Adatigényléses perek

Első fokon nem nyilvános, mennyiért terjeszti a Helyi Témát a Posta

Az atlatszo.hu munkatársa márciusban közérdekű adatigénylésben kérte ki a Magyar Posta Helyi Téma terjesztéséről szóló szerződését. Bár a szerződéses teljesítési összeget megismerhettük , az árazás megítéléséhez szükséges lényeges adatok (mint pl. a darabdíj) rejtve maradtak. Pereltünk, de csütörtöki ítéletében a Fővárosi Törvényszék helyt adott a Posta üzleti titokra vonatkozó érveinek. Fellebbezünk.

Idén január óta több településen a Magyar Posta 1500 munkatársa kézbesíti a hírek szerint a miniszterelnökkel közeli kapcsolatban álló Vitézy Tamás jobboldali üzletember hetilapját, a Helyi Témát. Márciusban közérdekű adatigénylésben kértük ki a Posta és a Théma Lapkiadó Kft. közti szerződést, de érdemi információt nem kaptunk. Miközben az állami vállalat aránytalan üzleti érdeksérelemre hivatkozva nem mondta meg a pontos, darabszámra vonatkozó terjesztési adatokat, mi úgy gondoljuk, az általuk megadott „65-70 milliós” szerződési főösszeg nem elégséges információ.

Véleményünk szerint a Magyar Posta egy ilyen kényes témában nem titkolhatja el a közérdekű adatokat üzleti titokra hivatkozva, ezért perre vittük az ügyet. Az alperes jogi képviselője által hivatkozott aránytalan sérelem érvnek helyt adott az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék, így az állami vállalat bevételei továbbra sem vethetőek össze a piaci árakkal. A döntést nem fogadjuk el és a Fővárosi Ítélőtáblánál fellebbezünk.

Dokumentumok:

A Magyar Posta és a Théma Lapkiadó Zrt közötti (cenzúrázott) szerződés (PDF)

A Fővárosi Törvényszék ítélete (PDF)

A Magyar Posta tanácsadói- és reklámszerződéseinek listája

Gáli Csaba – Halász Áron

 

Megosztás