Cikkek

MagyarLeaks: Több sebből vérzik a húszmilliárdos állami optikai hálózat projekt

Bár a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hivatalosan azokat a projekteket támogatta a minap nagy sajtófigyelmet kapott optikai hálózatok kiépítését célzó projektben, amelyek kedvezőbb feltételekkel valósíthatók meg, az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok szerint erősen kérdéses, hogy ez valóban így történt-e.  A 12,5 milliárd forinttal támogatott nyertesek, amelyek offshore-cégekhez és Demján Sándor cégbirodalmához is köthetők, helyenként hatszor akkor költséggel dolgoznának, mint a hatóság által éppen a drágaságuk miatt elutasított más pályázók.

Több nyertes pályázónál is felmerül a túlárazás lehetősége abban a  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázatban, amelyben összesen 21,3 milliárd forint támogatást osztottak ki. A pályázatról elsőként a Varánusz blog számolt be mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a támogatás több mint felét, 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyerte el, amelyeket ugyanazon a napon alapítottak és ugyanarra a budapesti címre jegyezték be őket. Ahogy arról már mi is írtunk, a cégek közvetlen kapcsolatba hozhatók Demján Sándor üzlettársával, Nyúl Sándorral, továbbá a KDNP-s parlamenti képviselővel, Seszták Miklóssal, valamint két ciprusi offshore céggel és több ciprusi állampolgárral is.

Nyúl úr rokonai, barátai és üzletfelei

Megszereztük és nyilvánosságra hozzuk a 12,5 milliárd forintos hálózatfejlesztési közbeszerzés furcsa nyertesei mögött álló ciprusi offshore cégek nyilvános cégadatait. A tulajdonosi kör a Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit-birodalomhoz köthető, de Leisztinger Tamás üzlettársa is felsejlik a tulajdonosi hálózatban. Tovább a teljes cikkre.

Az atlatszo.hu birtokába jutott dokumentumok szerint azonban az offshore mellett más gyanús körülmények is övezik az optikai hálózatok kiépítésére kiírt pályázatot. A projektek elbírálásával foglalkozó Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) két pályázót is azért utasított el, illetve szavazott meg számára kevesebb támogatást, mert a pályázat költségvetéséhez szükséges fajlagos mutatók kiszámítása hibás, illetve más pályázók kedvezőbb feltételekkel rendelkező projekteket nyújtottak be.

Az egyik esetben a siófoki Techno-Tel Informatikai Kft. adta be a pályázatát a csurgói kistérség szélessávú körzethálózati fejlesztésére. A bírálók több kifogást is emeltek a pályázat ellen: hibásnak tartották az áttekintő térképet, a rendszertechnikai rajz szerintük hiányos volt, ellentmondásokat találtak az adatlap, a megvalósíthatósági tanulmány, az eszközlista és a rendszertechnikai rajz között, illetve a fajlagos mutatók kiszámításában is hibát találtak.

A Techno-Tel kifogást emelt a döntés ellen, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak küldtek el. Ebben azt írják, hogy az elutasításról szóló értesítésben nem szerepelnek konkrétumok és az Egységes Monitoring Információs Rendszerből letölthető jegyzőkönyv sem tartalmaz érdemi információkat az értékeléssel kapcsolatban. A legérdekesebb azonban a projektek költségeiről szóló rész. A csurgói kistérségre vonatkozó projekt támogatásához a nagykanizsai Gelka Hirtech Kft. több mint 360 millió forintos támogatást nyert az NFÜ-től. Ehhez képest a Techno-Tel mindössze 83,8 millió forintot kért. A siófoki cég nem érti, hogy a pontozás során, ahol 70 százalékos súlya van projekt méretének, az érintett kistérségek és háztartások számának és 30 százalékos súlya a takarékos megvalósításának, miért a négyszer akkor támogatást kérő cég nyert. Mivel egy kistérségről van szó, az érintett terület nagysága, a közintézmények és háztartások mennyisége azonos, a kivitelezés költsége mégis igen eltérő.

