Cikkek

Kuruc.info: nem csak a domain, a bankszámla is Bela Vargáé

„A kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára. Hozzátette, hogy valakinek nyilván kezelnie kell ezt a bankszámlát, de nem ő ez a személy” – nyilatkozta Bela Varga az MTI-nek szombaton. Ez sajnos nem igaz, mert bár a portálról már alaposan letakarították, eddig Varga kaliforniai bankszámlaszáma volt a nagylelkű adományozók számára megadva, és korábbi oknyomozásunk során is ezt a bankszámlaszámot kaptuk a hirdetési tarifa befizetésére.

Nem tulajdonosa a kuruc.infónak, de „baráti szívességként” ő jegyeztette be saját nevére a portált az Egyesült Államokban, valamint bankszámlát nyitott a honlapnak – pénteken ezt mondta a Healdsburg Patch című helyi hírportálnak az általunk domain regisztrációs adatok alapján a kuruc.info tulajdonosaként azonosított magyar származású kaliforniai borász, Bela Varga. Pénteki nyilatkozata szerint alapvetően abban állt a közreműködése, hogy 2008-ban saját nevén ő regisztráltatta a kuruc.infót, valamint bankszámlát nyitott a honlapnak. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak.

Később módosulhatott Varga álláspontja, mert az MTI megkeresésére szombaton már mást mondott a bankszámláról.  „A kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára. Hozzátette, hogy valakinek nyilván kezelnie kell ezt a bankszámlát, de nem ő ez a személy.”

Varga zavaros magyarázkodásában sok minden nem stimmel, egyebek mellett az sem hogy a saját nevén jegyezte volna be a portált 2008-ban. Archív domain regisztrációs adatok bizonyítják hogy nem Varga, hanem az anonimitás-szolgáltató Domains By Proxy nevén jegyeztették be a domaint jóval korábban, már 2005 év végén. Archív whois adatok szerint Bela Varga 2009. március 20-án, majd 2012. július 20. és szeptember 4. között, a róla szóló cikkünk megjelenéséig szerepelt a kuruc.info bejegyzőjeként az adatbázisokban, egyéb időszakokban a Domains By Proxy szerepel tulajdonosként.

És nem stimmel az sem amit a bankszámláról mondott az MTI-nek. Bár az erről szóló tájékoztatót a kurucról időközben letörölték, az internet nehezen felejt: a weblapokat 1996 óta gyűjtő internetarchívum, az archive.org megőrizte a nagylelkű adományozóknak szóló felhívást.

A kuruc.infón 2009. február 14-én közölt és 2009. április 17-én eltávolított hír szerint „végre-valahára normál, nyilvános, amerikai számlaszámmal IS tudunk szolgálni nagylelkű adományozóink számára (csonkaországit a rezsim bukásáig sajnos továbbra sem, reméljük, nem kell magyarázni, miért)”, melynek „nagy előnye ellenben, hogy a bank- és hitelkártyával nem rendelkezők, sőt a bankszámlával sem rendelkezők is utalhatnak, akár csekkes, akár helyi (észak-amerikai olvasóink), akár nemzetközi átutalással (nem észak-amerikai olvasóink).”

A megadott bankszámla a következő volt:

„Számlatulajdonos neve: Varga Béla, avagy Bela Varga

Számlaszám: 5960010088 (ez a legfontosabb)

Bank neve: Union Bank of California

Bank címe: 5330 Old Redwood Hwy., Ste. A, Petaluma, CA 94954

SWIFT kód: BOFCUS33MPK

(Néhol esetleg szükség lehet a routing számra: 122000496)”

Petaluma szintén Kaliforniában, Sonoma County-ben fekszik, Healdsburg-tól néhány mérföldnyire  San Francisco felé a 101-es úton. Bár a bankszámla információ nyilvánosan csak két hónapig volt elérhető a kurucinfón, az Athéna Intézet 2010-es oknyomozása bizonyítja, hogy később is ezt a számlát használták. Amikor Jászberényi Sándor kollégám fiktív hirdetést adott fel a kurucinfón, 2010 őszén is pontosan ezt a számlaszámot kapta meg a kurucinfó anonim munkatársától.

„Kérdésünkre, hogy rendezhetjük-e banki átutalással a kifizetést, azt a választ kaptuk, hogy ilyen igényünk esetén a kérdéses összeget dollárban utaljuk Varga Béla (avagy Bela Varga) kaliforniai bankszámlájára, és a nemzetközi banki átutaláshoz szükséges összes adatot is a rendelkezésünkre bocsátották.” Jászberényi és a 2010-es kutatást megrendelő Athéna Intézet szerint ezek az adatok megegyeznek a kuruc.info által egy évvel korábban nyilvánosan is meghirdetett bankszámlaszámmal.

Más amerikai bankszámlája pedig nincs a kurucinfónak.

Bodoky Tamás

Korábbi cikkeink a témában:

Kuruc.info – az ORFK léphetne, ha akarna

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

 

Megosztás