Cikkek

Kuruc.info – az ORFK léphetne, ha akarna

Az internet jóvoltából hallható volt itt az Egyesült Államokban is Garamvölgyi László, ORFK szóvivő Klubrádióban adott interjúja, amelyikben arról beszélt, hogy az ORFK gyakorlatilag tehetetlen a kuruc.info ténykedéseivel kapcsolatban.  Meglepő volt az ORFK-nak az MTI-hez küldött nyilatkozata, amely szerint, „Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen”.

Az Egyesült Államokban a szólásszabadság alapvető jog, amely rendkívüli védelmet élvez.  A kuruc.info azt publikál amit akar, mindez az un. First Amendment védelme alatt áll.  De a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy annak védelme megfélemlítésre, vagy illegális tevékenység folytatására is kiterjed.

A kuruc.info-n megjelenő tartalmat valóban védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy éppen munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján büntethető.

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

Ez hivatalos: a kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa. Július 20. óta ugyanis a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domain-szolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel. Ő pedig nem más mint a kaliforniai Sonomában élő volt borász, akit már korábban is többször összefüggésbe hoztak a gyűlöletbizniszben utazó hírportállal, de eddig nem volt erről konkrét bizonyíték. Tovább a teljes cikkre.

Kalifornia Polgári Törvénykönyv  § 1708-1725 joghatályos a polgári peres esetekben;  Kalifornia Büntető Törvénykönyv § 646.9 szerint bizonyított internetes fenyegetettség bűnténynek (felony) számít, esetenként egy év börtön, valamint ezer dollár büntetés szabható ki. (A büntetés halmozódik, vagyis minden külön dokumentált esetért maximum egy év börtön adódhat a büntetéshez.)

Számos szövetségi törvény is joghatályos; a 18 U.S.C. 875(c) maximum 5 év börtönt és 250 ezer dollár pénzbüntetést kaphat az aki bizonyíthatóan életveszélyesen fenyeget.  A Patriot Act 311-362 paragrafusai üzleti tevékenységre, esetleges cross-border pénzmozgásokra alkalmazhatóak.

Az amerikai igazságügyminisztérium igencsak hatékony cybercrime bűntettek esetében, például egy magyar állampolgár, a 26 éves Németh Attila, éppen idén kapott 30 hónapos börtönbüntetést az Egyesült Államokban.

Az hogy a kuruc.info tartalma rasszista, vagy antiszemita, az jogi szempontból valóban irreleváns.  De ha bizonyítható, hogy a kuruc.info amerikai támogatói közreműködnek személyes adatok gyüjtésében és közlésében, és ha az a tevékenység személyes fenyegetettséget jelent magyar állampolgárok számára – az büntethető az Egyesült Államokban az un. cyberstalking, vagy cyberharassment törvények alapján.

Ajánlatos lenne, ha az ORFK konzultálna egy olyan kaliforniai ügyvédi irodával, amelyik internetes fenyegetésekkel kapcsolatos büntető és kártérítési ügyekkel foglalkozik.

Lázár György (USA)

 

Megosztás