Hasonló nagyságrendű eltérés található azoknál a kistérségeknél is, ahova a Gergi Háló Kft. adott be pályázatot. A budapesti cég a projektben megcélzott hat kistérség hálózatfejlesztéséből csupán egyhez, a szécsényihez kapott 22,2 millió forintos támogatást. Az indoklás szerint azért, mert „az adott kistérségre beadott projektek közül műszaki tartalom és fajlagos megvalósítási költség alapján kedvezőbb feltételekkel rendelkező projektek kerültek benyújtásra”. A MAG Zrt. úgy találta, hogy a balassagyarmati, a bátonyterenyei, a pásztói, a rétsági és a salgótarjáni kistérségekben a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. és a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft., vagyis az ominózus offshore-ügybe keveredett cégek közül kettő, olcsóbban meg tudja valósítani a projektet. A Gergi Háló által az NFM-be küldött, a döntést kifogásoló levélben azonban tételesen felsorolják, hogy a Pátria és a Pannon Optika mennyivel drágábban dolgozik.

A Gergi Háló hat kistérségre szóló beruházásának összértéke 369 millió forint volt, ehhez 258,5 millió forint támogatást igényeltek. A hat kistérségben 3843 háztartás található, így az egy háztartásra eső beruházási költség 96 110 forintra jött ki, a támogatás összege pedig 67 277 forintra. Később ezeket a számokat vetik össze a két, nagyobb támogatást elnyert cég adataival. A salgótarjáni kistérségre, ahol 557 háztartás található, a Pátria Optika 222,5 millió forint támogatást nyert, ez háztartásonként 399 596 forint – ez hatszorosa a Gergi által kért támogatásnak. A balassagyarmati és pásztói kistérség fejlesztéséhez (1436 háztartás) 426 millió forintot kapott a Pátria, vagyis 296 754 forintot háztartásonként, a bátonyterenyei és pétervásárai kistérséghez háztartásonként 214 700 forintos támogatást, összesen 604 millió forintot. A bajai, egri, kalocsai és rétsági kistérségre jutott a legnagyobb támogatási összeg: a Pannon Optikai Kft. 963 millió forintos támogatással gazdálkodhat (300 281 forint/háztartás).

Az atlatszo.hu-hoz eljutott, a támogatások nagyságát, a kedvezményezetteket felsoroló táblázat további érdekességet is rejt az ominózus közbeszerzéssel kapcsolatban: vannak olyan kistérségek, amelyek fejlesztéséhez több cég is támogatást kapott. A bajai, a szegedi, a kisteleki és a kiskunmajsai kistérséget érintő projektben a Pannon Optika Kft. és az Octopus Admin Szolgáltató Kft. is közpénzhez jutott. Az Octopus Admin szegedi cég, tulajdonosa a pécsi – 2009-ben néhány hétig a Seychelle-szigeteki Lenmark International Inc. nevű céget is részvényesei között tudó –  Drávanet Zrt. és Boda Zoltán, a Drávanet igazgatósági tagja. Az Octopus a bajai, kiskunmajsai, kisteleki, sellyei, siklósi és szegedi kistérségekben kiépítendő optikai hálózathoz 1 milliárd 33 millió forint támogatást nyert.

D. Kovács Ildikó

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Címlapkép: Kovács Gergely.

Update (2013. február 20.): Cikkünk megjelenése után az érintett cégek azt jelezték, hogy bár az Octopus Admin Szolgáltató Kft. pályázati anyaga valóban a Bajai, Kiskunmajsai, Kisteleki, Sellyei, Siklósi, Szegedi kistérségekre vonatkozott, azonban nem valamennyi kistérség esetében nyert a vállalat. Az Octopus Admin Szolgáltató Kft. által megpályázott, de el nem nyert kistérségeket a Pannon Optikai Kft. nyerte el pályázatával. A Bajai kistérséget a Pannon Optikai Kft. Bajai, Egri, Kalocsai és Rétsági kistérségekre vonatkozó pályázatával nyerte el. A Szegedi, a Kisteleki és a Kiskunmajsai kistérségeket a Pannon Optikai Kft. Gyöngyösi, Hatvani, Kiskőrösi, Kiskunfélegyházi, Kiskunmajsai, Kisteleki és Szegedi kistérségeket megcélzó pályázata nyerte el. Ez azonban az atlatszo.hu-hoz eljuttatott dokumentumokból egyértelműen nem derül ki.

Megosztás