogy tartson órát a „vizuális műfajokról”, és végül összesen három, mozgókép- és filmelmélet tanórát tartott meg még 2012 végén, összesen hét diáknak. Azóta nem hallott az egyetem felől, és az akkor tartott óráit sem fizették ki neki.

A PDSU „egyetem” és a KMFAP „lovagrend” amerikai székhelyéről is szerettünk volna többet megtudni, ám ott nem a New York-i ortodox egyházat, hanem valami egészen mást találtunk. A lovagrend New York-i székhelyének címe (7 Pulaski Street, Auburn, New York 13021) megegyezik a 2003-ban alapított, Magic Circle nevű zenekiadóéval, és amikor a lovagrend szintén ezt az amerikai címet használó segélyszervezetét, a Femeraid-et hívtuk telefonon, szintén a Magic Circle zenekiadó jelentkezett. A Magic Circle a Manowar nevű metálzenekar kiadója, a kiadó és a banda alapító-tulajdonosa, Joey DeMaio pedig maga is alternatív máltai lovag, sőt a KMFAP lovagi államának ifjúságügyi minisztere.

Popper György (avagy Sir George Popper), a PDSU-t működtető KMFAP lovagrend alapítója és nagyperjele egyben a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) alapítója és elnöke is. Ez utóbbi szervezetben rengeteg a rendőri vagy katonai háttérrel bíró tag, illetve a különféle harcművészetekben járatos sportoló. „Tiszteletbeli tagjai az IBSSA-nak: Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter, Dr. Blaskó Béla (a Rendőrtiszti Főiskola korábbi igazgatója), Dr. Bökönyi István (ex BVOP), Dr. Dános Valér (a BM – Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság elnöke), Hajdú János (a Terrorelhárítási Központ főigazgatója), és Kovács „KOKO” István (Profi Ökölvívó Világbajnok) is.” – áll a szervezet weboldalán.

Bal oldalon Popper György (KMFAP, IBSSA), jobb oldalon Joey DeMaio (Manowar). Fotó: KMFAP

Az IBSSA ma is használ a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó helyszíneket rendezvényeihez: legutóbb például 2012 októberében az adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában rendeztek „speciális kiképző és továbbképző tréninget”. A helyszínek biztosításán túl ”a Belügyminisztérium az IBSSA rendezvényeihez erkölcsi támogatást nyújt” – tudtuk meg a BM Sajtó Főosztályától, az IBSSA pedig a létesítmények igénybevétele után bérleti díjat fizet. Hogy pontosan mennyit, azt nem árulta el a Belügyminisztérium arra hivatkozva, hogy „az együttműködési megállapodás magánjogú szerződés, amelyet az aláíró felek akaratával lehet kiadni.” Az IBSSA önmeghatározása szerint „a civil biztonságszolgálati és biztonságtechnikai szféra független nemzetközi szövetsége, egy non-profit szervezet”, a bankszámláját azonban a floridai székhelyű IBSSA Inc. kezeli.

Horn Gabriella – Bodoky Tamás

(Folytatjuk)

Megosztás