Adatigényléses perek

atlatszo.hu vs MTVA: Első fokon nyilvános, mennyit kaszált Jáksó a Marslakókkal

A Fővárosi Törvényszék hétfői első fokú ítélete kimondja: az MTVA köteles átadni az atlatszo.hu-nak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést. A dokumentumokat közérdekű adatigénylésben szerettük volna megismerni, de nem adták, ezért pereltünk.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a közmédia műsorait gyártó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rossz adatgazdának minősül, a hozzájuk érkező közérdekű adatigényléseket rendre visszautasítják. Bár a nagy port felvert Marslakók című sorozat több adatigénylésnek volt tárgya, október elején a Jáksó László Marslakók Produkciós Kft.-je számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját kértük a jogcím és az összeg megjelölésével, valamint a közös finanszírozású koprodukciós sorozat gyártására irányuló, a Marslakók Produkciós Kft.-vel 2011. augusztus 24-én kötött szerződés megszüntetéséről szóló szerződést is szerettük volna megkapni.

Első fokon nyilvános, mennyit kaszált Jáksó a Marslakókkal from atlatszo.hu on Vimeo.

Az üzleti titok védelme miatt az alperes jogi képviselője továbbra is az adatok nyilvánossága ellen érvelt, mondván hogy a már megszüntetett sorozatra költött összegek nyilvánosságra hozatala aránytalan sérelmet okozna megbízójának a kereskedelmi tévékkel folytatott versenyben. Álláspontunk szerint mivel az állami tulajdonban álló MTVA költségvetési forrásból működik, és ez alapján rendeli meg a közmédia műsorainak gyártását, jogában áll megtudnia a közvéleménynek, hogy mennyibe került Jáksó László sikertelen sorozata.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében végül az adatok átadására szólította fel az MTVA-t.

MagyarLeaks: Félfiktív szerkesztőségben játszódik a Marslakók

Az atlatszo.hu birtokába kerültek az MTVA és Jáksó László cége, a Marslakók Produkciós Kft. szerződésének korábban titkolt mellékletei. Ezekből kiderül, hogy a milliárdokért megrendelt köztelevíziós szappanopera egy fiktív szerkesztőségben játszódik, a főszereplők bulvárújságírók, akik különféle feladatokat oldanak meg, “gazdasági bűncselekmények éppúgy előfordulnak majd, mint egy közismert modell szponzorszerződése egy kozmetikai céggel, vagy épp egy sztár titkos kapcsolata a babysitterrel.” Tovább a teljes cikkre.

(Címlapkép: innen.)

Megosztás