Adatigényléses perek

Simicska-cég titkait védi az MTVA a bíróságon

Saját és a szerződő feleinek üzleti titkaira hivatkozva állt ellent az MTVA jogi képviselete a Művészetek Palotája Korlátolt Felelősségű Társaság, a Show & Game Produkciós Korlátolt Felelősségű Társaság, illetve a HUNG-ISTER Filmprodukció Zártkörűen Működő Részvénytársaság szerződéseinek ügyében indított per első tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken. Az atlatszo.hu tavaly augusztus végén kérte ki a 2011. január 1-je és az adatigénylés beérkezése között teljesített szerződéseket, illetve az esetleges szerződésmódosításokat. Mivel – bár közpénzből működő szervezetként köteles lenne – az MTVA szokásához hűen nem teljesítette az adatigénylést, bepereltük.

Megátalkodottan titkolja közérdekű adatait az MTVA

A Show&Game Kft. régóta gyárt műsorokat a köztévének, ők készítik egyebek mellett a Maradj Talpon! vetélkedőt, a Csináljuk a fesztivált és gyártottak Bagi Nacsa show-t is, de tőlük rendelték meg A dal – Eurovíziós Dalfesztivál és a Mindentudás Egyeteme 2.0 című műsorokat is. A Show&Game tulajdonosa, Závodszky Zoltán volt az MTVA vezérigazgató-helyettese 2011. áprilisáig, ahonnan visszament műsorgyártó cégéhez. Őt az a Fazekas Csaba vette fel, aki a HUNG-ISTER Zrt.-től került az MTVA vezérigazgatói posztjára, de 2011. februárjában lemondott, hogy újra korábbi cégét erősítse.  A HUNG- ISTER Zrt. szerződései azért is érdekesek, mert a cég 50 százalékos tulajdonosa a Simicska Lajos érdekeltsébébe tartozó B-Reklám Kft., – a politikaközeli szálakkal gazdagon átszőtt műsorkészítő cégről korábbi gyűjtésünkből tudhat meg többet.

A szerdán tartott elsőfokú tárgyalás során az alperes annak ellenére hivatkozott az üzleti titok és szellemi tulajdon védelmére, hogy volt már olyan ügy, mely során ez a védekezés elvérzett. Az alperes szerint az MTVA nem tud úgy a piacon gazdálkodni, hogy az atlatszo.hu adatigénylései miatt az összes szerződését nyilvánosságra kell hoznia. Szerintünk (és az Alaptörvény szerint) viszont közpénzt költő szervezetként köteles nyilvánossá tenni a közérdekű adatait. Az atlatszo.hu képviselője arra is felhívta a bíróság figyelmét, hogy az MTVA nemhogy nem hozza nyilvánosságra az összes szerződését, de eleddig egyetlen adatot se adott át nekünk közérdekű igénylés alapján, csak ha perre mentünk.

Az adatigénylés

Válasz az adatigénylésre

Keresetlevelünk

(Fotó: innen.

Megosztás