Hírek

Tarlós: Nem lesz gátszakadás

Tegnapi cikkünkre reagálva Tarlós István budapesti főpolgármester a következő közleményt tette közzé a Facebookon:

A Dunának Budapesten egyetlen, árvízvédelmi szempontból kritikus szakasza van, a Római-part.
Réges-régen meg kellett volna védeni, a szocialista-szabaddemokrata városvezetés 20 évig ígérte, de nem csinálta meg. A hullámtér részben beépült, még 2006 után is, mivel üdülőkre kérték az engedélyeket, amelyeket a kerületi hatóság – lévén a főváros üdülőövezetnek nyilvánította a területet – ki kellett adjon kötelező jelleggel. (Ezek az épületek egyébként feltöltésekre épültek, és nem veszélyezteti őket az ár.)
A kerületi önkormányzat 2007-ben (egyhangú szavazással), majd a közelmúltban is határozattal a part menti változat megépítését javasolta a fővárosnak (ezt akarná most a főváros megépíteni).
2007 és 2009 között az MSZP-SZDSZ vezetésű főváros több ízben vizsgálta és elvetette a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon történő építést. Demszky Gáborék a parti változatra pályáztak az uniónál, de nem nyertek pénzt (egyébként max. 1 milliárd forintnyit lehetett volna kapni). Mindezen állítások dokumentálva vannak.
2010 október után már semmilyen változatra nem lehetett uniós pályázatot beadni a 2007-2013 közötti uniós ciklusra, mert Demszkyék nem készítettek vízjogi engedéllyel rendelkező anyagot, ami akkor már alapfeltétel volt.
A főváros nem akar most mást, mint megvédeni a Rómait, Csillaghegyet, Békásmegyert. A Királyok útja-Nánási út nyomvonalra (amit a szakma már évekkel ezelőtt elvetett) pénz sincs a méregdrága közműkiváltások miatt, amellett itt is rengeteg fát ki kellene vágni.
Jelenleg egyes körök elképesztő erővel és indulattal, a módszerekben nem válogatva támadják a part menti építkezést (amit 2009-ben még senki nem támadott). Az érvek és állítások egyre képtelenebbek. A kommunikáció szinte hihetetlen.
Legújabban arról értekeznek, mi van, ha „átszakad a gát”? Ezt nem is értem, Mi az, hogy átszakad a gát? Itt olyan szerkezetet szabadalmaztatnak, forgalmaznak, árulnak, amit nem vízoszlopnyomásra méreteznek? Lehetséges volna ez? Azt panaszolják, hogy a védmű mellett kivágják a fákat. Aztán azt kérdezik, mi lesz, ha a szerkezetre rádől egy fa (amit előzőleg kivágtak). Ilyen védműveket építettek számos külföldi folyóparti nagyvárosban. Ilyet építenek most Szentendrén és Vácott. Ezek szerint ezeket azonnal le kell állítani?
Kigúnyolják, támadják a Műegyetem szaktanszékének szakvéleményét, vele szemben közgazdász, kertészmérnök, halbiológus, húsz éve nyugdíjazott építész (!) írásával érvelnek. Vádaskodnak, riogatnak, sejtelmeskednek, mocskolódnak.
Nem tartunk itt, megvárjuk az MTA véleményét is (Demszkyék egyiket sem kérték), de elvileg el lehet jutni az építkezés megakadályozásáig. Kérdés, ki fogja utána vállalni a felelősséget.
Ismétlem, mi csupán egy több évtizedes mulasztást szeretnénk pótolni, legalább abban a mértékben, ahogy a nem épp könnyű anyagi helyzetben itt hagyott város pénzügyi lehetőségei megengedik.

Megosztás